Slaapproblemen hoe kom je er vanaf ?

Slaapproblemen kunnen heel frustrerend zijn maar wat doe je eraan? Schaapjes tellen, slaappillen of op je mobiel kijken, zijn niet de beste oplossingen. Waar je naar dient te kijken is het waarom je niet slaapt? In plaats van aan symptoombestrijding doen. Ook hier kan je holistisch kijken naar de oorzaken waarom je niet kan slapen. In dit artikel laat ik de verschillende oorzaken zien, waar je wat aan kunt doen.

Gemiddeld dien je 7 uur te slapen om je lichaam genoeg rust te geven. Je lichaam heelt zichzelf s’nachts in een diepe slaap. Op het moment je niet kan inslapen en of doorslapen zijn daar meerdere oorzaken voor. 

Als je hier te lang mee door blijft lopen, kan dit op den duur gevolgen hebben op je lichaam wat bepaalde psychische of fysieke klachten kan geven zoals; geen focus, uitputting, depressie, emotionele pieken, angsten, onrustig gevoel, hart en vaatziekte, botontkalking en fibromyalgie

Je bioritme 

Wat je overdag doet heeft gevolgen voor je nachtrust, wat je eet, doet, denkt en ervaart. Je ervaringen verwerk je s’nachts allemaal als je goed slaapt. Indien je niet goed slaapt komt je lichaam overdag in een hyperalerte staat te staan, waardoor je meer stresshormonen (cortisol en adrenaline) en ontstekingsbevorderende stoffen (interleukine 6) aanmaakt. De hypothalamus regelt je bioritme van je slaappatroon die geregeld wordt door daglicht bijvoorbeeld. Het is de regelaar voor alle processen in je cellen. En door een onregelmatig leefpatroon kan dit in de war raken.

Een gezond slaappatroon heeft 5 fases, waarin je verschillende lichte of diepe soorten slaap ervaart. Elke nacht doorloop je deze fase 4 tot 5 keer. In fase 4 en 5 zit je in een diepe slaap en vindt daar fysiek herstel plaats. Tijdens de slaap daalt de hartslag en ademhaling, zijn je spieren ontspannen en worden allerlei prikkels door de hersenen geblokkeerd waardoor je bewustzijn afneemt. Je hormoonniveaus herstellen zich en ook krijgt je lichaam de kans om uit te rusten als je een goede nachtrust krijgt. 

slaapfases

Oorzaken van slaapproblemen

Hormonen

Chronische stress heeft natuurlijk een grote impact op je slaap. Wanneer je last hebt van langdurige spanning, raakt je hormoonhuishouding in de war. De twee belangrijkste hormonen die met slaap te maken hebben zijn adrenaline en cortisol. Adrenaline is bij vrijwel iedereen bekend. In een spannende situatie wordt er meer adrenaline aangemaakt, waardoor je sneller kunt reageren. Als je bijvoorbeeld s’avonds in je bed steeds een bepaalde situatie overdenkt, maak je deze hormonen aan als je je druk maakt daarom.

Je hartslag verhoogt maar feitelijk is dit een reactie op een stresssituatie. Wanneer je dus langdurig last hebt van stress, zal het hormoon adrenaline in een andere mate aanwezig zijn in het lichaam dan wanneer er geen sprake is van acute stress.

Cortisol is het hormoon wat wordt aangemaakt als reactie op de adrenaline. Ook wordt cortisol ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress. Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij het ontwaken vanuit de slaapcyclus. Door een teveel aan adrenaline en cortisol in je lichaam, kan je slaapsysteem dus flink in de war worden gebracht. Als je dus geregeld en langdurig onder spanning staat, kunnen de balansen niet meer in orde worden gemaakt. Dit veroorzaakt nog meer vermoeidheid en zo is de cirkel rond

Ook hebben de geslachtshormonen effect op je slaap. Als het evenwicht van testosteron, oestrogeen en progesteron tijdens de overgang verstoord is, kan dat opvliegers creeren, maar ook slapeloosheid. Dit gaat vaak samen.

Lees hier meer over de effecten van stress

Of over meditatie en het effect op het zelfhelend vermogen en slaap

 

Neurotransmitters

Je neurotransmitters bepalen ook of je goed kan slapen of niet. Denk aan GABA wat in de darmen wordt gemaakt. Bij darmproblemen bijvoorbeeld kan dit te laag zijn waardoor je slaapproblemen kan ontwikkelen.
Of Serotonine kan te laag zijn en het heeft invloed op de regulering van slaap. Dit komt doordat wanneer het donker wordt, het stofje wordt omgezet in de slaapverwekkende stof melatonine. Dus te weinig serotonine is ook te weinig melatonine om te kunnen slapen. Serotonine is voor veel dingen verantwoordelijk, denk aan je gelukshormoon, geheugen en gedrag. Beide kunnen niet goed aangemaakt worden en uit balans gaan door stress en darmproblemen. 

Lees hier alles over neurotransmitters

 

Koffie 

Bij koffie kost het je lichaam 3 tot 7 uur om de helft van de cafeine af te breken. Wanneer je de hele dag koffie drinkt, is daar nog meer tijd voor nodig.

Roken

Nicotine staat bekend om de verslavende werking ervan. Daarnaast heeft het een hoge stimulerende werking: je bloeddruk verhoogt, je hartslag wordt sneller en er is sprake van hoge hersenactiviteit als je nicotine binnenkrijgt.
Door de hoge stimulatie en activatie van het lichaam hebben rokers eerder kans op een slechte nachtrust dan niet-rokers. Ze slapen korter en zijn minder uitgerust! Als je rookt en wilt stoppen kunnen de nicotinevervangers en de ontwenningsverschijnselen slapeloosheid veroorzaken.

