De oorzaken van chronische vermoeidheid

 

Ervaar je dat je veel minder energie hebt als vroeger en wil je weer levenslustig in het leven staan? Lees dan verder wat de oorzaken van chronische moeheid allemaal kunnen zijn. Bij een arts hoef je niet aan te komen met chronische vermoeidheid, die kan daar echt niks mee. Het valt namelijk onder de SOLK klachten (Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klacht) Het is jouw eigen proces van het activeren van je zelfgenezend vermogen om daarin weer energiek te worden. In dit artikel lees je de oorzaken en mogelijke oplossingen. 

Te weinig ATP

Mitochondriën zijn membraangebonden celorganellen (mitochondrion, enkelvoud) die de meeste chemische energie genereren die nodig is om de biochemische reacties van de cel aan te drijven. Chemische energie geproduceerd door de mitochondriën wordt opgeslagen in een klein molecuul genaamd adenosinetrifosfaat (ATP).

ATP = AdonosineTriPhosphate speelt in het menselijke metabolisme. Voor vrijwel ieder proces dat er gaande is in je lichaam is namelijk energie nodig. ATP levert energie om lichamelijke processen te vervullen. ATP wordt in het lichaam gevormd door verschillende processen. Dit gebeurt hoofdzakelijk bij het afbreken van glucose (glycolyse) en het afbreken van vetzuren (bèta-oxidatie).

Tip voor het verhogen van je ATP:

1. Stop met het nemen van slechte vetten, roken, alcohol, bewerkte voeding

2. Neem extra Q10 om de mitochondriën te boosten. 

3. Neem extra B-vitamines  – B-2 ondersteunt het energiemetabolisme, B-3 en B-6 helpen bij de productie van ATP, B-5 helpt bij het vormen van een noodzakelijk mitochondria-enzym en B-12 is essentieel voor de afgifte van zuurstof aan de lichaamscellen.

4. Aanvulling met mariadistel helpt omdat deze krachtige antioxidant de buitenwand van levercellen versterkt, die cruciaal zijn voor het maken en opslaan van energie

5. Cordyceps paddenstoel verhoogt het zuurstof en energiemetabolisme in je lichaam

6. Multiwave Oscillator herstelt ook de balans van je zuurstof en ATP productie

7. Roodlicht / biofotonen therapie, stimuleert de functie van de mitochondriën, het versterkt de cellen om ATP te maken

Biofotonen te laag

Jouw lichaam zendt licht uit wat niet met het blote oog te zien is, dit zijn biofotonen. In je lichaam communiceren je cellen via biofotonen, deze lichtimpulsen zorgen ervoor dat alle biochemische processen in je lichaamscellen tot stand kunnen komen. Bij ziekte en chronische klachten en moeheid zijn deze lichtimpulsen onderbroken.  

Tip: Ga starten met roodlicht therapie (bij mij of zelf thuis) Dit zorgt dat jouw biofotonen verbeteren en je meer levenskracht gaat krijgen. Meer de zon in gaan en rauwe groente en fruit eten heeft ook effect op je biofotonen.  

biofotonen

Bijnier uitputting

Bij een bijnieruitputting heb je een langere tijd achter elkaar teveel cortisol aangemaakt, en teveel chronische stress gehad. Cortisol is een stress hormoon, wat je lichaam aanpast tijdens stress. Dat kan zijn door een trauma, teveel tegerlijk aan je hoofd, zoals hard werken, geldproblemen, relatieproblemen, failissement, verlies, ontslag etc. Tijdens stress verbrand je lichaam glucose en wat komt door een groep steroïdehormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd.   Deze glucocorticoïden geven korte energie boosts, maar het kost ook energie als het veel glucose moet omzetten uit de lever en glucose moet omzetten van eiwitten en vet. (glucoseneoginese) Deze onbalans in insuline, glucose en cortisol zorgt dat je uitgeput raakt. Des te meer stress je hebt, des te meer je lichaam glucose verbrand. 

Ook indien er langere tijd angst wordt ervaren, is je amygdala actiever en kan zelfs groter worden. Dit heeft effect op hoe jij emoties ervaart, hoe je emoties uit, je levensgeluk en hoe je slaapt. 

Tips voor het het verzachten van stress is het nemen van Ashwaganda, B1, magnesium tauraat, meer slapen, natuur in gaan, dieper ademen, infrarood / roodlicht therapie. 

chronisch moeheid

Slaapstoornis

Het gebrek aan goede nachtrust en remslaap is een oorzaak van chronische moeheid. Stress, wisseldiensten, blauw licht voor het slapen gaan, dragen bij aan slechter slapen. Cortisol zorgt dat je wakker blijft, dus stress aanpakken is essentieel. Je hebt genoeg melatonine nodig om in slaap te vallen, wat geblokt wordt als er teveel blauw licht schijnt in je ogen, zoals een TV en mobiel. Melatonine wordt ook aangemaakt door de zon, een kampvuur of roodlicht zoals van infrarood licht.  

Vitamine D3 + K2, magnesium tauraat en melatonine, infrarood licht, tetha en delta brainwaves helpen je om beter te slapen. Ook de op maat geluidtherapie die je bij de stemanalyse krijgt is zeer effectief om beter te slapen. 

Post viraal syndroom

Mensen die te maken hebben gehad met een virus kunnen ook daarna nog lang chronische moeheid ervaren. Denk aan Pfeiffer, Epstein Barr, Covid. Dit wordt ook wel Chronisch Moeheid Syndroom (CVS), of Myalgische Encephalomyelitis genoemd. Het is een combinatie van spierpijn, stijfheid en ontstoken brein, wat verminderde cognitieve functies en moeheid geeft. Ook lijken deze symptomen op een vitamine B1 en B3 tekort.

