De kracht van medicinale paddenstoelen

 

Medicinale paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt voor hun positieve effecten in plaatsen zoals China, Rusland, Japan en Tibet. Ze worden in de TCM gebruikt om vele ziektes te behandelen

Maar het is pas recent dat medicinale paddenstoelen mainstream zijn in het Westen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van bepaalde stoffen in paddenstoelen zoals betaglucanen, ook penicilline is tot stand gekomen door paddenstoelen sporen. Er is geschat dat er over de hele wereld ca. 140.000 verschillende soorten paddenstoelen bestaan, waarvan er inmiddels 15.000 bekend zijn. Hiervan zijn er zo’n 800 bruikbaar bij een of meerdere medische indicaties.

In Aziatische landen, zoals China, Japan en Korea, behoort de toepassing van medicinale paddenstoelen tot de normale therapeutische behandelingen voor de aanpak van zowel psychische als somatische aandoeningen.

Verschil eetbare en medicinale paddenstoelen

Ik weet dat je elke dag wordt geconfronteerd met nieuws over de nieuwste remedies. Daarom kan het moeilijk zijn om bij te houden en erachter te komen wat echt werkt. Daarom adviseer ik alleen dingen waarvan ik zelf ervaren en gezien heb wat het met je kan doen, naast het lezen van de onderzoeken die erop zijn gedaan.

Voordat we erin duiken, weet ik dat je je misschien afvraagt ​​wat het verschil is tussen medicinale paddenstoelen en paddenstoelen die je gewend bent in de supermarkt. Dagelijkse champignons hebben ook prachtige gezondheidsvoordelen. Ze zitten boordevol antioxidanten en helpen je immuunsysteem te stimuleren. Bovendien zijn ze heerlijk en werken ze goed als vleesvervanger in veel gerechten.

In tegenstelling tot de gewone champignons, bevatten sommige van deze medicinale paddenstoelen onverteerbare vezels en zijn ze absoluut geen smakelijke kookingrediënt. Ze dienen eerst verhit te worden om deze schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Vroeger werden medicinale paddenstoelen toegediend volgens het zgn. ‘heetwater-principe’: middels heet water werden de extracten uit de paddenstoelen getrokken en opgedronken. Sinds ongeveer 30 jaar zijn we in staat de relevante delen, componenten of extracten uit paddenstoelen te isoleren en deze in capsule-, tablet-, poeder of vloeibare vorm toe te dienen. De extracten hebben een dubbele extractie, eerst door heet water en daarna door ethanol. De poeders hebben een mindere kwaliteit en zijn niet dubbel ge-extraheerd.

Hoe werken medicinale paddenstoelen

Bij medicinale paddenstoelen zijn het de essentiële suikers (die als ketens voorkomen in polysacharide), antioxidanten en essentiële aminozuren, maar ook vitaminen, mineralen en sporenelementen die deel uit van van het brede pallet gezonde voedingsstoffen, die medicinale paddenstoelen hebben te bieden. Je hebt extracten en poeders van medicinale paddenstoelen, en om chronische klachten te behandelen dienen je te werken met de extracten van de paddenstoelen. De poeders zijn dan te zwak om ziektes goed te bestrijden, dit zou wel een optie kunnen zijn om je immuunsysteem algeheel te ondersteunen en moduleren, wat inhoudt dat ze balans brengen in het immuunsysteem. Maar wel na een aantal weken en soms maanden gebruik, afhankelijk welke dosis en welke paddenstoel soort er wordt gebruikt.