Alcohol

Alcohol heeft een stimulerend effect omdat het de afgifte van dopanine verhoogt. Je hebt met het nuttigen van alcohol ook nooit een diepe REM slaap. 

Schermgebruik – blauw licht

Het tot laat aan een scherm zitten, TV, mobiel, laptop geeft te veel licht aan je ogen, dit zorgt dat je geen melatonine aanmaakt omdat het op daglicht lijkt. Ook wordt er dopanine aangemaakt wat je alert houdt. 

Medicatie

Er zijn ook diverse medicijnen die slapeloosheid kunnen veroorzaken zoals:

 • Corticosteroiden; afweerremmers
 • MAO-remmers; tegen depressie
 • SSRI’s; tegen depressie
 • Decongestiva; tegen zwelling (ook neusdruppels)
 • Slaapmiddelen; veroorzaken slapeloosheid door een rebound effect
 • Calciumkanaalblokkers; bijvoorbeeld bij pijn op de borst en hoge bloeddruk
 • Beta-2-agonisten; luchtwegverwijders, bijvoorbeeld bij astma
 • Chemotherapie; bij kanker
 • Theofylline; bij longaandoening zoals astma

Magnesium tekort

Je magnesiumwaardes beinvloeden je slaap en waakcyclus en omgekeerd. Des te slechter je slaapt des te minder je lager magnesium je in je cellen hebt. Hier zijn Schussler celzouten een goede oplossing voor. Mensen met een ‘restless-legs syndrom’ en snachts veel bewegen, hebben profijt bij magnesium en vitamine B12 en foliumzuur.

Andere oorzaken

Slaapapneu en een te laag bloedsuiker level, voedselintolleranties en nachtmerries kunnen ook effect hebben. 

Sleep is that golden chain, that ties our health and body together

Maar hoe kom je er vanaf?

Van de buitenkant kan ik wel wat zien aan je gelaat wat er uit balans is van celzouten, maar het beste is om daar een test voor te doen tijdens een health coaching sessie. Hoe ik werk is via meerdere opties om erachter te komen wat bij jou uit balans is. Dat doe ik door vragenlijsten die laten zien welke celzouten of neurotransmitters uit balans zijn. Wat je aan voeding binnenkrijgt en de mate van stress wat je ervaart. Dat is het begin van het onderzoeken van jouw oorzaak. (1)

Het beste is een om EMB test te doen, dit is een bloedtest die alles meet wat er bij jou uit balans is, denk aan stresshormonen, neurotransmitters, mineralen, vitamines, darmen, vetzuren, intolleranties etc ook wordt je hematologie getest in het laboratorium. Door deze uitgebreide test te doen, kan je specifiek zien waar je aan moet werken wat jou de klachten geeft

emb test

Punten van aanpak

Het wordt een op maat aanpak om jou te helpen met wat jouw lichaam en geest nodig heeft. Ook kan het energetisch ondersteun worden als je al langer slaapproblemen ervaart. Om het holistisch aan te pakken kom je het verst in plaats van te werken met slaappillen. Dat is een risico dat je daar afhankelijk van wordt. Ik ga met je naar de oorzaken van jouw slaapproblemen. Voorbeelden daravan zijn.

Stressmanagament

We gaan kijken of je veel in je hoofd zit en piekert over alles en daardoor niet kan slapen. Ik geef je oefeningen mee die je helpen om meer uit je hoofd te gaan en te zakken in je lichaam zodat je meer kan ontspannen.

 

Darmwerking

Je darmwerking bepaalt onder anderen de aanmaak van GABA en Serotonine. Als we de test doen en dit wordt aangegeven dat het uit balans is, dan kijk ik naar je voeding, stressniveau en aanvullend suppletie die deze neurotransmitters en darmwerking verbeteren.

Voeding

Je voeding bepaalt je hele biochemie en kan zeker ervoor zorgen dat je darmen, neurotransmitters, celstofwisseling etc uit balans is. Ik zal je een aantal dingen aanraden om wel of juist niet te eten

Meditatie

Bepaalde vormen van meditatie hebben effect op je biochemie en hersen frequenties die zorgen of je actief of ontspannen bent. Ik geef je oefeningen mee die jou helpen om beter in slaap te vallen en te slapen.

Ademwerk

Ademwerk is bewust op een bepaalde manier ademen voordat je gaat slapen, het is een manier die jouw lichaam meer ontspant en je zelfhelend vermogen versterkt.

Schussler celzouten

Werken op de celstofwisseling, mensen die slecht slapen hebben vaak hierin een onbalans in. Door weer de aanvulling tegeven wat het lichaam nodig heeft kan je beter slapen.

Ik kan je op vele manieren ondersteunen hoe jij beter kan slapen. Niet alles staat hierboven vermeld. Dus als jij eraan toe bent om het met mij aan te gaan, kan je contact opnemen met mij om het traject met mij te bespreken. Of bel mij als je eerst een kennismakingsgesprek wilt. Ik help je graag!

slaapproblemen

  Start vandaag je holistische gezondheidsreis

  Gerelateerde berichten

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

  De Essentie van Plasma Healing

  De Essentie van Plasma Healing

  De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

  De emotionele oorzaak van maagklachten

  De emotionele oorzaak van maagklachten

  De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...