De oorzaken en oplossingen voor darmproblemen
zoals crohn
en colitis ulcerosa

Chronische darmproblemen ontstaan natuurlijk niet zomaar. De darmen zijn de wortels van jouw lichaam. Zijn de wortels niet gezond, dan ben jij ‘de boom’ niet gezond. Daarom is het van belang dat je naar de oorzaak gaat en daarmee aan de slag gaat ipv met chemische symptoombestrijding gaat werken, als je van je klachten af wilt. Het lichaam heeft een zelfhelend vermogen, als je het maar de juiste omgeving geeft. Ik weet wat er voor nodig is om jouw darmen weer optimaal te krijgen. Ben jij gemotiveerd genoeg om te werken aan een goede gezondheid?

Alles heeft een oorzaak en gevolg van de lichamelijke en mentale klachten in jouw lichaam. Het is zeker niet alleen maar genetisch, maar epigenetisch. Wat is dat hoor ik je denken? Dat door jouw levensstijl jouw genen worden aangepast waardoor jouw lichaam kwalen krijgt. Denk aan ongezonde voeding, gifstoffen, trauma en stress.
Ja je leest het goed, dat kan allemaal jouw genen aanpassen. Dit kan je dus ook weer omdraaien als je weet hoe en als je daartoe bereid bent. Bij symptoombestrijding zal je ervaren dat je klachten niet echt weg gaan en soms ook veel erger worden ivm alle bijwerkingen van de chemische medicijnen. Op het moment dat je naar de oorzaak gaat, kan je van je klachten af komen.

De voornaamste oorzaken

De psyche heeft een grote invloed om de darmen, vooral trauma en lang ingehouden emoties zoals frustratie, donkeren gedachten, boosheid en onmacht horen bij de darmen. Je houdt vast aan het verleden en je hebt last van twijfels en angsten. Indien iemand lang deze emoties in zich heeft gehad en niet geuit, gaat dat in het celgeheugen van de darmen zitten en heeft dat een groot effect op de darmen. Ook chronische stress heeft altijd een impact op de darmen. Het microbioom wordt daardoor aangetast en dat is ontzettend belangrijk dat dat in een goede staat is, de basis van je immuunsysteem zit in je darmen, daarom is het uiten van emoties en rust zo belangrijk voor je immuunsysteem.

Slechte spijsvertering heeft een groot effect op de darmen, hoe eet je? Met aandacht of snel, kauw je lang of slik je snel door? Doordat het slecht verteerd door te weinig enzymen wordt het ook minder goed verteerd in de darmen. Ook het maagzuur is van belang voor de vertering. Mensen die maagzuurremmers nemen maken het eigenlijk alleen maar erger en dan ontstaan er ook darmproblemen.

Medicijnen kunnen ook goed de darmgezondheid verslechteren, zoals antibiotica die is het ergste. Hoe vaak heb je die gehad in je leven? Dan kan je eigenlijk er wel vanuit gaan dat je jouw darmen moet gaan herstellen als je klachten hebt.

Gifstoffen en zware metalen krijgen we veel binnen, zoals luchtverfrissers, pesticiden op voeding, kleding, voeding, geurkaarsen, parfum, schoonmaakmiddelen en huidverzorging. Vooral pesticiden in tarwe. Dit heeft allemaal effect op je microbioom (1). En ze blijven zitten in je cellen en je vet en het kan zelfs naar je hersenen gaan wat alzheimer, dementie en neurologische schade kan veroorzaken. (mercury en aluminium)

Voeding bepaalt ook of je darmen gezond of ongezond zijn. Indien je darmproblemen hebt, is het van wezenlijk belang om jouw voedingspatroon drastisch aan te pakken, doe je dat niet, dan hou je de klachten. Aangezien verkeerde voeding echt jouw microbioom en darmslijmvlies kapot kan maken en het de gevaarlijke pathogenen voedt, wat voor de grootste problemen zorgt. Kan het ook weer gezond worden door de juiste voeding. Helaas hebben artsen het daar nooit over… terwijl daar voor een groot deel al de oplossing ligt. Doordat het slijmvlies en microbioom uit balans is, kan het eten niet goed verteerd raken.
Des te meer ongezonde voeding je eet, des te meer ongezonde bacterieen er groeien. Dus de basis is dat weg te laten.
Hierdoor ontstaan ook ontstekingsreacties en dat kan chronisch worden. En uit eindelijk overgaan naar crohn en colitis ulcerosa. (2)

