voedselintolerantie

Een voedselintolerantie wat is dat?

Omdat er steeds meer mensen reageren op voeding met diverse soorten reacties, is het raadzaam om uit te laten zoeken/testen voor welke voeding dat geldt.  Voedselreacties worden steeds meer gezien als de verzoozaker van uitputting. Bij een voedselallergie reageer je meteen op een eiwit in de voeding waar je allergisch voor bent, en bij een intolerantie is dat pas als de hoeveelheid van die stof een grens overschrijdt. Bij een intolerantie komen er vaak vage klachten aan te pas, zonder dat je weet waar ze vandaan komen. Meestal worden de reeks langdurige klachten toegeschreven aan het niet goed werkende immuunsysteem. De allergische reactie van het secundaire allergeen is meestal niet de oorzaak. Het is een symptoom van een niet optimaal werkend immuunsysteem. De echte oorzaak zit dieper, wat bijvoorbeeld koemelk of tarwe is, wat het primaire allergeen is.

Allergische voedselgevoeligheid

Een allergische reactie is een abnormale reactie van het afweersysteem op eiwitten uit de omgeving of voeding. Je lichaam maakt antistoffen tegen deze allergenen, waardoor je gevoelig wordt voor deze eiwitten. De klachten ontstaan als de eiwitten in contact komen met de immunoglobines (IgE) waarbij histamine vrijkomt, wat verantwoordelijk is voor het ontstaan van die klachten, zoals extreme vermoeidheid.

Voorbeeld van een voedsel intolerantie

Bijvoorbeeld bij hooikoorts, zijn de pollen en huismijt vaak de secundaire allergenen. Hierbij is de primaire allergeen vaak koemelk. De celwanden verzwakken doordat de koemelk het immuunsysteem irriteert. Door de pollen of huisstofmijt gaat de celwand kapot, waardoor histamine vrijkomt. Dit komt dan in de bloedbaan en daardoor ontstaan er allergische reacties. Als je de koemelkintolerantie behandelt, verdwijnt ook vaak de overgevoeligheid voor andere stoffen.

Klachten mogelijk veroorzaakt door voedselintoleranties

Allergie

  • Hooikoorts
  • Bronchitis
  • Neusbijholteontsteking
  • Astma
  • Allergisch eczeem

Bewegingsapparaat

  • Artrose
  • Reuma, artritis
  • Hoofdpijn, migraine
  • Fybromyalgie

Organen

  • Urinewegontstekingen
  • Nier en blaasstenen
  • Prostaatvergroting
  • Schildklierverstoring

Maag-darm

  • Crohn
  • Colitis ulcerosa
  • Vage buikpijn
  • Spastische darm
  • Indigestie
  • Galklachten
  • Opgeblazen buik

Mentaal/hoofd

  • Depressie
  • Gedragsstoornis
  • Concentratieprobleem
  • Geheugenprobleem
  • Wazig gevoel in hoofd
  • Vermoeidheid
  • Slaapstoornis
  • Branderige ogen

Huid/hart

  • Acne
  • Eczeem
  • Ontstoken haarzakjes
  • Jeuk
  • Hartkloppingen
  • Hoge bloeddruk

De symptomen van voedselintoleranties kunnen ook de symptomen van chronische spijsverteringsstoornissen, zoals PDS (prikkelbaar darmsyndroom), nabootsen. Je kan een voedingsdagboek bijhouden om te documenteren welk voeding je eet, de symptomen die optreden en hun timing. Deze gegevens kan mij helpen bepalen welke voedingsmiddelen bijwerkingen veroorzaken.

Lactose-intolerantie en coeliakie zijn de meest bekende intoleranties, maar je kan zelfs een allergische reactie hebben op aardbeien, toevoegingen zoals E621, of kleurstof of noten. 

Je kan een voedselintolerantietest doen om erachter te komen welk voedingsmiddel het kan zijn, en misschien zijn het er wel meerdere.

Voor de huidpriktest zal een zorgverlener een kleine hoeveelheid voedsel op de rug of onderarm van een persoon plaatsen en met een naald in de huid prikken. Een huidreactie duidt op de aanwezigheid van een allergie.

Een bloedtest kan niveaus van immunoglobuline E (IgE) -antilichamen meten. Hoge niveaus kunnen wijzen op een allergie.

Sommige mensen merken dat als ze een tijdje van het specifieke voedsel afblijven, ze geen reactie hebben wanneer ze het opnieuw eten. Dit staat bekend als tolerantie. Het handhaven van tolerantie is vaak een kwestie van uitzoeken hoe lang je het voedsel niet mag eten en hoeveel ervan moet worden gegeten wanneer het opnieuw wordt geïntroduceerd. 