 

 

Cordyceps:

Cordyceps

OphioCordyceps welke een van de oudste Herbal ingrediënten is in de Traditionele Chinese geneeswijzen. Cordyceps is een schimmel/paddenstoel die groeit op de achterkant van de rups larven, die afkomstig zijn uit China, Tibet en Nepal. Ze komen voor boven de sneeuwgrens variërend vanaf 2300 – 3500 meter hoogte . De bestanddelen van de meeste soorten Cordyceps zijn cordycepine en derivaten, polysachariden, ergosterol, een glycoproteïne en alfa amino isoboterzuur bevattende peptiden. Uit onderzoek blijkt dat deze unieke vorm van Cordyceps effectief is tegen een grote verscheidenheid van gezondheidsproblemen. Uit de medische onderzoeken in China en Amerika zijn er 33 eigenschappen toegekend, die effectief je gezondheid verbeteren. In Azië en in de Traditionele Chinese Geneeskunde noemen ze Cordyceps het Ying Yang medicijn, omdat het je lichaam weer in balans brengt. Het is daar een alomvattend middel die als basis tegen bijna alle klachten in China wordt ingezet. Van alle schimmels wordt Ophiocordyceps Sinensis het langst gebruikt in de kruidengeneeskunde, waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar.

De Cordyceps wordt ingezet als je meer energie en kracht wilt hebben. Het zorgt dat het lichaam meer ATP en zuurstof in het bloed heeft. Dus je krijgt een beter uithoudingsvermogen bij regelmatig gebruik van de cordyceps.

Ook is deze paddenstoel effectief als je een sterker libido wilt hebben of een betere spermakwaliteit en of als je erectieproblemen hebt. Daarnaast heeft het ook effect op de endocriene hormoonlevels.

Cordyceps heeft een verbeterende werking op de lever, nieren en longen, dus bij chronische klachten is het goed om deze paddenstoel daarbij in te zetten.

Ook bij hart en vaatziektes is dit een effectieve paddenstoel om te gebruiken. Vooral bij hoge bloeddruk, hartritme stoornis en trombose.

Bloedsuikerverlagend en immuunmodulerend zijn ook 2 krachtige eigenschappen van deze paddenstoel.

Ook heeft de Cordyceps een goede werking bij kanker, omdat deze paddenstoel het zuurstof verhoogt, ontgift, de groei van haarvaatjes remt naar tumoren toe en anti-metastasis effecten vertoont in de onderzoeken.

 

Agaricus Blazei

        Agaricus Blazei

Andosan Extract is een extract van de Agaricus Blazei paddenstoel het is een eetbare paddenstoel die van natura eigenlijk alleen in Brazilië voorkomt en grotendeels in Japan voor medische toepassingen wordt gekweekt. In Brazilië wordt deze paddenstoel ook wel ‘Cogumelo de Deus’ (Mushroom of God) Hij werkt balancerend op het immuunsysteem. Agaricus Blazei remt de bijwerkingen af die gepaard gaan met radiotherapie en chemotherapie. Dit is dan ook de reden dat ze in Japan en Zuid Korea de Agaricus combineren met deze therapie.

De Agaricus Blazei is een krachtige paddenstoel, die vooral wordt toegepast bij darminfecties, omdat het ontstekingen remt en het immuunsysteem moduleert.

Ook de Agaricus Blazei heeft bewezen positieve effecten bij kanker, zoals anti mutagene werking en anti angioginese. Daarnaast is deze paddenstoel ook effectief om de nare bijwerkingen van chemo en bestraling te verminderen zoals kaalheid, lage energie en misselijkheid.

Agaricus Blazei werkt goed bij allergieën en bij auto immuunziektes omdat het immuunsysteem gemoduleerd wordt.

Hericium Eraniceus 

hericium - lions mane

Oftewel pruikzwam of Lion’s Mane. Deze wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en nog steeds wordt daar de zwam gebruikt als medicijn. Hij wordt ook wel de Natuurlijke voeding voor de neuronen genoemd. Lion’s mane (Hericium Erinaceus) is een medicinale paddenstoel.  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze paddenstoel een aantal gezondheid bevorderende stoffen bevatten, waaronder antioxidanten en bèta-glucaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat Lions Mane kan beschermen tegen parkinson en dementie, milde symptomen van angst en depressie kunnen verminderen. Met daarnaast ook de focus, geheugen en concentratie te verbeteren.

