Betaglucanen het wonder van de paddenstoelen

 

Op dit moment wil iedereen zijn immuunsysteem “versterken” En het is logisch dat iedereen nu beschermd wil worden.
En het lijkt misschien een goed idee om elke immuun “booster” te nemen, maar steeds meer artsen beseffen dat het meer problemen kan veroorzaken dan het oplost. Als jij al een overactief immuunsysteem hebt, gaat het juist niet helpen. Het beste wat je nu kunt doen (en altijd als je ziek bent) is de gezonde basis van je immuunsysteem ondersteunen, in plaats van dat het je immuunsysteem dwingt tot ‘overreageren’.

Artsen zijn het bijna universeel eens dat er één cruciale voedingsstof is, misschien wel belangrijker dan welke andere, die je immuunsysteem nodig heeft om te optimaliseren en dat zijn Beta-glucanen.

medicinale paddenstoelen

Beta-glucanen

Het heet een bèta-glucaan of kortweg een β-glucaan. Deze β-glucanen hechten zich aan witte bloedcellen en ze stimuleren die witte bloedcellen om bacteriën en virussen te zoeken en te vernietigen.
Je lichaam heeft al natuurlijke bacteriën die cellen doden, die B-cellen en T-cellen worden genoemd en tientallen onderzoeken tonen aan dat zodra β-glucanen in je systeem zitten, ze deze killercellen activeren en versterken.
Die kleine immuniteitsverdedigers worden cytokines genoemd.
We weten dat overbelasting van het immuunsysteem ermee een “cytokine storm” kan veroorzaken, maar het vinden van de juiste balans kan je immuunsysteem echt versterken.
Dat is een deel van de magie van β-glucanen. β-glucanen zorgen voor een natuurlijke en gezonde cytokine productie en die cytokines komen in actie bij een immuunrespons.

Dus hoe meer β-glucanen je in je lichaam hebt, des te beter is je immuunsysteem.

En bovendien reguleren β-glucanen van nature je cytokineproductie, zodat ze niet ‘overbelast’ raken en een cytokinestorm veroorzaken.
Medicinale paddenstoelen bevatten extreem grote hoeveelheden β-glucaan.

Medicinale paddenstoelen

Het gebruik van paddenstoelen gaat ver terug. Ze worden sinds minstens 3000 v.Chr. Medicinaal gebruikt en ze zijn bijna meer bestudeerd dan enige andere voedingsstof die we op aarde hebben.
Zelfs vandaag de dag zijn onderzoekers regelmatig verbluft door het aantal anti-microbiële, ontstekingsremmende, cardiovasculair-beschermende, anti-diabetische, hepato-protectieve en antikankereigenschappen die paddenstoelen hebben.
Maar waar ze echt schitteren, is hoe goed ze zijn in het verbeteren van de immuuncelrespons.
T-cellen, dendritische cellen (DC’s) en natural killer (NK) -cellen worden allemaal veroorzaakt door deze paddenstoelen, wat natuurlijk geweldig is voor de basis van je immuunsysteem.

Alleen al door regelmatig deze paddenstoelen te gebruiken, zeggen onderzoekers dat je je niveau van β-glucanen meer kunt verhogen dan welke andere voedingsstof dan ook op aarde.

Het is alsof je een eindeloze voorraad versterkingen hebt om mee te doen aan de oorlog tegen infectieziekten.
En met hoe gek de dingen nu in de wereld ook zijn, is dit iets waar je nooit genoeg van kunt krijgen.
Onderzoekers hebben ontdekt dat medicinale paddenstoelen 0,53 gram β-glucanen per 100 gram bevatten, waardoor ze verreweg het meest β-glucaanrijke voedsel zijn dat je op aarde kunt vinden.
En terwijl onze voorouders echt geloofden dat het de natuur van de moeder was die hen het geschenk van een goede gezondheid gaf
De huidige onderzoekers weten nu dat het echte geheim deze kleine paddenstoelen de β-glucanen waren.

