Ademhalingsoefening bij stress

 Het effect van ademhalingsoefeningen bij stress

Stress zorgt voor een hoge ademhaling en een actief sympatisch zenuwstelsel. Is dit te vaak geactiveert dan heb je chronische stress en zorgt dat voor vele lichamelijke kwalen en op den duur ziekte. Daarom zijn diepe ademhalingsoefeningen bij stress belangrijk om in te zetten en jezelf en je lichaam te kalmeren.

Adem is naast meditatie de beste anti-stress die er is. Heb je ooit gemerkt hoe je ademt als je je helemaal ontspannen voelt? Neem de volgende keer dat je ontspannen bent even de tijd om op te merken hoe je lichaam aanvoelt. Of denk aan hoe je ademt wanneer je voor het eerst wakker wordt in de ochtend of net voordat je in slaap valt. Ademhalingsoefeningen helpen je ontspannen, omdat je het parasympatische zenuwstelsel activeert wat zorgt voor heling in het lichaam en dit is nodig bij een gestresst lichaam.

Diepe ademhalingsoefeningen bij stress is een van de beste manieren om stressklachten in het lichaam te verminderen. Dit komt omdat wanneer je diep ademt, het een bericht naar je hersenen stuurt om te kalmeren en te ontspannen. De hersenen sturen deze boodschap vervolgens naar je lichaam. De dingen die gebeuren als je gestrest bent, zoals verhoogde hartslag, snelle ademhaling en hoge bloeddruk, nemen allemaal af als je diep ademt om te ontspannen.

De manier waarop je ademt, beïnvloedt je hele lichaam. Ademhalingsoefeningen bij stress zijn een goede manier om te ontspannen, spanning te verminderen en stress te verlichten. Ademhalingsoefeningen bij stress zijn gemakkelijk te leren, je kunt ze doen wanneer je maar wilt, en je hebt geen speciaal gereedschap of apparatuur nodig om ze te doen. Je kunt verschillende oefeningen doen om te zien welke voor jou het beste werken

Hoe doe je deze ademhalingsoefeningen bij stress?

Er zijn veel soorten ademhalingsoefeningen die je kunt doen om te helpen ontspannen. De eerste oefening hieronder – de buikademhaling – is eenvoudig te leren en gemakkelijk te doen. Het is het beste om daarmee te beginnen als je nog nooit eerder ademhalingsoefeningen hebt gedaan. Andere oefeningen zijn geavanceerder die je tijdens ademwerk doet. Al deze oefeningen helpen je ontspannen en om stress te verlichten.

Buikademhaling

Buikademhaling is gemakkelijk te doen en zeer ontspannend. Probeer deze basisoefening op elk gewenst moment om te ontspannen of stress te verlichten.

  1. Zit of lig plat in een comfortabele positie
  2. Leg een hand op je buik net onder je ribben en de andere hand op je borst
  3. Adem diep en langzaam in door je neus en laat je buik omhoog komen
  4. Adem stevig en langzaam uit door je mond. Voel de hand op je buik naar beneden gaan
  5. Doe dit 20-30 keer en neem de tijd bij elke ademhaling
  6. Merk op hoe je je voelt aan het einde van de oefening

Je hebt nu het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd wat ervoor zorgt dat je het lichaam aanzet tot heling en rust. Je hersenen hebben nu ook een andere golflengte en alles in je lichaam zit in een ander ritme. Op het moment dat je vaak stress ervaart zorg je voor roofbouw op je lichaam en langdurige chronische stress zorgt ook voor het aanpassen van je genen. Dus zorg dat je regelmatig deze oefening doet als je onrustig bent, angstig, niet gefocust, chronische klachten hebt en slaapproblemen. Door elke dag deze oefening te doen, help je daar jezelf heel erg mee. Het verhoogt je immuunsysteem en het zorgt voor veel meer goede processen in je lichaam. Al is het maar een paar keer diep ademen in een acute moment van stress, daar heb je al heel veel aan, zonder dat je erbij hoeft te gaan liggen.

Wil je een ademsessie ervaren en loslaten wat je niet meer dient, beter in je vel zitten en je immuunsysteem verhogen?

Boek dan een sessie!