Lekkende darmsyndroom

Lekkende darmsyndroom

Gezond blijven heb je voor een groot deel zelf in de hand

Wanneer je een beetje weet hoe je mind en spijsvertering werkt, dan kan je voor een groot deel zelf beslissen of je gezond blijft of ziek wordt. Stressmanagement en juiste voeding kan het verschil maken tussen korter en langer leven en of je gezond of ziek door het leven gaat. Vroeger werd gezegd dat het genetisch was, nu weten ze inmiddels dat het epigenetisch is, wat inhoudt dat bij 95% van alle ziektebeelden bepaald wordt door je levensstijl. Dus heb je klachten, weet dat als jij de juiste dingen op een holistische manier aanpakt (lichaam, geest, ziel), je klachten zullen verdwijnen. Darmproblemen zijn vaak de bron van vele andere klachten.

Bij een lekkende darm vallen er mazen in het netwerk van je darmwand. Dan kunnen schadelijke stoffen zoals bacterien, virussen, parasieten en schimmels door deze barrière heenkomen. Hierdoor komen de pathogenen in de bloedbaan waardoor ze elders in het lichaam ook schade kunnen geven.

De beschadiging van het slijmvlies

De binnenkant van je darmwand is met slijmvlies bedekt en dit is de grens tussen de buitenwereld en binnenkant van het lichaam. Dit slijmvlies beschermt je tegen deze pathogenen, dit beslist wat er doorheen mag. Je mond beschermt je als eerste, als iets niet goed is, spuug je het uit. Daarna doet de maag het door het maagzuur wat ook pathogenen onschadelijk maakt. Wanneer er eenmaal stoffen door de darm-bloed barrière heen gaan, kunnen ze niet meer terug, daarom is dit proces belangrijk dat het goed gaat. 

Aan de binnenkant van de darm zitten darmvlokken die enzymen produceren die de voedingsstoffen nog meer afbreken, zodat de voedingsstoffen aan de bloedbaan kunnen worden afgegeven. Wanneer de darmwand beschadigd is, werken deze darmvlokken niet meer, waardoor er niet genoeg voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. 

 

Het ontstaan van de beschadigingen

Verzwakking van het weefsel van de darmwand kan ontstaan door ontstekingen of irritaties van het darmslijmvlies. Dit kan door een aantal dingen komen:

 • Chronische stress en trauma
 • Te weinig vezels eten
 • Teveel suiker en bewerkte koolhydraten eten
 • Te kort aan maagzuur en /of spijsverteringsenzymen
 • Teveel gifstoffen in je darm door slechte werking van je lever
 • Candida
 • Teveel gistingsprocessen (rottingsprocessen) waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen
 • Te weinig goede bacterieen
 • Teveel parasieten
 • Voedselallergieen
 • Overmatig alcohol gebruik
 • Medicatie; aspirine, ibuprofen, antibiotica, anticonceptiepil, ontstekingsremmers (NSAID’s, prednison, maagzuurremmers)

 

 

 

het belang van de microbioom mbt ziektes

Als je meerdere oorzaken hebt, wordt het nog meer versterkt en belangrijk dat je dan juist met voeding en stressmanagament aan de slag gaat om de gevolgen te beperken en te helen. Als je lichaam een lichaamseigen eiwit niet goed verteerd treed het immuunsysteem in werking door te reageren met een ontstekingsreactie of allergie.

Colitis Ulcerosa en de ziekte van crohn kunnen ontstaan als deze ontstekingen al in de darmen plaatsvinden. Of artritis als het in de gewrichten ontstaat, de longen reageren met astma en de huid reageert met eczeem.

De gevolgen van een lekkende darm

Er zijn een hoop gevolgen van een lekkende darm, daardoor is de oorzaak soms moeilijk te herkennen. Het zijn vaak door artsen onbegrepen klachten zoals; extreme vermoeidheid, huidklachten, spijsverteringsklachten, hoofdpijn, fibromyalgie en ontstekingsklachten. Medicatie heeft hierbij weinig zin, het brengt je alleen maar verder van huis. Deze klachten worden bij de SOLK; Somatische Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten.

