De invloed van negatieve gedachten op de verbinding tussen lichaam en geest

Hoe vaak heb je negatieve gedachten? Heb je je ooit afgevraagd in hoeverre jouw levenservaringen van invloed zijn op hoe je denkt, waarneemt, voelt en reageert? Merk je dat je gedrag of je afweermechanismen keer op keer door bepaalde zaken worden getriggerd?
Als mensen ontwikkelen we “gewoontepatronen” van gedrag die zijn gebaseerd op onze ervaringen uit het verleden. Deze gewoontepatronen vormen onze persoonlijkheid en ego te vormen, en bepalen wie we zijn. Als sommige van die patronen negatief zijn en onze gedachten en daden beginnen te beheersen, is het tijd om te ontdekken hoe ze de kwaliteit van ons leven kunnen beïnvloeden.

Wanneer we ons bewust zijn van en acceptatie van gewoontepatronen, kunnen we verantwoordelijkheid nemen en ervoor kiezen om de “beperkende overtuigingen” te verschuiven om onze geest te herprogrammeren. Met een opmerkzaam, medelevend, bewust en ondersteund systeem kunnen we beginnen met het opruimen van negatieve denkpatronen en deze vervangen door gedachten met een hogere vibratie. Bewustzijn van de geest is hier de gouden sleutel, wat zelftwijfel, een laag zelfbeeld, letsel en ziekte kan transformeren in stralende innerlijke gezondheid en geluk.

Hoe jouw brein werkt met negativiteit

Er wordt geschat dat de gemiddelde hersenen ergens tussen de 25.000 en 50.000 gedachten per dag hebben en dat 70% ervan zich in het negatieve spectrum bevindt.

De ontwikkeling van onze kernopvattingen vindt zijn oorsprong vanaf de geboorte tot in de kindertijd en in de volwassenheid. Deze kernopvattingen zijn nauw met elkaar verbonden en gevormd door onze verzorgers, ouders, leraren en onze omgeving. Als er op dat moment een trauma was, is de natuurlijke reactie voor een kind of volwassnen om afweermechanismen voor de bescherming te creëren en deze worden vervolgens onbewuste gewoontepatronen. Naarmate we ouder worden, kunnen deze patronen zich manifesteren als verslavingen, zelfsabotage, fobieën, angstaanvallen en andere zelfvernietigende patronen die ervoor zorgen dat we onbewust of negatief handelen.

In een tijd waarin antidepressiva, pijnstillers en antibiotica zwaar worden voorgeschreven om depressie en ziekte te overwinnen, wat als we gewone denkpatronen die repetitief en negatief zijn, kunnen gaan herkennen en accepteren en leren hoe we deze kunnen vervangen door positieve gedachten op basis van huidige moment bewustzijn om het genezingsproces te beginnen?

Online lezing met Pierre Capel

Leer van een hoogleraar immunologie hoe het lichaam werkt met stress, negatieve gedachten en emoties. En hoe ziektes ontstaan, zoals kanker, darmproblemen, burn-out, depressie, hart en vaatziekten. Onze emoties en gedachten hebben invloed op ons DNA. Maar ook hoe het lichaam werkt met het zelfhelend vermogen. 

Online lezing met Pierre Capel nu te koop voor maar €15

 

 

Onderzoeker en auteur, Dr. Joe Dispenza, combineert het gebied van kwantumfysica, neurowetenschappen, hersenchemie, biologie en genetica in zijn nieuwste boek “Breaking the Habit of Being Yourself: How To Lose Your Mind and Create a New One.” en “You are the Placebo”. Dr. Dispenza legt uit dat je niet gedoemd bent door je genen en vastbesloten bent om de rest van je leven op een bepaalde manier te leven. Er is een nieuwe wetenschap in opkomst die alle mensen in staat stelt om de realiteit te creëren die ze kiezen, zegt hij. Dr. Dispenza is ervan overtuigd dat je gedachten jouw werkelijkheid kunnen veranderen.

Je lichaam is bedraad om neurochemische veranderingen in je hersenen te ondersteunen en aan te wakkeren die in de richting van positiviteit en geluk gaan. Specifiek aangeleerde neurale denkpatronen (gebaseerd op ervaringen uit het verleden) onderbreken het proces en de natuurlijke impulsen. Dit staat bekend als “giftig denken” en bepaalde patronen in de hersenen worden onbewust gecreëerd uit het “vecht of vlucht” -systeem voor bescherming en overleving. Dit is een krachtige innerlijke werking van lichaam en geest waarbij angst het overneemt om ons voor te bereiden om weg te rennen of een vermeende dreiging het hoofd te bieden. Angst activeert de “vecht of vlucht” stressreactie in het lichaam en hierin ligt het grote probleem, deze innerlijke werking in het lichaam deactiveert het hogere denkvermogen van de hersenen door een groot deel van de zuurstoftoevoer af te sluiten.

De hersenen bevinden zich altijd in de” beschermende modus “of de” leermodus “. Wanneer het zich in de “beschermende modus” bevindt, werkt het anders verbazingwekkende vermogen om weloverwogen keuzes of beslissingen te maken niet volledig. Het is niet langer in “leermodus”. Gedachten die met negativiteit zijn geladen, worden vaak gecreëerd vanuit beperkende overtuigingen in het onderbewustzijn en overgenomen uit de vormende jaren van onze kindertijd.

