Biofotonen Licht Therapie

The healing power of light

Biofotonen, de helende kracht van licht

 

Licht is een bundeling van fotonen, en fotonen zijn weer de kleinst meetbare deeltjes van levenskracht energie. Ons DNA is een ontvanger en verzender van licht. Jouw lichaam zendt ook licht uit wat niet met het blote oog te zien is, dit zijn biofotonen. Je cellen communiceren via die biofotonen, waarbij deze impulsen zorgen dat alle biochemische processen in je lichaamscellen tot stand kunnen komen. Bij ziekte zijn deze lichtimpulsen dus onderbroken. 

Infrarood licht en NIR licht (near infrared) hebben een helend effect op lichaam en geest, doordat je daarmee de biofotonen energie van het lichaam verhoogt. Steeds meer is de wetenschap erachter wat de helende kracht is van rood licht therapie. Deze manier van helen is dé toekomst en zeer effectief op vele lagen. 

 

Rood licht therapie voordelen

 • Vermindert pijn in gewrichten en spieren
 • Verbetert mitochondriale ATP-productie
 • Vermindert oxidatieve stress
 • Verbetert doorbloeding
 • Regeneratie van huid en rode bloedcellen
 • Snellere heling van botten
 • Ontstekingsremmend
 • Goed voor huidklachten zoals eczeem, acne en psoriasis, tevens huidverjongend
 • Stimuleert immuunsysteem
 • Stimuleert groei van stamcellen
Biofotonen therapie

 Het lichaam heeft licht nodig om de biologische processen goed te laten verlopen.

 

Nobelprijs en NASA-applicatie

 

In 1903 heeft een natuurkundige genaamd Niels Ryberg Finsen de Nobelprijs gewonnen voor de geneeskunde voor het succesvol behandelen van lupus en pokken met rood licht.

De grootste sprongen voorwaarts in het onderzoek naar rood- en NIR-lichttherapie begonnen in 1993 toen NASA manieren zocht om de gezondheid van astronauten in de ruimte te verbeteren. Uit hun studies bleek dat rood- en NIR-therapie hielpen om het verlies van botten en spieren voor astronauten te beperken.

Deze bevindingen leidden tot honderden andere onderzoeken die de voordelen van lichttherapie met deze golflengte aantonen.

Rood en nabij-infraroodlicht

 

We weten allemaal dat licht onze gezondheid kan beïnvloeden, wat je misschien niet weet, is dat licht daadwerkelijk menselijke cellen binnendringt. Sommige kleuren van het lichtspectrum hebben vele verschillende eigenschappen op lichaam en geest zoals het immuunsysteem, de energie, hersenactiviteit tot bloeddruk.

Het spectrum van rood licht strekt zich uit van ongeveer 620 nm tot 750 nm. De golflengten van rood licht die de meest wetenschappelijk bewezen voordelen hebben, zijn 630 nm en 660 nm. Nabij-infrarood begint bij 750 nanometer en strekt zich helemaal uit tot 1.200 nm. Nabij-infraroodgolflengten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze voordelen opleveren voor mensen, zijn de golflengten van 810 nm, 830 nm en 850 nm.

 

biofoton therapie

Hoe werkt rood- en NIR-lichttherapie?

 

Terwijl veel golflengten van licht, zoals UV, blauw, groen en geel niet ver in de huidlagen kunnen doordringen, heeft rood en NIR-licht een veel dieper bereik. Dit betekent dat het dieper kan worden opgenomen in weefsels, bloedvaten, zenuwen, hersenen en botten.

Deze golflengten van licht hebben ook een bijzondere impact op cellulair niveau. Net zoals planten zonlicht opnemen via hun bladeren en het licht fotosynthese ondergaat om het om te zetten in chemische energie, komen rood en NIR-licht het lichaam binnen via de huid en worden vervolgens opgenomen in je cellen.

Eenmaal in je cellen “voedt” rood en NIR-licht je cellen om te verbeteren:

#1 Energieproductie: Ze verhogen de productie van ATP (Adenosine Trifosfaat). Dit is de primaire energiedrager in alle levende organismen op aarde en wordt gebruikt om elke functie in je lichaam van brandstof te voorzien, van elke ademhaling en hartslag tot elke stap die je zet. ATP verhoogt de energieproductie van je mitochondriën, de krachtpatser van alle cellen en produceert de meeste energie die een cel nodig heeft om te overleven en te gedijen.

Het mechanisme erachter wordt hoogstwaarschijnlijk toegeschreven aan stikstofmonoxide (NO). Hoezeer NO ook een vitale rol speelt in het lichaam, het gaat om balans; wanneer er te veel van is of als het op de verkeerde plaatsen staat, kan het de cellen verhinderen ATP aan te maken 

#2 Ontstekingsremmend: Interessant is dat rood- en NIR-lichttherapie een tijdelijke, laaggedoseerde metabole stress creëren (ook wel “hormese” genoemd), wat precies is wat er gebeurt als we sporten. Met andere woorden, rood en NIR “oefenen” de cellen voor een betere gezondheid, wat resulteert in een boost van de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van cellen. Dit is hoe gebruikers van rood- en NIR-therapie verbeteringen ervaren in cellulaire gezondheid en functie, immuniteit, wondgenezing, vermindering van ontstekingen en verbetering van celregeneratie.

biofotonen roodlicht therapie

De voordelen en onderzoeken van rood en NIR-licht therapie

 

De lijst met voordelen is lang en goed gedocumenteerd. Rood en NIR-licht doen meer dan alleen een paar enzymen, verbindingen of receptoren in het lichaam beïnvloeden.