Pfeiffer, Epstein Barr kunnen latent aanwezig zijn wat je ooit hebt opgelopen, en met stress zorgt cortisol dat je immuunsysteem onderdrukt wordt en dan wordt dit weer actief.

Tip: Als je deze vitamines B1 en B3 gaat nemen, samen met zink, D3, NAC en infrarood licht therapie (of eigen lamp) ga je verbetering zien in jouw klachten. Pak daarnaast ook je stress aan, wat zorgt ervoor je constante staat van zorgen of frustratie? Tevens is een zeer gezond voedingspatroon essentieel.

Lyme infectie

Een tekenbeet kan een lyme/borrelia bacterie infectie geven, en indien niet goed behandeld, kan dat later lange chronische klachten geven. Jouw immuunsysteem wil van deze bacterie af en geeft daardoor veel immuunresponsen. Een natuurlijke antibiotica is hiervoor effectief samen met regelmatige frequentie therapie.

Tip: Maak een natuurlijke antibiotica mix van: knoflook, oregano, Pau D’arco, kattenklauw, uien, rode peper, biologische rauwe honing, appelazijn, gember, kurkuma. 

lyme
rode bloedcellen

Lage ijzerwaardes

Als je een ijzertekort hebt, heb je te weinig ijzer in je lichaam. IJzer is een belangrijke bouwsteen voor onder andere het hemoglobine-eiwit in de rode bloedcellen. Als je ijzertekort hebt, maak je minder hemoglobine in de rode bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede (anemie). Een ijzertekort kan in alle leeftijdscategorieën voorkomen. Vrouwen hebben meer ijzer nodig vanwege de maandelijkse menstruatie. Een tekort aan dit bouwsteen kan tot onder andere moeheid leiden

Vitamines en mineralen te kort

Mensen met chronische moeheid hebben altijd een te kort aan vitamines en mineralen en dan vooral B1, B3, B12, D3, Q10 en daarnaast ijzer, natrium en kalium. En natrium en kalium zijn nodig voor een goede elektrische balans in je cellen, om goed te functioneren.

Tip: Doe een check of je mineralen en vitamines te kort komt. En pas je voedingspatroon aan. Eten met veel levenskracht is essentieel, dus verse voeding zoals groentes, fruit, salades, en bronnen van eiwitten, zade, goede vetten. Vul ook aan met suppletie.

Insuline resistentie

Als je veel koolhydraten eet, is je insuline spiegel vaak te hoog, dat zorgt dat je moe wordt na het eten. Als je veel koolhydraten eet na het eten, kan je makkelijk een dutje doen erna. Insuline resistentie komt als je te vaak en te veel koolhydraten en suikers eet. Insuline resistentie zorgt ervoor dat je minder energie hebt. 

Tip: ga intermittend vasten, verlaag drastisch je suiker en koolhydraat inname of ga een ketogeen dieet volgen. 

maagzuurklachten

Te weinig maagzuur

Vaak denken mensen dat ze teveel maagzuur hebben, maar het is in feite te kort. Als je te laag zit in maagzuur kan je niet goed voedingsstoffen opnemen (vooral B12) en eiwitten verteren. Je hebt daardoor ook een grotere kans op SIBO. 

Tip: Neem elke dag een theelepel appelazijn in in een glas water om je maagzuur te verbeteren. 

Entiteiten

Om verder te kijken dan alleen fysiek, is er ook nog een ongeziene wereld die effect kan hebben op jou. Entiteiten kunnen energie slurpen van jou en in dit artikel lees je daar meer over.

HSP-er zijn

Ben je hooggevoelig en emphatisch, heb je een auraveld en chakra’s die veel meer open staat en daardoor je eigen energie lekt naar anderen. Ze vangen de zware emoties van anderen op, en andere mensen kunnen ook hun energie aftappen. HSP+ers zijn vaak moe nadat ze bij een groep mensen zijn geweest. Daarom is het essentieel dat je je regelmatig je eigen energieveld schoonmaakt.

Tip: Hier lees je meer wat je kunt doen.

Frequenties

We leven in een wereld waar alles uit frequenties bestaat. Jij zelf, wat je eet, wat je kijkt, waar je naar luistert en wat je doet. Een TV, radio en mobiele telefoon hebben allemaal een eigen frequentie wat ze uitzenden en geen daarvan is een harmonieuze resonante frequentie. Ook 5G palen en zendmasten hebben een frequentie die invloed heeft op jouw eigen elektromagnetische straling. Des te meer straling je om je heen hebt, des te meer vrije radicalen er komen in je lichaam, dus ook des te meer schade er in je cellen komt. En des te meer energie het kost voor je lichaam om daarin homeostase te bereiken.

Tip: Ga meer gronden, neem een levensveld polarizer in je huis per kamer om daar de energie te balanceren, zodat het deze frequenties in balans brengt en zorgt dat het geen of weinig schade kan toebrengen aan je lichaam.

Heb je last van chronische moeheid en heb je hulp nodig? In een health consult help ik je op weg met mijn effectieve manieren om je te ondersteunen. Dat doe ik door voedinsgadvies, EMB bloedtesten, frequentie en geluid therapie, mycotherapie en stressmanagament. Ik maak dan een plan van aanpak om jou te begeleiden wat nodig is in jouw situatie om weer meer in je kracht te gaan staan.

Tot ziens!

Silvia

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...