Invloed van voeding op je hormonen 

Wist je dat er erg veel voedingsmiddelen zijn, die jouw hormonen verstoren en daarnaast zorgen voor chronische klachten, maar ook juist kunnen helpen voor je gezondheid? In dit artikel vertel ik je welke voedingsmiddelen jouw hormonen kunnen beïnvloeden. Ervaar jij hormoon gerelateerde klachten zoals: schildklierproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, overgangsklachten, PMS, prostaatklachten, overgewicht, menstruatieproblemen, nachtzweten, prikkelbaarheid, verminderd libido, hoofdpijn, gespannen borsten, lees dan verder. 

Hormonen worden ergens in je lichaam gemaakt, ze gaan dan je bloed in en worden ergens anders weer afgeleverd om daar een boodschap af te geven. Zoals oestrogeen om daar de vruchtbaarheid te beïnvloeden. Soms is er te weinig of teveel van een hormoon, zodat de processen ook niet goed verlopen en klachten gaan geven.

Effect van melkproducten

Als je bovenstaande klachten ervaart, is het zinvol om minimaal 2 maanden deze producten niet te nemen en te zien wat er gebeurt met je klachten. Zo kan je lichaam zichzelf herstellen en in balans brengen, waardoor je klachten verminderen en zelfs verdwijnen. Hierna kan je dus inzien dat dit gerelateerd is aan jouw klachten. 

Melkproducten verstoren je hormonen, doordat koeien hormonen toegediend krijgen om extra vruchtbaar te zijn. Ook al is dat verboden in de EU, het wordt toch wel gedaan in NL. (zie hier en hier ) Dit heeft ook gevolgen op het vlees en alle melkproducten (kaas, kwark, yoghurt) wat je dagelijks eet en heeft dus ook gevolgen op jou. Aangetoond is dat melkproducten prostaatklachten verergeren en zelfs prostaatkanker versterken (bron 12, 3). Hormoonvrije melk bestaat namelijk niet, want een zwangere koe, geeft ook extra oestrogeen af als ze net is bevallen.

Bijvoorbeeld bij een pijnlijke menstruatie, wat komt door een verhoogde aanmaak van prostaglandines in de baarmoeder. Dit hormoon is nodig om de menstruatie op gang te brengen. Wanneer de hoeveelheid prostaglandines te hoog oploopt, kunnen menstruatiepijn en krampen ontstaan. En koeien krijgen soms ook prostaglandines in hun baarmoeder toegediend, om de vruchtbaarheid te verbeteren. Dit heeft dus ook gevolgen op jou! Zorg dus dat je geen melkproducten meer neemt en zie het verschil. 

Bij endometriose komen cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder. Dan helpt het niet om medicatie te nemen. Wat gebleken is wat helpt is melkproducten en dierlijke producten helemaal weg te laten. Je wilt de voeding weglaten wat ontstekingen creëert (suiker, melkproducten, transvetten) en je hormonen verstoort. 

Erectieproblemen zijn o.a. ook gelinkt aan vernauwde bloedvaten, waardoor het bloed niet meer goed kan stromen, zeker niet in de al nauwere bloedvaten om een erectie te creëren. Dus wat creëert nauwe bloedvaten? Aderverkalking doet dat. Wat zorgt voor aderverkalking? Ontstekingen en verkeerde vetten door voeding! Dus als je dit niet aanpakt, kan het later ook een hartaanval worden. Neem geen melkproducten meer en neem meer goede vetten (4) en minder suikers.

melkproducten

TIP

Vezels zorgen ervoor dat ze het teveel aan oestrogeen meenemen uit je lichaam, alleen krijgen mensen veel te weinig vezels binnen, waardoor het teveel aan hormonen in je lichaam blijft. Vezels zitten in groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, tarwe.