Onbalans in de juiste pathogenen in de darmen oftewel micro-organismen, waaronder virussen, gisten, schimmels en bacteriën, worden verondersteld effect te hebben bij de ziekte van Crohn (3)
Gordelroos kan zelfs colitis ulcerosa creeren. Zo ook zijn streptococcen, E-coli en HPV niet de beste die je moet hebben in je darmen.

 

 

De dingen die het belangrijkste zijn om je darmen te helen: géén suikers, gluten, eieren en zuivelproducten en geen stress, opgekropte boosheid en frustraties

darmgezondheid
.

Welke dingen hebben effect 

Nu je weet wat de oorzaken kunnen zijn van darmproblemen, weet je dat er werk aan de winkel is en ook discipline, om de balans weer terug te krijgen in je darmen. Dus niet een chemische oplossing die alleen maar zorgt dat je meer klachten in je lichaam krijgt, maar je darmen weer opbouwen, anders eten en mindful gaan leven, zodat de
ontstekingsreacties verdwijnen.  Daarnaast is ook een goede oplossing om medicinale paddenstoelen te gaan nemen, die ervoor zorgen dat jouw darmen weer geheeld worden en in balans komen. Het is altijd een complete aanpak, nooit 1 ding alleen.

Medicinale paddenstoelen bevatten zeer veel werkzame stoffen, zoals betaglucanen, triterpenen, aminozuren, antioxidanten, enzymen, vitamines, mineralen,  die wel meer dan 100 helende effecten op het lichaam hebben en het zelfhelend vermogen versterken. Wat uit balans is, maken de paddenstoelen weer in balans. Is je immuunsysteem overactief, dan zorgen de betaglucanen dat het minder actief is en neutraliseert, is het te zwak, dan zorgen de betaglucanen voor een sterker immuunsysteem. Zeker bij chronische ontstekingen hebben de paddenstoelen een zeer groot effect.

Je voeding aanpassen

Op het moment dat jij je voeding gaat aanpassen, ervaar je al een groot verschil. Jouw darmen zijn ontzettend geirriteerd en de pathogenen zijn uit balans. Zo kan je zorgen dat de ontstekingen afnemen en je darmen kunnen helen en het weer de goede bacterieen kan krijgen, zodat je minder pijnen, verstoppingen en bloedingen hebt.

Als je niet de bron echt goed aanpakt, ga je ook geen heling ervaren. Er ontstaat ook en voedinsgtekort door de door de verminderde voedselinname door de malabsorptie en maldigestie. Deze voedingsmiddelen hiernaast zorgen voornamelijk voor de ontstekingen en zijn uit den boze als je darmproblemen ondervindt. Bij een healthcoaching sessie, gaan we alle aspecten langs en ontvang je een uitgebreid en compleet advies. Inclusief een persoonlijk advies welke supplementen nodig zijn die jouw darmwand weer gaan herstellen en de tekorten van nutrienten aan kunnen vullen. 

Aanvullen met vitamines en mineralen

Het gebruik van medicijnen zoals corticosteroiden, sulfasalazine, cholestyramine remmen de adbsorptie van bepaalde essentiele vitamine en mineralen, waardoor er ook daardoor een tekort ontstaat die aangevuld dient te worden. 