#1 Verbetert de schildklierfunctie en verlaagt TPO bij patiënten van Hashimoto

* Vermindering van Hashimoto’s TPO-antilichamen met 39% en dosering van schildkliervervangende medicatie.
* Het verlaagt de medicatiebehoefte met 50-75% bij mensen met postoperatieve hypothyreoïdie. Antilichamen voor Tg en TPO waren verminderd na de behandeling.
* Deze studie toonde aan dat bij een groep patiënten de TSH gemiddeld 9,1 mIE/L bedroeg, na tien sessies lichttherapie was de TSH bij 97% van deze vrouwen genormaliseerd en gemiddeld 2,2 mIE/L.

#2 Verlaagt ontstekingen en chronische aandoeningen

Ontsteking wordt nu erkend als de belangrijkste oorzaak van chronische aandoeningen zoals auto-immuniteit, cardiovasculaire aandoeningen, depressie, Alzheimer, Parkinson, kanker en chronische vermoeidheid. Deze studie laat zien hoe rood licht en NIR een alomvattende ontstekingsremmende werking hebben. (studie)

#3 Helpt bij het slapen

Uit deze studie bleek dat rood- en NIR-lichttherapie hielpen bij de toename van de melatonineproductie.

#4 Verbetert depressie en angst

10 patiënten met een voorgeschiedenis van ernstige depressie en angst (inclusief PTSS en drugsmisbruik) ondergingen vier weken behandelingen aan het voorhoofd met rood en NIR-licht. Opmerkelijk was dat tegen het einde 6 van de 10 patiënten een remissie van hun depressie ervoeren, en 7 van de 10 patiënten een remissie van hun angst. (studie)

#5 Gaat huidveroudering tegen en versnelt huidherstel

 • Tekenen van schade, DNA-schade en veroudering door UV-stralen verminderen
 • Verminderdt rimpels
 • Verminder kleurvlekken, hyperpigmentatie en huidverkleuring
 • Verbeter de collageensynthese en collageendichtheid (onderzoek heeft aangetoond dat het de productie van collageen met 31% kan verbeteren)
 • Herstel in de epitheellaag van de huid versnellen
 • Bestrijd andere huidaandoeningen zoals acne, keloïden, vitiligo, brandwonden, herpesviruszweren en psoriasis
 • Versnel de wondgenezing door het herstel van huidweefsel en de groei van huidcellen te verbeteren (studie)

#6 Vermindert cellulitis en verbetert de huidskleur

Wanneer rood- en NIR-lichttherapie wordt gecombineerd met massage, leidde dit volgens deze studie tot een verbazingwekkende 71% vermindering van cellulitis.

Een andere studie toonde aan dat “91% van de proefpersonen een verbeterde huidskleur meldde en 82% een verbeterde gladheid van de huid in het behandelingsgebied rapporteerde.”

#7 Helpt bij haargroei

Een aantal onderzoeken (hier, hier en hier) hebben een bemoedigende hergroei van haar aangetoond bij zowel mannen als vrouwen. Ook bij alopecia.

#8 Versnelt wondgenezing

Dit is een toepassing waarvan ik heb gehoord dat veel van mijn chiropractische vrienden enthousiast zijn in hun praktijken – hoeveel snellere genezing gebeurt met rood- en NIR-lichttherapie. Er zijn talloze onderzoeken om het te staven, sommige artikelen zijn hier, hier en hier.

#9 Vermindert pijn, symptomen van fibromyalgie en chronische vermoeidheid

“Onze studie suggereert dat roodlichttherapie effectief is bij pijn, spierspasmen, ochtendstijfheid en het totale aantal gevoelige punten bij fibromyalgie en suggereert dat deze therapiemethode een veilige en effectieve manier van behandeling is in gevallen met fibromyalgie.”

Ben je net zo onder de indruk als ik? Het verbaast me ook dat deze vorm van therapie niet breder beschikbaar is.

 Lees hier alle effecten van de verschillende lichtsterktes 

Wees consistent

Je kan beginnen met een lichttherapiebehandeling van 10 tot 20 minuten per keer en 2 keer per week. De duur is minder belangrijk dan de consistentie, die verbluffende resultaten zal opleveren in één tot vier maanden. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat therapie met rood licht geen snelle oplossing is en ook geen tijdelijke oplossing. Deze behandeling werkt op cellulair niveau en pakt de onderliggende aandoeningen aan. Daarom is consistentie belangrijk om herstel te krijgen. 

 

Start vandaag je gezondheidsreis