Onvruchtbaarheid wordt ook beïnvloed door o.a. melkproducten. In een studie kwamen ze erachter dat in landen waar veel meer melkproducten word geconsumeerd, dat daar een hoger gehalte is aan onvruchtbaarheid, door de invloed van lactose, galactose en glucose op de eileiders (5) wat ook van invloed kan zijn op eierstokkanker (6)

Schildklierproblemen: Dierlijke producten hebben ook een effect op je schildklier, oftewel hypothyroid of hyperthyroid. In een onderzoek kwamen ze erachter, dat de mensen die veel kaas eten, de slechtste kwaliteit hadden van hun schildklier, en de mensen die geen dierlijke producten aten en dus vegan waren, weinig schildklierklachten hadden (9).

Diabetes 2: Eerst treed er insulineresistentie op en daarna diabetes, de voeding die je tot je hebt genomen de afgelopen 20 jaar was waarschijnlijk verantwoordelijk voor je hormonale onbalans. Naast je insuline die uit balans raakt, is er ook een grote kans dat daarnaast ook de rest van hormonen uit balans zijn, zoals cortisol, oestrogeen, DHEA, testosteron, groei en schildklierhormoon. Dus door meer transvetten, melkproducten, suikers en snelle koolhydraten te blijven eten, is dat wachten totdat je hormonen en bloedsuikerspiegel te ver uit balans zijn, dat dat zorgt voor een waslijst aan klachten. Waarvan de oplossing is: je dieet aanpassen!

Effect van fyto-estrogenen

Er wordt ook veel geschreven over fyto-estrogeen. Soja bevat isoflavonen, die als plantaardige fyto-oestrogenen fungeren, je hebt ook chemische xeno-oestrogenen, maar daarover later meer. De plantaardige versie vind je in soja, lijnzaad en tofu bijvoorbeeld, hieronder vind je een overzicht. 

Oestrogeen wat het lichaam aanmaakt, bindt zich aan alpha receptoren en de fyto-oestrogenen binden zich aan de beta receptoren, wat een ander en tegenovergesteld effect heeft op het lichaam. Het is zelfs aangetoond, dat fyto-estrogenen een snelle groei van kankercellen tegengaat bij borstkanker. (7), maar ook bij mannen die prostaatkanker hebben, is het aangetoond dat het een positief effect heeft. (8)

Er zijn meerdere positieve effecten bekend van fyto-estrogenen op het lichaam, zoals lager risico op hartziektes, versterken botstevigheid, verlichting menstruatie problemen, verbetering laag libido en afgenomen seksuele functies

Fyto-estrogenen in voeding

Fruit: Appels, wortels, granaatappel, aardbeien, cranberries, druiven.
Groenten: Cassave, linzen, alfalfa, kiemen.
Soja en sojaproducten: Sojabonen, tofu, tempeh, misosoep en misopasta.
Noten en zaden: Lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, walnoten.
Kruiden: Rode klaver, zoethout, hop.
Dranken: Koffie, bourbon, bier, rode wijn.
Granen: Haver, gerst, tarwekiemen.
Oliën: Olijfolie, jasmijnolie.

fytoestrogenen

Effect van xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen zijn stoffen (geen voeding dus) in onze omgeving die dezelfde werking hebben als oestrogenen in ons lichaam, maar die veel krachtiger zijn. Deze stoffen komen uit de petrochemische industrie, waarvan de basis aardolie is. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt immers gevormd door restanten van miljoenen jaren oude planten en dieren. Door bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastics (BPA), medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen en zoetstoffen. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en parfums. En ook in rood vlees en melkproducten omdat dieren granen te eten krijgen, die bespoten zijn met pesticiden.

Teveel aan xeno-estrogenen

Is zeker niet goed, want het verstoort je eigen oestrogeen levels behoorlijk. En een teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron, zorgt voor een oestrogeen dominantie. En als je ook je eigen oestrogeen aanmaak teveel hebt door overgewicht, je voeding en daarnaast ook nog door xeno-oestrogenen, kan je natuurlijk wel begrijpen dat dat klachten geeft.

Klachten van oestrogeen dominantie

Vermoeidheid, depressieendometriosevleesbomen, vocht vasthouden en opgeblazen gevoel, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, ziekten van de galblaas, laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker

Het belang van jouw Microbioom

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...