Wat is holistische gezondheid?

Heling via holistische gezondheid gaat duizenden jaren terug en komt in verschillende culturen voor op hun eigen manier, maar waar het om gaat is dat we als mens meer zijn dan alleen een lichaam waar naar gekeken wordt. De holistische kijk op de mens betreft het geheel; lichaam, de geest (persoon) en de ziel. Het verschil met de huidige geneeskunde is dat het alleen op een symptoom fixeert. 

Vanuit de Egyptische geneeskunde bijvoorbeeld waren er heelmeesters, die deden een spirituele en artsen opleiding waarin zij een klacht zagen als het uit balans raken van de verbinding tussen de persoon en de ziel. Deze klacht was de roep van de ziel om de verbinding weer te herstellen. En zo werden er vele soorten helingstechnieken gebruikt om de persoon op meerdere lagen te helen. 

Onze huidige maatschappij is voornamelijk gericht op een materialistische levensvisie. Een dieper besef van onze ziel is hierbij verloren gegaan. Een materialistische maatschappij brengt een mechanische en materialistische geneeskunde voort. Daarom worden artsen niet opgeleid tot ‘heelmeester’, maar studeren ze enkel geneeskunde, ook wel aangeduid als welke medicatie bij welke probleem past. Medische klachten en ziekten worden hierbij gezien als het kapotgaan van de machine. De taak van de arts is dan de falende machine weer te fixen en weer door. 

 

 

trauma

Het effect van emoties

Mensen maken heftige trauma’s mee die diepe wonden geven en impact hebben op hoe het lichaam functioneert. Deze wonden vragen om een verdieping in het bewustzijn. Waarom maken we dit mee? Wat vertelt het ons? Wat vraagt het aan ons om in het leven te herzien? Indien er niet op deze manier gekeken wordt naar trauma en de opgeslagen emoties in het lichaam vast blijven zitten, zullen er klachten ontstaan in het lichaam, die niet met medicatie op te lossen is. Het emotionele lichaam heeft het opgeslagen tot dat daar aan gewerkt wordt. 

Wat ik bijvoorbeeld zie in mijn praktijk is dat mensen met darmklachten vaak te maken hebben met frustraties die ze inhouden. Deze emoties houden ze dan vast en krijgen darmklachten, het heeft zeker niet alleen met ongezonde voeding te maken of iemand klachten krijgt. De mate van stress en trauma in iemands leven en het wel of niet uiten van emoties, heeft een groot effect of iemand gezond is of chronische klachten krijgt. Vaak ontladen mensen hun emoties niet, maar kroppen dat hun hele leven op. Het is in de epigenetica al aangetoond, dat 95% van alle ziektebeelden komt door de levensstijl en niet genetisch is. Dus bij het aanpassen van de levensstijl kan je al een hele hoop veranderen, maar dat is vaak lastig omdat we vastzitten in patronen. 

We lopen vast in patronen, die niet altijd het beste voor ons zijn, denk aan een baan hebben waar je niet gelukkig bent, in een relatie blijven hangen die je niet voedt of zelfs schadelijk is, ongezond eten, niet sporten, geen zingeving ervaren. Zo lopen we langzaam vast en krijgen we klachten, mentaal of fysiek. Mensen willen pas veranderen als iets te pijnlijk is geworden. 

In holistische gezondheid wordt er gekeken naar de onbalans hierin en wat er veranderd moet worden of verbeterd om de balans in lichaam, geest en ziel terug te krijgen.

Waar wordt naar gekeken in holistische gezondheid 

Mentaal

(Beperkende) overtuigingen
Mindset

Emotioneel

Stress
Trauma

Fysiek

Beweging
Gifstoffen
Voeding
Adem

Spiritueel

Zingeving
Bewustwording
Connectie
Energetisch

Wij kunnen meer dan we denken

Wij hebben veel meer invloed op onszelf dan ons is geleerd, daar zullen we zelf achter moeten komen, door dit te onderzoeken. Gelukkig zijn er steeds meer artsen en therapeuten en zelfs de wetenschap die laat zien dat het ook anders kan, door de huidige en de holistische geneeskunde te combineren. Daarmee behaal je een veel beter resultaat. Je overtuiging alleen al, bepaalt voor een groot deel hoe gezond jij bent, geloof je dat je niet beter wordt, dan is dat ook zo, geloof jij dat jij echt beter gaat worden, dan gebeurt dat ook, als je echt die overtuiging hebt en daarvoor alles doet. Dat is ook al vele malen bewezen door diverse artsen dat dat zo werkt, denk aan Bruce Lipton of Joe Dispenza. 

“Be willing to do whatever it takes to be a warrior for your own health.”

Als jij chronische klachten ervaart, wat zou jij dan kunnen aanpassen in je leven? Ik help je graag in dit proces om te kijken wat daarvoor nodig is. Holistische gezondheid is wat jou helpt om de oorzaak aan te pakken ipv via alleen naar de symptoom te kijken en de klachten onderdrukken maar niet weghalen. Velen gingen je al voor met een goed resultaat, wat artsen niet hadden verwacht. 

 

Ben je klaar om aan jezelf te werken?

Start je gezondheidsreis vandaag nog

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

Emotionele oorzaak van Hoofdpijn    Ga maar eens na bij jezelf hoe veel je van deze emotionele patronen hebt, en als je weer eens hoofdpijn hebt, lees dit dan nog maar eens na. Het heeft te maken dat je teveel je best doet om iets op een bepaalde manier te doen,...

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

Het pad van de Gene Keys De Gene Keys is een concept en systeem ontwikkeld door Richard Rudd. Het is gebaseerd op de combinatie van genetica, de I Ching (een oude Chinese tekst) en moderne persoonlijke ontwikkeling. Het idee achter de Gene Keys is dat elk individu een...

Onbewuste oorzaken van pijn

Onbewuste oorzaken van pijn

Onbewuste oorzaken van pijn Pijn is echt energievretend en belast je hele leven ermee. Wie heeft er niet zo af en toe zeurende pijn? Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn... Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je eraan doen? Dr John E. Sarno was een...