 

Wat dien je te laten staan

 • Transvetten
 • Suikers
 • Gluten
 • Eieren
 • Varkensvlees
 • Gist
 • Sterke kruiden
 • Citrusvruchten
 • Tomaten
 • Zuivelproducten
 • Alcohol
 • Softdrinks
 • Soja
 • Mais
 • Chocola
 • Koffie
 • Sausjes &  MSG E621

Aanvullen met 

 • Mineralen
 • Vetoplosbare vitamines

Detoxen

Meeste mensen hebben vele gifstoffen in het lichaam, zoals pesticide en zware metalen. Die zorgen voor veel klachten in je lichaam en vooral in darmen en hersenen, als die zich maar op blijven hopen. Daarom is het heel verstandig als je om de zoveel jaar een goede cleans doet, oftewel met een serieuze detox van een paar weken, of een aantal dagen fasten met de juiste supplementen.

Detox manieren

 • Powerdetox van met klysmas
 • Medicinale paddenstoelen
 • Detox dieet
 • Supplementen
 • Vasten

Medicinale paddenstoelen

Weinig mensen zijn nog bekend met medicinale paddenstoelen, maar ze hebben een ongelofelijk sterke impact op het lichaam en zeker de darmen. Al voor duizenden jaren worden ze ingezet via de traditionele geneeswijze en extracten van paddenstoelen hebben een medicinale werking op alle processen in het lichaam. Zie de pagina van mycotherapie voor ervaringen van anderen. Of zoek op de medische studies die zijn gedaan. (1), (2)

Soorten paddenstoelen

 • Turkey Tail
 • Shiitake
 • Poria Cocos
 • Reishi
 • Chaga
 • Agaricus Blazei

Opgekropte emoties verwerken

Emoties en stress hebben een ontzettende kracht op ons lichaam en alle processen die daarin gebeuren. Jouw emoties passen jouw genen en DNA aan en kunnen dus voor ziekten zorgen, indien die niet verwerkt zijn of chronisch aanwezig. De emoties hiernaast zijn voornamelijk de boosdoeners bij darmproblemen. Alle niet verwerkte emoties sla je op in het lichaam, en die zorgen voor een disbalans en uiteindelijk een lange rij aan ziekten. Dus verwerking en bewustwording daarvan helpen jouw darmen helen. (3), (4)

Welke

 • Frustratie
 • Onmacht
 • Boosheid
 • Angsten
 • Weerstand
 • Verleden loslaten
 • Vergeven wie je nog moet vergeven
 • Je doet dingen tegen je zin of niet achter staat

Dit is een greep van de dingen die belangrijk zijn, maar ook probiotica, welke kruiden wel of niet, welke voeding wel, aminozuren, vitamines, mineralen, vetzuren, stress management, behoren tot het advies om dit goed aan te pakken. Alles wordt hierin meegenomen en is ook erg van belang!

Wil jij weer rust in je darmen en geen pijn meer? En ben je bereid om daar ook wat voor te doen? Als holistic health coach help ik je graag! Iedereen heeft een sterk zelfhelend vermogen! Ook als jij van je arts hebt gehoord, dat je er maar mee moet leren leven en al aan verschillende medicijnen zit. Met de juiste tools kan je jouw gezondheid verbeteren. Ik heb dat al vele malen zien gebeuren. Nu jij nog! 

 

Start je gezondheidsreis vandaag nog

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

Emotionele oorzaak van Hoofdpijn    Ga maar eens na bij jezelf hoe veel je van deze emotionele patronen hebt, en als je weer eens hoofdpijn hebt, lees dit dan nog maar eens na. Het heeft te maken dat je teveel je best doet om iets op een bepaalde manier te doen,...

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

Het pad van de Gene Keys De Gene Keys is een concept en systeem ontwikkeld door Richard Rudd. Het is gebaseerd op de combinatie van genetica, de I Ching (een oude Chinese tekst) en moderne persoonlijke ontwikkeling. Het idee achter de Gene Keys is dat elk individu een...

Onbewuste oorzaken van pijn

Onbewuste oorzaken van pijn

Onbewuste oorzaken van pijn Pijn is echt energievretend en belast je hele leven ermee. Wie heeft er niet zo af en toe zeurende pijn? Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn... Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je eraan doen? Dr John E. Sarno was een...