Virtual Reality Pijnbestrijding

Virtual Reality Pijnbestrijding

 

Chronische pijn kan je leven enorm beinvloeden. Het is super vervelend als je alles al geprobeerd hebt en niks heeft geholpen. Dit kan voelen als een hopeloze en uitzichtloze situatie.

Maar gelukkig is er een oplossing!

Er is ontdekt hoe virtual reality kan bijdragen aan pijnvermindering of zelfs het verdwijnen ervan. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat VR een effectieve en veilige pijntherapie is.
Wist je dat pijn door je hersenen wordt veroorzaakt? Deze virtual reality behandeling traint je hersenen,
beginnend van waar je het voelt, werkend naar waar je het uiteindelijk onder controle hebt.

Er wordt gewerkt met Reducept, dit is een oefening voor de hersenen. Door middel van VR training kun je delen van je hersenen opnieuw bedraden om de controle over de pijn te verbeteren en de pijn te verminderen. Het belangrijkste is dat dit betekent dat jij je hersenen kunt veranderen om minder pijn te produceren op een manier die langdurig werkt

Hoe werkt (chronische) pijn?

 

In ons lichaam zitten allemaal sensoren die ons zo goed mogelijk beschermen tegen mogelijke schade.
Er zijn sensoren voor druk, kou en hitte en voor chemische stoffen.

Wanneer een van deze sensoren wordt geprikkeld, (bijvoorbeeld je houdt je hand te dicht bij een kaars) stuurt de sensor een prikkel door. Via je zenuwbanen gaan deze prikkels razendsnel langs je rug naar de hersenen. Dan geven de hersenen een signaal door aan je hand, wegtrekken! Het alarmsysteem roept GEVAAR!. Deze prikkels worden ook wel gevaarprikkels genoemd.
Als de gevaarprikkels in je brein aankomen, besluit je brein pas of er pijn moet ontstaan. Dus of je pijn voelt hangt alleen af wat er in je brein gebeurt. De pijn ontstaat dus niet in je lichaam, maar in je hersenen. Dit noemen we ook wel het alarmsysteem van de hersenen.

Bij chronische pijn gaat het mis in het alarmsysteem. Zo kan het voorkomen, dat het alarmsysteem alleen maar gevaar blijft roepen, terwijl er geen gevaar meer dreigt. Zelfs als er weinig gevaarprikkels vanaf jouw pijnlijke plek naar je hersenen reizen, kan het alarmsysteem nog te gevoelig reageren.

Bij chronische pijn is jouw alarmsysteem te gevoelig geworden. Het alarmsysteem reageert op de meest vreemde momenten en jij voelt steeds pijn. Je zou dus een reset moeten hebben net als een computer.

Zie hier ook een interessante video over chronische pijn

“Our strength grows out of our weaknesses”

– Ralph Waldo –

Virtual Reality reset het alarmsysteem

 

Virtual reality heeft effect op een aantal aspecten die zorgen dat de pijn minder wordt of verdwijnt, namelijk:

Beinvloeden van je gedachten, beinvloeden van je gedrag, beinvloeden van je aandacht & beinvloeden van je gedachten

Virtual reality training combineert al deze mogelijkheden, om het alarmsysteem te resetten naar een gezonde stand.
Je maakt dan een reis door je zenuwstelsel. Tijdens de reis leer je hoe pijn werkt in het lichaam en doe je oefeningen om op andere manieren met pijn om te gaan.

Je reist vanaf de plek waar het pijn doet, door de zenuwbanen, langs het het ruggenmerg en door naar het brein.
Het alarmsysteem van het brein krijgt een echt training om te resetten. Met het resetten werkt de training met een confrontatietechniek. Deze techniek is zo succesvol, omdat de reis en de oefeningen jouw brein overtuigen dat er geen gevaar meer is.
Hierdoor ga je automatisch minder pijn voelen en het kan zelfs verdwijnen. Virtual Reality is een effectieve truc voor het lichaam en het brein.

Virtual Reality Training

De training heeft wel een aantal sessies achter elkaar nodig, gedurende 8 weken kom je wekelijks voor een VR training. Thuis is het ook goed om de training voort te zetten om de beste resultaten te behalen. Dit kan al met een smartphone en een simpele VR bril. De trainingen die thuis worden gedaan, zitten bij de 8 weekse training in.

Je kunt een VR training thuis, op locatie, of in de praktijk boeken. De training duurt in totaal 30 minuten.

De training kan zittend en liggend gedaan worden. En iedereen kan dit doen, jong en oud. 

Boek een VR sessie of bel voor meer informatie.

‘The Natural healing force within each of us,

is the greatest force in getting well’

– Hippocrates –