De helende kracht van broccoli

 

Wist je dat kruisbloemige groentes bomvol zitten met helende stoffen? Denk aan broccoli, bloemkool, boerenkool, chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. Deze groentes zijn erg belangrijk om in je voeding toe te voegen, omdat het krachtige effecten heeft waaronder de uitscheiding van kankerverwekkende stoffen en het voorkomen van kanker.

Bij de helende kracht van broccoli is onderzocht dat sulforafaan chemopreventieve middelen bevat die de groei van kanker beperkt door carcinogenese om te keren of te onderdrukken. Groene chemopreventie wordt gedefinieerd als consumptie van volledig plantaardig voedsel of hun pure extracten om kanker te voorkomen (bron)  Er is een opkomend belang van onderzoek naar plantaardig voedsel en kankerpreventie suggereert het potentieel gunstige effect van een dieet dat rijk is aan kruisbloemige groenten. 

De geneeskracht van broccoli

Sulforafaan

Er was in een studie aangetoond dat de mannen die dagelijks broccoli aten, een 41% verminderd risico hadden op prostaat kanker, vergeleken met mannen die geen broccoli aten. (bron) 

Maar ook een onderzoek naar de verminderde kans op borstkanker van 40% bij de inname van kruisbloemige groenten op een regelmatige basis. (bron)

En nog een studie waar sulforafaan effect had op blaaskanker en sterk de proliferatie van blaaskankercellen remde (bron)

Zo zijn er meer studies die aantonen dat sulforafaan (de helende kracht in broccoli) een positief effect heeft op verschillende soorten kanker, maar het is wel belangrijk om te weten hoe de werkzame stof effectief blijft. (bron)

Het belang van de bereiding

Om de geneeskrachtige eigenschappen van broccoli te behouden dient de groente gestoomd of zeer kort gekookt te worden. Kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten. Doorgekookte broccolisoep is een stuk minder voedzaam. Probeer een broccolisoep met zo´n kort mogelijke kooktijd te maken. Bovendien ontstaat door het lange koken een vieze smaak aan de broccoli. Wat ook een aanrader is, is om de roosjes van de broccoli af te snijden en rauw door een salade heen te doen. Zo hou je alle nutrienten die zo belangrijk zijn. Broccoli wordt ook gebruikt als roerbakgroente, maar roerbakken haalt alle nutriënten weg omdat het teveel verhit en verbrand. De maximale roerbaktijd van broccoli is 3 minuten

Broccoli kiemen zijn nog krachtiger

Wat nog beter is en krachtiger zijn de kiemen van broccoli, die zijn 100 x krachtiger dan de broccoli zelf en heel simpel zelf te maken. Sulforafaan in broccoli heeft een positief effect op de schade die ontstaat in het DNA die bij kanker voorkomt. Dus het beste is dus om de kiemen te gaan nemen naast het eten van broccoli. Het gaat erom dat je er goed op kauwt om de werkzame stoffen te krijgen. Er is zelfs in dit onderzoek aangetoond dat broccoli kiemen de kankercellen remmen bij blaaskanker. (bron)

broccoli kiemen

Het anti-aging effect van sulforafaan

Een krachtig effect is dat Sulforafaan de cellulaire antioxidantverdediging reactiveert door de transcriptiefactor Nrf2 activiteit te beinvloeden tijdens veroudering en oxidatieve stress. Transcriptiefactoren zetten genen aan of uit, wat een effect heeft op vele biochemische processen in het lichaam. Dat houdt in dat bijvoorbeeld broccoli een positief  effect heeft op het DNA tegen veroudering en vrije radicaal schade (bron) Ook verhoogt Sulforafaan het glutathion gehalte in het lichaam wat een sterke antioxidant is en een ontgifter voor het lichaam. 

In dit onderzoek lieten ze zien dat het eten van spruitjes de oxidatieve DNA schade werd vermindert. Wat een positief effect heeft bij kanker en veroudering. (bron)

Telomeren zijn de uiteindes van chromosomen die het verouderings- en ziekteproces bepalen, nu is het zelfs ontdenkt dat sulforafaan invloed heeft op het verbeteren van de telomeren, dat is echt geweldig! Jouw veroudering wordt zeker bepaald door wat je eet, dus wat ga je nu meer eten ipv smeren?

darmgezondheid
.

Ontgifting van schadelijke stoffen

Mocht je nog niet weten wat voor stoffen er zijn die je inademt kan ik je vertellen dat Benzeen er een van is, die kankerverwekkend is en leukemie en non hodgkin lymfoom kan veroorzaken (bron)

Tegenwoordig wordt benzeen vooral geproduceerd uit petroleum. De stof wordt in heel wat toepassingen gebruikt en hoort dan ook bij de meest geproduceerde chemische stoffen. Bovendien wordt het gebruikt als grondstof voor heel wat andere chemische stoffen. Natuurlijke bronnen zijn vulkanen en bosbranden. Benzeen zit in ruwe olie, benzine en sigarettenrook.

In dit onderzoek kan je zien hoe sulforafaan oraal genomen via broccolikiemen het ontgiftingsproces in de luchtwegen versterkt van schadelijke stoffen die zijn ingeademt. (bron) Net als gluthation wat vermeerdert wordt door broccolikiemen, wat een sterke antioxidant is, werkt het ontgiftend. 

In deze studie onderzochten ze waterkers en het effect op de schade in de longen bij longkanker door roken. De positieve effecten waren dat het de schade door de kankerverwekkende stof in tabak NNK vermindert (bron)

hart en vaatziekte

Hart en bloedvaten

Wist je dat het eten van meer kruisbloemige groente zelfs het risico op hart en vaatziekte, hartaanval en beroerte vermindert? Dat hebben ze onderzocht met het eten van de groente en zelfs met de suppletie van de werkzame stoffen. Het heeft een ontstekingsremmend effect en antioxiderende werking op de processen in het lichaam, wat zorgt voor vele klachten (bron)

Door een aantal keer per week deze groentes te eten en niet te veel door te koken hou je de werkzame stoffen erin waar het om gaat. Of zelfs in een groente smoothie doen. 

Broccoli kiemen maken

Wat een goed nieuws allemaal van de helende kracht van broccoli en de andere kruisbloemige groentes. Maar voornamelijk de kiemen ervan zijn krachtig in de helende eigenschappen. Kiemen kan je zelf maken door de zaden te kopen en in kiembakken te plaatsen wat je dagelijks spoelt met water. De kiemen kan je na ongeveer 5 dagen eten. Makkelijk goedkoop en zeer voedzaam.

Zo maak je broccoli kiemen

Wil jij meer weten over hou jij je gezondheid kunt verbeteren? Dan kan ik je daarin begeleiden. Vele chronische klachten kunnen geheeld worden als je de juiste balans terugbrengt in het lichaam. Denk aan vitamines, mineralen, ontgiften, darmgezondheid en stressvermindering.  Via Health coaching kan ik een op maat advies geven wat nodig is in jouw situatie. 

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...