Het mooie aan de Lions Mane is dat hij de (NGF) zenuwgroeifactor stimuleert, wat helpt om zenuwschade te herstellen. Wat zeer goed is na operaties en bij neuropathie en MS goed is om in te zetten.

De Lions Mane is goed als je een maagvliesontsteking hebt of de bacterie Staphylococcen hebt opgelopen. (MRSA)

Lions Mane kan je ook inzetten bij allerlei vaat en bloedproblemen, zoals bij hoge cholesterol, bloedstolling, hoge bloedsuiker en voor het verstevigen van je bloedwanden. Zeker na een ischemische beroerte of hartinfarct kan je de Lions Mane goed inzetten.

Coriolus versiciolor, Turkey Tail ( PSK )

hericium - turkey tail

Turkey Tail is een van de meest klinisch bestudeerde botanische paddenstoelen ter wereld met meer dan 400 studies. Op veel wetenschappelijke websites wordt vermeldt, dat de Turkey Tail ook wel Coriolus versicolor paddenstoel genoemd, (of PSK Coriolus) wordt gebruikt om het immuunsysteem te moduleren. Het is zeer sterk aan te bevelen om deze paddenstoel te gebruiken omdat het eigen immuunsysteem van het lichaam tenslotte een sleutelrol is voor het behoud van gezondheid en welzijn. Traditioneel is de Coriolus versicolor paddenstoel al enkele duizenden jaren in de Chinese Geneeskunde bekend vanwege de immuun bevorderende mogelijkheden. Het eerste geregistreerde gebruik hiervan in de geschiedenis dateert al uit het midden van 1300’s van tijdens de Mingdynastie.

De Turkey Tail zet ik in bij klachten in de darmen, zoals chronische darmontstekingen, of chronische bronchitis. Deze paddenstoel is zeer effectief in de juiste dosis bij darmproblemen. Ook omdat hij effectief is bij het aanpakken van bepaalde pathogenen en werkt als een prebiotica

Ook is de Corioles goed om bij hoge cholesterol en hoge bloedsuiker in te zetten. 

 

Lentinan Extract 

Lentinan - shiitake

Lentinan is een suikermolecule genaamd 1,3-bèta-glucan die afkomstig is van de shiitakepaddenstoel.  De eetbare paddenstoel staat bekend als shiitake in Japan en Xianggu in China. Hij is ontstaan in Oost-Azië, waar hij groeit op rottende bomen en prominent aanwezig is in de traditionele geneeskunde, maar hij wordt nu wereldwijd over de hele wereld verbouwd. Het is een van de vele paddenstoelen met sterke eigenschappen die ondersteunend zijn bij vele gezondheidsvoordelen.

 

Chaga

Chaga

Chaga paddenstoel is een adaptogeen. Adaptogene paddenstoelen helpen het lichaam weer in heel goed balans te brengen en hebben een gunstig effect op het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire systeem en het endocriene systeem. Door het lichaam op deze manieren te ondersteunen, helpen adaptogens ons om met stress om te gaan, gezond te blijven tijdens het koude en griepseizoen. Adaptogenen ondersteunen de lichaamssystemen in de loop van de tijd en moeten minimaal twee maanden worden ingenomen om het volledige effect van hun genezende krachten te ontwikkelen. Elke dag supplementen, tinctuur of thee nemen van de chaga, zorgt ervoor dat je immuunsysteem ondersteuning krijgt wanneer het het meest nodig is en om gifstoffen continu uit het lichaam te spoelen.

Reishi

Reishi

Reishi-paddenstoel is een krachtige paddenstoel. Sommige mensen beschrijven het als “houtachtig” met een bittere smaak. Het bovengrondse deel en delen van de ondergrondse delen worden als medicijn gebruikt.

Start vandaag je gezondheidsreis

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...