Symptomen van een burn-out & herstelplan

Bij een burn-out is er sprake van sterke heftige lichamelijke, emotionele en psychische klachten. De gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond maar ook de andere klachten kunnen zeer hevig zijn.

De medische wetenschap weet niet zo goed wat ze aan moeten met een burn-out, dat valt namelijk onder de SOLK Somatische Onvoldoende Verklaarbare Lichamelijke Klachten. Ik neem je mee in hoe een burn-out kan ontstaan en wat je kan doen om te herstellen daarvan.

Mensen die sneller last hebben van een burn-out zijn mensen die perfectionistisch zijn, de controle willen houden in alles, groot verantwoordelijkheids gevoel hebben, bang zijn om te falen,  niet assertief zijn, dingen tegen hun zin doen en minder goed grenzen kunnen stellen. 

Dit zorgt allemaal voor mentale en emotionele stress en als dat maar lang genoeg aanhoudt, is de kans groot dat je een burn-out krijgt als je daar niets tegen doet. Er zijn namelijk verschillende stadia waar je inkomt voordat je een burn-out krijgt. Het is een proces waar jij je lichaam steeds uit put, waardoor je op een gegeven moment letterlijk en figuurlijk van bent opgebrand. Je hebt eigenlijk je ‘auto’ door laten lopen zonder er verse olie bij te gooien en een APK mee te doen, waardoor de auto goed versleten is. Hieronder vind je de symptomen van een burn-out hoe je het herkent.

Burn-out symptomen

Psychische symptomen

Concentratie verlies
Besluiteloosheid
Angst en paniekklachten
Geheugenproblemen
Jezelf snel ergeren
Machteloosheid
Opgejaagd gevoel
Neerslachtigheid
Agressief
Wantrouwen
Nergens zin in
Onzekerheid

Fysieke symptomen

Constante moeheid
Slapeloosheid
Gevoel van uitputting
Nek-, schouder- en spierpijn
Spanning op buikstreek
Hoge ademhaling
Vergeetachtigheid
Geen focus
Laag libido
Snel moe
Darmproblemen

Chronische stress

Er zijn verschillende soorten stress wat het lichaam uitput, bijvoorbeeld, toxische stress, mentale stress, emotionele stress en fysieke stress. En indien stress aanhoudt en je niet de rem op jezelf zet om weer tot rust te komen, put jij je lichaam uit, waardoor vele processen in je lichaam uit balans raken. Denk aan je hormonen, neurotransmitters, darmen, nieren, hart, lever, bijnieren, hersenen, bloedsuikerspiegel, immuunsysteem, en pancreas. Stress beïnvloed dus je hele lichaam! En een burn-out is de fase waar jij je lichaam hebt uitgeput door chronische stress. Je staat letterlijk in de overlevingsstand. Je sympathische zenuwstelsel is de gaspedaal van het lichaam die steeds wordt ingetrapt en om weer tot rust te komen, dien je het parasympatische zenuwstelsel te activeren, daar dient een balans in te zijn.

Heb je wel eens van een bijnieruitputting gehoord? Het is eigenlijk een vertaling van adrenal fatigue. Eén van de belangrijkste taak van je bijnieren is het reguleren van stress. En daarbij maakt het niet uit of die stress fysiek is, door bijvoorbeeld (chronische) ziekte, een ontsteking of een operatie of dat die stress emotioneel, psychisch of nutritioneel is. Je bijnieren hebben overuren gedraaid om cortisol en adrenaline aan te maken. En mensen met chronische stress hebben dat vaak niet door, omdat ze eraan gewend raken. Door altijd ‘aan’ te staan, krijg je vroeg of laat een keer kortsluiting in je systeem, wat een burn-out is. Je motor draait dan niet meer zoals hij hoort en jij bent volledig uitgeput. Cortisol is voor veel dingen belangrijk en als dat uit balans is, zie je dat in je fysieke klachten zoals slaapproblemen, onvruchtbaarheid, lever en spijsverteringsproblemen, verminderde focus en alertheid, futloos, laag immuunsysteem, ontstekingen en auto-immuunziekten. 

Lees hier meer over stress 

 

Onbalans in neurotransmitters

Bij de symptomen van een burn-out horen vele klachten die ook te maken hebben met je neurotransmitters. Die raken goed uit balans tijdens stress en in een burn-out, daarom heb je ook zoveel klachten waar niet even snel een medicijn voor is. Je dient hiervoor zelf een aantal dingen te doen om dit weer in balans te brengen. En dit zal niet binnen een paar weken gaan, denk gerust aan een aantal maanden tot 2 jaar, afhankelijk hoe jij je levensstijl aanpast. 

Jouw lichaam heeft een unieke fabriek in biochemische processen waar de neurotransmitters heel belangrijk in zijn. Zij bepalen hoe we presteren en hoe we ons voelen. En onze keuzes in levensstijl hebben een diepgaande en directe relatie met hoe deze chemicaliën namens ons presteren. Door dit in balans te brengen voel jij je ook veel beter. Denk aan serotonine, dopamine, acethylcholine en noradrenaline bijvoorbeeld.

