Mycotherapie

Wat is mycotherapie

 

Mycotherapie is een therapie met het gebruik van extracten uit medicinale paddenstoelen, om in te zetten bij het  ondersteunen van bepaalde aandoeningen
Bepaalde stoffen uit paddenstoelen die gebruikt worden (bekend als betaglucanen), kennen een ondersteundende werking op lichaam en geest, dit is aangetoond in divers klinisch onderzoek. In China, Japan en Korea is mycotherapie al vele duizenden jaren een onderdeel van de traditionele geneeskunde.

Veel, zo niet alle paddenstoelen, bevatten polysacchariden. Deze polysacchariden kennen bepaalde eigenschappen die een medicinale werking kunnen hebben in bepaalde verhoudingen en is veelal de basis en insteek waarop wetenschappelijk onderzoek wordt geïnitieerd.

Inmiddels bestaat er wereldwijd zeer veel medisch onderzoek waarin de werking van bepaalde paddenstoelen en stoffen wordt bevestigd. De Westerse geneeskunde is recent geïnteresseerd geraakt doordat men op zoek is naar nieuwe stoffen met medicinale eigenschappen. De wijdverbreide toepassing van mycotherapie in veel Aziatische landen, ook op het gebied van kanker, heeft de belangstelling doen groeien. Bekende stoffen zijn bijvoorbeeld polysacchariden waaronder beta-glucanen, maar ze bevatten ook mineralen, vitamines, anti-oxidanten en triterpenen. 

  Onderzoeken naar medicinale paddenstoelen

  Paddenstoelen hebben meer dan 130 medisch onderzochte effecten op het lichaam. Al duizenden jaren worden ze toegepast bij vele klachten in ziekenhuizen in Azie. Er worden ook steeds meer onderzoeken gedaan in het Westen hiernaar. De wetenschap heeft inmiddels ook veel onderzoek verricht op de werking van paddenstoelen bij allerlei soorten klachten en ziektebeelden. Onderzoeken (1) (2)

  De medicinale paddenstoelen waarmee ik werk:

  • Cordyceps sinensis
  • Agaricus blazei
  • Hericium erinaceus (Lion’s mane)
  • Lentinula edodes (Shiitake)
  • Coriolus versicolor (Turkey Tail)
  • Poria cocos
  • Ganoderma lucidum (Reishi)
  • Inonotus obliquus (Chaga)
  • Maitake
  • Mijn werkwijze

    

   Hoe ik te werk ga met mycotherapie is dat je een vragenlijst krijgt waarin ik kan zien wat je klachten zijn en wat je er al aan doet.
   Aan de hand van jouw antwoorden stel ik een behandelplan op, met de soorten paddenstoelen die nodig zijn voor jouw situatie en welke dosis. Deze dosis is essentieel om het gewenste effect te behalen. Daarnaast kijk ik ook met jou waar je aanpassingen kan doen in mindset en voedingspatroon. Zonder de oorzaak aan te pakken waarom je de klachten hebt gekregen is de kans er zeker dat het weer terugkomt. Ik werk niet symptomatisch maar kijk naar de oorzaak, zodat jij van binnenuit kunt helen.  

    

  Wil je jouw zelfhelend vermogen versterken? Boek dan een mycotherapie consult