Gluten intolerantie

Voorbeelden van intoleraties

Voedselintoleranties ontstaan als het lichaam een bepaald voedsel niet kan verteren. Deze stoornis kan te wijten zijn aan een gebrek aan spijsverteringsenzymen of een gevoeligheid voor bepaalde chemicaliën zoals glyfosfaat.

Voedingsmiddelen die vaak worden geassocieerd met voedselintolerantie zijn onder meer; melk, gluten, kleurstoffen, conserveermiddelen voor levensmiddelen, sulfieten, cafeïne en fructose.

Lactose-intolerantie

Het lichaam gebruikt spijsverteringsenzymen om voedsel af te breken. Als een persoon bepaalde enzymen mist, kan hij bepaalde voedingsmiddelen minder goed verteren.

Lactose is een suiker die voorkomt in melk. Mensen met lactose-intolerantie hebben niet genoeg lactase, een enzym dat lactose afbreekt in kleinere moleculen die het lichaam gemakkelijk via de darm kan opnemen.

Als lactose in het spijsverteringskanaal achterblijft, kan dit spasmen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en gas veroorzaken.

Fructose-intolerantie

Fructose is een suiker die aanwezig is in fruit, sommige groenten en honing. Fructose-intolerantie kan ook te wijten zijn aan het ontbreken van een enzym, hoewel dit zeldzaam is. In dergelijke gevallen staat het bekend als erfelijke fructose-intolerantie.

Fructose malabsorptie, waarbij het lichaam een ​​eiwit mist waardoor het de suiker uit de darm kan opnemen, komt veel vaker voor.

Bij deze personen fermenteert de fructose in voedingsmiddelen in de darm, wat leidt tot gasvorming, volheid, een opgeblazen gevoel, krampen en diarree.

Gluten-intolerantie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in sommige granen, waaronder tarwe, gerst en rogge. Een persoon met glutenintolerantie ervaart ongemak, zoals pijn, een opgeblazen gevoel of misselijkheid, na het eten van voedsel dat gluten bevat. Vaak ontstaat deze intolerantie ook door de glyfosfaat die in gluten en tarwe zit. 

Glutenintolerantie wordt ook geassocieerd met niet-spijsverteringssymptomen, zoals: hersenmist, hoofdpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, depressie, ongerustheid en een algemeen gebrek aan welzijn.

Glutenintolerantie is anders dan coeliakie, wat een auto-immuunsysteemreactie is op gluten, en tarweallergie, wat een allergische reactie op tarwe is. De symptomen van deze aandoeningen kunnen echter vergelijkbaar zijn.

Glutenintolerantie is ook bekend als niet-coeliakie glutengevoeligheid.

De symptomen van coeliakie en glutenintolerantie verbeteren meestal wanneer een persoon gluten uit het dieet verwijdert, maar terugkeert wanneer ze het opnieuw introduceren.

 

De oplossing

Er is momenteel geen echte remedie voor voedselintoleranties. Aangezien veel voeding gemodificeerd is of gewoon veel gifstoffen bevat en ons lichaam kan daar niet echt tegen als je immuunsysteem ook lager is dan normaal. De beste manier om symptomen van een voedselintolerantie te vermijden, is door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of ze minder vaak en in kleinere hoeveelheden te eten. Je kan ook supplementen nemen om de spijsvertering te bevorderen. Belangrijk is wel om erachter te komen of je een intolerantie hebt en welke, zodat je weet wat de oorzaak is van je klachten.

Heling gaat niet als je veel bewerkte voeding eet en weinig gezonde en verse voeding. Doe de voedselintolerantie test om erachter te komen, je kan uit 3 soorten testen kiezen die 44, 90 of 270 voedingsmiddelen test.

Frequentie therapie is ook een mogelijkheid die de balans van je lichaam herstelt, en gifstoffen en zware metalen kan verwijderen. Daarnaast heeft frequentie therapie ook effect op het moduleren van het immuunsysteem. Dit kan alleen als het ook regelmatig wordt toegepast, denk aan een eigen Healy of een eigen Rife frequentie apparaat. Maar het is eerst goed om je voeding aan te pakken en te kijken naar wat je eet en wat dat toevoegt aan jouw lichaam. Weet wat je eet!

 

Start je gezondheidsreis vandaag nog

Gerelateerde berichten

Het activeren van het zelfhelend vermogen

Het activeren van het zelfhelend vermogen

Het activeren van het zelfhelend vermogen De noodzaak nieuwe wegen te vinden binnen de geneeskunde is groter dan ooit, niet alleen vanwege de grote aantallen missers en ernstige bijwerkingen van medicijnen, maar ook vanwege onmenselijk lijden, veroorzaakt door onze...

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ? Is een ketogeen dieet veilig? Zou je het aanraden? Ondanks de recente hype is een ketogeen dieet niet iets nieuws. In de geneeskunde gebruiken ze het al bijna 100 jaar om medicijnresistente epilepsie te behandelen, vooral bij kinderen. In...