Lees hier de werking van alle neurotransmitters en symptomen van de onbalans

Dopamine

Libido
Focus
Motivatie
Concentratie
Enthousiasme

Serotonine

Geheugen
Slaap
Stemming
Darmen
Empathie

GABA

Ontspanning
Remt angst
Remt depressie
Hersengolven
Cognitie

Acethylcholine

Aandacht
Geheugen
REM slaap
Hartslag en bloeddruk
Parasymphaticus

Tekorten aanvullen

Wat er ook gebeurt is een tekort aan voedingsstoffen, je lichaam verbruikt veel meer mineralen en vitamines tijdens stress, waardoor je ook meer nodig hebt om de belangrijke processen te laten gebeuren. Dit verhoogde metabolisme zorgt voor een tekort aan vitamines A, B, C, D, E en K en mineralen als magnesium, calcium, fosfor, chroom, selenium, zink en kalium. Door een chronisch te kort ook aan essentiele mineralen en vitamines, kan je wachten op mentale en fysieke klachten. 

Stress is not what happens to us, its our respons to what happens. And our respons is something we can choose

darmgezondheid
.

 Herstelplan bij burn-out

Nu is niet iedereen hetzelfde die een burn-out heeft qua mentale en fysieke klachten. Ook heeft iedereen een andere reden waardoor hij in een burn-out is gekomen. Bijvoorbeeld; geen grenzen aangeven of te perfectionistisch zijn, alle emoties opkroppen of toxische stress. Belangrijk bij een herstel is om alle aspecten aan te pakken van lichaam, geest en ziel. Een van de belangrijkste om te beginnen is natuurlijk stressmanagement, want het lichaam moet eerst in de heling stand komen, tijdens stress kan het lichaam niet helen. 

Er is helaas geen one-size-fits all plan. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn, maar om echt tot de kern te komen wat bij jou uit balans is, zijn daar gesprekken en testen voor nodig, zodat je ook gerichter kan werken, maar ook om te kijken dat je het kunt voorkomen dat het terugkomt. Als testen kan je denken aan de Bravermantest of een EMB test. 

De EMB test kan aangeven waar er een te kort of te veel van is in jouw lichaam, waardoor je inzicht krijgt in jouw mentale of fysieke klachten. Zo kan je met behulp van de juiste voeding of supplementen de oorzaak aanpakken. (14 pagina’s met uitslag)

De Bravermantest geeft inzicht in welke neurotransmitters uit balans zijn, vraag hier de test aan.

Bij Health coaching ga ik kijken naar jouw levensstijl en wat je daarin kunt aanpassen, zodat je de balans weer terug krijgt, denk aan beweging, voeding, ademwerk en ontspanning en supplementen, zodat je lichaam gaat helen de tekorten aanvult en uit de chronische stress stand komt.

Schussler celzouten hebben een effect op de celstofwisseling, die ook ontregelt is door alle chronische stress, waardoor stoffen niet meer goed worden opgenomen in het lichaam, en er een chronische moeheid is ontstaan.

Adaptogenen zijn krachtige energie boosters, toediening resulteert in stabilisatie van fysiologische processen en de bevordering van homeostase, bijvoorbeeld verminderde cellulaire gevoeligheid voor stress. Bijvoorbeeld, Rhodiola, Ashwaghanda en Ginseng. 

Leren leven in flow en life coaching, zorgen ervoor dat je aan je patronen kan gaan werken, om inzicht te krijgen, hoe je met stress en weerstand om gaat. Maar ook om te zien wat je in je leven kan aanpassen zodat je meer vanuit vertrouwen kan gaan leven en verbinden met je ware zelf.

Bij mycotherapie kijk ik naar een aanvulling in medicinale paddenstoelen die je mentale en fysieke gezondheid een boost kunnen geven. Medicinale paddenstoelen zitten o.a. vol met vitamines, mineralen en betaglucanen, die jouw immuunsysteem en vele processen in je lichaam helpen herstellen.

In ademwerk kijk ik met je naar jouw ademhaling en wat je zelf kunt gaan doen aan dagelijkse manieren van ademsessies, die jouw systeem weer aanzetten tot heling, ontspanning en verbetering van je immuunsysteem en energielevel.

Meditatie is nodig om dagelijks je parasymphatische zenuwstelsel weer te activeren, zodat er in jouw lichaam ook rust en heling kan ontstaan.

Energiewerk of soundhealing wat zorgt dat het op cellulair niveau meer in balans komt en je energieker wordt.

emb test

Punten van aanpak

Body

Beweging
Voeding
Suppletie
Ontspanning
Aarden

Mind

Gedachten
Programma’s
Stressmanagement
Wereldbeeld
Overtuigingen

Soul

Zingeving
Bewustzijn
Connectie
Inzicht
Energiewerk

Om weer in balans te komen is er dus het een en ander nodig om je hele lichaam en geest weer te krijgen zodat jij je goed voelt. Ik kan je daar op alle vlakken bij helpen. Heb je vragen over dit traject of hoe het er voor jou uit komt te zien, neem dan even contact met mij op. 

 Healing isn’t so much about getting better,
its about letting go of what doenst serve you anymore

 

 

Life Coach Haarlem

  Start vandaag je holistische gezondheidsreis

  Gerelateerde berichten

  De Helende Kracht van DMSO

  De Helende Kracht van DMSO

  Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

  De Essentie van Plasma Healing

  De Essentie van Plasma Healing

  De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...