Hier zijn een paar voorbeelden van beperkende overtuigingen:

  • Er zal nooit van mij gehouden worden, want ik verdien het niet
  • Ik kan het niet, het lukt mij vast niet
  • Als ik nee tegen iemand zeg, zullen ze me volledig afwijzen
  • Anderen beoordelen me altijd, ik zal er nooit in passen
  • Ik ben niet goed genoeg, want ik ben nog nooit ergens de beste in geweest
  • Ik zal nooit genoeg geld hebben
  • Het is verkeerd om hulp te vragen
  • Fysiek of psychisch geweld is oké als iemand het verdient

Hoe kan ik beginnen mijn gedachten te veranderen?

Recente neurowetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat als je echt je leven wilt veranderen, je je gedachten bewust moet bestuderen, en na verloop van tijd kun je je geest-lichaam-integratie mogelijk richten op een van hogere vibratie en geluk. Het belangrijkste ingrediënt in jouw succes naar positieve verandering, ben jij…een bewuste jij…. die klaar is om het werk te doen?

Probeer de volgende 6 stappen

1. Geloof dat je de kwaliteit van je gedachten kunt beheersen. Verwelkom je bewuste zelf als een tracker of een getuige van je gedachten om jezelf in het huidige moment-bewustzijn te brengen.

2. Houd dagelijks je negatieve gedachten en beperkende overtuigingen bij. Schrijf er aan het eind van de dag zoveel mogelijk op als je kunt herinneren. Als je tijd hebt, schrijf ze dan zodra ze komen. Je hebt 3 dagen nodig om je gedachten op te schrijven. Noteer elke focus op problemen in plaats van op oplossingen, slachtoffer zijn in je gedachten, zwart-witgedachten, of schrijf op wanneer je “nooit” of “altijd” gebruikt. Als je ervoor openstaat om je proces te delen, vraag dan een geliefde of een collega om u er vriendelijk aan te herinneren wanneer u in negatieve taal spreekt.

3. Als je eenmaal een graadmeter hebt voor de negatieve gedachten en hun frequentie, identificeer dan hun triggers. Schrijf specifieke voorbeelden op van wat je geest in een kettingreactie van negativiteit bracht. Schrijf de gevoelens in je lichaam op wanneer je een trigger tegenkomt. Wees specifiek, deze erkenning kan je bewuster maken, wat kan resulteren in het veranderen van dit gewoontepatroon.

4. De volgende keer dat je een trigger ervaart, alsof je een schakelaar omdraait, verander dan een negatieve gedachte in een positieve. (bijv. “Mijn werk is zo stressvol” tot “Hoe gelukkig ben ik dat ik een baan heb” of “Mijn kinderen maken me gek” naar “Hoe gezegend ben ik dat ik een gezin heb.”) Blijf de schakelaar omdraaien.
Maak bij het volgen van je negatieve gedachten een tegenovergestelde kolom voor een overeenkomstige positieve gedachte. Dit kan enige oefening vergen, wees creatief. (bijv. “Ik ben altijd uitgeput” tot “Ik ben kalm en klaar om vannacht uitstekend te slapen.”) Dit zal je gedachten gaan trainen om positief te zijn.

5. Mediteer met behulp van visualisatietechnieken voor de integratie van lichaam en geest, of breng tijd door in de natuur. Begin je oog te trainen om de schoonheid in de kleine dingen te zien.

6. Schrijf over eventuele verschuivingen die je hebt ervaren in je geest, lichaam en je verbinding met je omgeving.

7. Het duurt ongeveer een maand dat jij jouw onderbewuste hebt geprogrammeerd tot een nieuw patroon zolang je daar dagelijks mee bezig bent om jouw beperkende gedachten bewust te herschrijven. Bijvoorbeeld van ik kan het niet, naar ik denk dat ik het kan en dat dan volhouden. Jouw mind zal dat dan vanzelf over gaan nemen zodat het een nieuwe overtuiging wordt.  

Wanneer we ons gaan toeleggen op lichaamspraktijken zoals meditatie, yoga, tai chi, dansen, schilderen, journaling, sjamanistische healing en tijd doorbrengen in de natuur, beginnen onze gedachten op nieuwe manieren tot ons te spreken, ons onderbewustzijn ontmoet het bewuste geest. Hier beginnen we onze grip te verzachten over hoe we elk aspect van ons leven willen beheersen.

We kunnen ons realiseren en radicaal accepteren dat de gedachten die ons ooit hebben gemaakt tot wie we zijn, niet meer voor ons werken. We besteden aandacht aan het bewustzijn van het huidige moment, we trainen ons oog en onze geest om de schoonheid in de kleinste dingen te zien, we oefenen zowel het voorstellen van onze toekomstige dromen als het tegelijk loslaten. We worden wakker met de mogelijkheid dat we kunnen genezen door de kracht van mindfulness. En we stellen onszelf in staat dat onze gedachten en daden echt onze realiteit kunnen creëren.

Silvia Hoevenaar

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...