Mycotherapie

Wat is mycotherapie

 

Mycotherapie is een therapie met het gebruik van extracten uit medicinale paddenstoelen, om in te zetten bij het  ondersteunen van bepaalde aandoeningen
Bepaalde stoffen uit paddenstoelen die gebruikt worden (bekend als betaglucanen), kennen een ondersteundende werking op lichaam en geest, dit is aangetoond in divers klinisch onderzoek. In China, Japan en Korea is mycotherapie al vele duizenden jaren een onderdeel van de traditionele geneeskunde.

Veel, zo niet alle paddenstoelen, bevatten polysacchariden. Deze polysacchariden kennen bepaalde eigenschappen die een medicinale werking kunnen hebben in bepaalde verhoudingen en is veelal de basis en insteek waarop wetenschappelijk onderzoek wordt geïnitieerd.

Inmiddels bestaat er wereldwijd zeer veel medisch onderzoek waarin de werking van bepaalde paddenstoelen en stoffen wordt bevestigd. De Westerse geneeskunde is recent geïnteresseerd geraakt doordat men op zoek is naar nieuwe stoffen met medicinale eigenschappen. De wijdverbreide toepassing van mycotherapie in veel Aziatische landen, ook op het gebied van kanker, heeft de belangstelling doen groeien. Bekende stoffen zijn bijvoorbeeld polysacchariden waaronder beta-glucanen, maar ze bevatten ook mineralen, vitamines, anti-oxidanten en triterpenen. 

  Onderzoeken naar medicinale paddenstoelen

  De wetenschap heeft inmiddels ook veel onderzoek verricht op de werking van paddenstoelen bij allerlei soorten klachten en ziektebeelden. Er wordt gezegd dat vooral de betaglucanen een bijzonder effect hebben op het immuunsysteem, het werkt als enige middel modulerend wat inhoudt dat het de biochemie aanpast wat het lichaam nodig heeft. Zie hier een link naar wat onderzoeken, Wil je meer weten vraag dan even naar de onderzoeken per klacht en dan kan je die inzien. Onderzoeken (1) (2)

  De medicinale paddenstoelen waarmee ik werk:

  • Cordyceps sinensis
  • Agaricus blazei
  • Hericium erinaceus (Lion’s mane)
  • Lentinula edodes (Shiitake)
  • Coriolus versicolor (Turkey Tail)
  • Poria cocos
  • Ganoderma lucidum (Reishi)
  • Inonotus obliquus (Chaga)
  • Maitake
  • Effecten van medicinale paddenstoelen

    

   Aangezien medicinale paddenstoelen meer dan 130 bewezen effecten hebben op het lichaam, kan je het ook op alle ziektebeelden inzetten. Paddenstoelen werken modulerend op het immuunsysteem en zorgen er dus voor dat het datgene doet wat het lichaam nodig heeft. Zie hieronder een aantal voorbeelden waar je het bij kunt toepassen. 

  Herstelt leverschade
  Herstelt nierschade
  Hart en vaatziektes
  Verlaagt cholesterol
  Darmziektes
  Huidziektes
  Diabetes
  Epilepsie

  Onstekingsremmend
  Zenuwherstellend
  Ontgiftend
  Immuunmodulerend
  Libido verhogend
  Anti-schimmel
  Antiviraal
  Anti-aging

  Energieverhogend
  Vochtafdrijvend
  Anti-oxidant
  Pre en probiotica
  Verbetert cognitie
  Antidepressiva
  Verbetert luchtwegproblemen
  Anti-tumor

  Medicinale paddenstoelen met  recept vanuit de TCM

   

  Ik werk met mycotherapie kwalitatieve  paddenstoelen die zijn samengesteld door de World Federation of Chinese Medicin en artsen aan de Universiteit van Beijing. De persoon die deze samenstelling met hun heeft samengesteld, heeft 5 jaar voor het Ministerie van Gezondheid gewerkt in China en kan daardoor de zuivere TCM recepten en kwaliteit garanderen. Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijze wordt er ook met bepaalde combinatie paddenstoelen gewerkt en daardoor heeft het een synergetische werking op elkaar. De afgelopen jaren hebben we vele mensen hiermee geholpen die weer gezond zijn geworden, en ook mensen die al 10 jaar liepen met hun klachten zijn nu klachten vrij.

   

  Mijn werkwijze

   

  Hoe ik te werk ga met mycotherapie is dat je een anamnese krijgt waarin ik kan zien wat je klachten zijn en wat je er al aan doet.
  Aan de hand van jouw antwoorden stel ik een behandelplan op, met de soorten paddenstoelen die nodig zijn voor jouw situatie en welke dosis. Deze dosis is essentieel om het gewenste effect te behalen. Daarnaast kijk ik ook met jou waar je aanpassingen kan doen in mindset en voedingspatroon. Zonder de oorzaak aan te pakken waarom je de klachten hebt gekregen is de kans er zeker dat het weer terugkomt. Ik werk niet symptomatisch maar kijk naar de oorzaak, zodat jij van binnenuit kunt helen.  

   

  Wil je jouw zelfhelend vermogen versterken? Boek dan een mycotherapie consult