Wanneer het immuunsysteem overprikkeld is, ontwikkelen we chronisch ontsteking.
Ontsteking in de darmen veroorzaakt de kruispunten in de celwanden om poreuzer te worden wat leidt tot een lekkende darm. Voedsel deeltjes, bacteriën en gifstoffen zijn dan in staat zijn om in de bloedbaan te komen, het gevolg is dan dat ze ontstekingen veroorzaken in het hele lichaam.
Sommige spijsverteringsbacteriën produceren lipopolysaccharide (LPS).
LPS veroorzaakt ontstekingen en giftig. Het kan onze bloedbaan binnendringen wanneer onze darmen hyperpermeabel zijn. Lekkende darm veroorzaakt “lekkende hersenen”. Zoals de darmwand die wordt dan meer doorlaatbaar, de bloed-hersenbarrière verzwakt, wat leidt tot ontstekingen in de hersenen die de manier waarop we denken en voelen. 

Boterzuur en vezels

Veel mensen eten te weinig goede vezels. Vezels vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën van de dikke darm. De darmbacteriën zetten vezels om in boterzuur (ook bekend als butyraat). Dit boterzuur wordt opgenomen door de cellen van de dikke darm en vormt een belangrijke bron van energie. Voedingsvezels hebben zelf geen functie als energiebron. Ze spelen wel een belangrijke rol in het spijsverteringskanaal. Zo zijn ze bestand tegen spijsverteringsenzymen, maar kunnen door de darmbacteriën wel gedeeltelijk gefermenteerd worden. Bij deze fermentatie ontstaan korte keten-vetzuren zoals butyraat. Deze korte keten-vetzuren dragen bij aan een goed functioneren van de dikke darm. Ook dienen ze als energiebron voor o.a. de wand(slijmvliezen) van de dikke darm.

 

Bron van goede oplosbare vezels komen heel veel voor in: fruit, groenten, peulvruchten, granen zoals haver, aardappelen, gerst, sojabonen, gommen en zeewieren.

In graanproducten en groenten zitten veel onoplosbare voedingsvezels. Specifieke voorbeelden zijn zemelen, tarwemeel, erwten, bonen en kool.

Wil jij van je (darm)klachten af?

Als jij bereid bent om wat dingen in je leven aan te passen, kan je van je klachten afkomen. Het belangrijkste wat je daarvoor nodig hebt is discipline, met daarbij de juiste tools die je van mij krijgt met wat je wel en niet kan eten om je darmen te helen en als aanvulling eventueel supplementen, die bijdragen aan het verbeteren van je darmflora. Ik ondersteun je op mentaal en fysiek vlak zodat jij het zelfhelend vermogen weer kan versterken.

Start vandaag je gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ? Is een ketogeen dieet veilig? Zou je het aanraden? Ondanks de recente hype is een ketogeen dieet niet iets nieuws. In de geneeskunde gebruiken ze het al bijna 100 jaar om medicijnresistente epilepsie te behandelen, vooral bij kinderen. In...

Wat is holistische gezondheid?

Wat is holistische gezondheid?

Wat is holistische gezondheid? Heling via holistische gezondheid gaat duizenden jaren terug en komt in verschillende culturen voor op hun eigen manier, maar waar het om gaat is dat we als mens meer zijn dan alleen een lichaam waar naar gekeken wordt. De holistische...

De helende kracht van broccoli

De helende kracht van broccoli

De helende kracht van broccoli   Wist je dat kruisbloemige groentes bomvol zitten met helende stoffen? Denk aan broccoli, bloemkool, boerenkool, chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. Deze groentes zijn erg belangrijk om in je...