Elk type paddenstoel bevat een ander niveau van β-glucanen. Sommige slechts 0,21 gram.
Dat betekent dat je gemiddelde winkel gekochte witte champignons gewoon niet genoeg β-glucanen zullen hebben om je immuunsysteem echt te helpen.
Het is dus duidelijk dat je bij de paddenstoelen wilt blijven die de meeste β-glucanen bevatten, zodat jij je immuunsysteem zo robuust mogelijk kunt houden.

Het goede nieuws is dat er een aantal paddenstoelen zijn met een hoge dosis β-glucanen

Anti kanker effecten van β-glucanen

De bèta-glucanen kunnen een kankerbestrijdende werking hebben, terwijl dat niet geldt voor de alfa-glucanen. Een aantal paddenstoel preparaten hebben een klinisch sterke werkzaamheid tegen menselijke kankers aangetoond (zie onderaan)

Uitgebreid onderzoek op dit gebied in de afgelopen 40 jaar heeft aangetoond dat paddenstoelen krachtige eigenschappen hebben die de groei van tumoren vertragen, tumorgenen reguleren, tumorale angioneogensis verminderen en maligne cel fagocytose verhogen. De bewijsbasis voor het gebruik van paddenstoelen bij de behandeling van kanker is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. [2]

Studies hebben ook aangetoond dat medicinale paddenstoelen kunnen worden gebruikt in combinatie met de standaard werkwijze om de werkzaamheid van chemotherapie en bestraling te verhogen. Onderzoek heeft een hoog veiligheidsprofiel voor paddenstoelen en een gebrek aan negatieve interacties aangetoond. [2]
Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd om de anti-tumormechanismen van paddenstoelen aan te tonen, de paddenstoelen die daarin het beste zijn:  Agaricus, Maitake, Reishi, Cordyceps en Turkey Tail paddestoelen [2]

Shiitake – Lentinan Edodes

Lentinan - shiitake - medicinale paddenstoelen

Shiitake-paddenstoelen zijn wereldwijd een van de meest populaire paddenstoelen.
Ze worden gewaardeerd om hun rijke, hartige smaak en diverse gezondheidsvoordelen.
Verbindingen in shiitake kunnen kanker helpen bestrijden, de immuniteit versterken en de gezondheid van het hart ondersteunen.
En de voordelen van shiitake stoppen daar niet alleen, want deze paddenstoelen overspoelen je systeem met andere voedingsstoffen zoals B-vitamines, vitamine D, selenium, niacine en 7 van de 8 essentiële aminozuren.
Bovendien maken de enzymen die in shiitake zijn verpakt het ook voor je lichaam gemakkelijker om bijna elke voedingsstof te absorberen.
Wat betekent dat als je al een vitamine C- of D-supplement voor je immuunsysteem gebruikt, shiitake ervoor zorgt dat die supplementen beter werken!

Reishi – Ganoderma

Reishi

Bekend als de Mushrooms of Immortality, reishi-paddenstoelen zitten boordevol polysacchariden, antioxiderende eigenschappen en die cruciale β-glucanen die kunnen helpen bij het immuunsysteem.
Al in 206 voor Christus zijn er geschriften over het gebruik van reishi-paddenstoelen om mensen te helpen langer te leven.
En terwijl degenen die ze gebruikten waarschijnlijk dachten dat ze een geschenk van god hadden gekregen
De onderzoekers van nu weten nu dat ze langer leefden omdat hun lichaam beter was toegerust om ziekten te bestrijden.
Simpel gezegd, ze hadden een supersterk cel beschermings systeem
Nogmaals, het is te danken aan het hoge gehalte aan die krachtige β-glucanen!
Het is zelfs aangetoond dat reishi-paddenstoelen maar liefst 5,8% β-glucanen bevatten, hoger dan welke andere paddenstoelenstam dan ook op aarde.

Wil je advies over mycotherapie en welke goed is voor jou? Dan help ik je graag omdat het heel belangrijk is als je ziek bent, te weten welke paddenstoel goed is voor jou. Ik werk met verschillende soorten paddenstoelen en zo heeft elke paddenstoel zijn eigen rij voordelen.

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...