Wat is een ketogeen dieet ?

Is een ketogeen dieet veilig? Zou je het aanraden? Ondanks de recente hype is een ketogeen dieet niet iets nieuws. In de geneeskunde gebruiken ze het al bijna 100 jaar om medicijnresistente epilepsie te behandelen, vooral bij kinderen. In de jaren zeventig populariseerde Dr. Atkins zijn zeer koolhydraatarme dieet voor gewichtsverlies, dat begon met een zeer strikte ketogene fase van twee weken. In de loop van de jaren hebben andere rage-diëten een vergelijkbare benadering voor gewichtsverlies opgenomen.

In wezen is het een dieet dat ervoor zorgt dat het lichaam ketonen in de bloedbaan afgeeft. De meeste cellen geven er de voorkeur aan om bloedsuiker, die afkomstig is van koolhydraten, te gebruiken als de belangrijkste energiebron van het lichaam. Bij afwezigheid van een circulerende bloedsuikerspiegel uit voedsel, beginnen we opgeslagen vet af te breken in moleculen die ketonlichamen worden genoemd (het proces wordt ketose genoemd). Zodra je ketose bereikt, zullen de meeste cellen ketonlichamen gebruiken om energie op te wekken totdat we weer koolhydraten gaan eten. De verschuiving, van het gebruik van circulerende glucose naar het afbreken van opgeslagen vet als energiebron, vindt meestal plaats gedurende twee tot vier dagen wanneer je minder dan 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eet. Houd er rekening mee dat dit een sterk geïndividualiseerd proces is en dat sommige mensen een beperkter dieet nodig hebben om voldoende ketonen te produceren. Dit noemend ze ook wel de ketogriep.

Omdat het amper koolhydraten bevat, is een ketogeen dieet rijk aan eiwitten en vetten. Het bevat meestal veel vlees, eieren, vleeswaren, worstjes, kazen, vis, noten, boter, oliën, zaden en vezelige groenten. Omdat het zo beperkend is, is het op de lange termijn echt moeilijk te volgen. Koolhydraten zijn normaal gesproken goed voor ten minste 50% van het typische Westers dieet. Een van de belangrijkste punten van kritiek op dit dieet is dat veel mensen de neiging hebben om te veel eiwitten en vetten van slechte kwaliteit uit bewerkte voedingsmiddelen te eten, met heel weinig fruit en groenten. Patiënten met een nieraandoening moeten voorzichtig zijn, omdat dit dieet hun toestand kan verslechteren. Bovendien kunnen sommige patiënten zich in het begin een beetje moe voelen, terwijl andere een slechte adem, misselijkheid, braken, obstipatie en slaapproblemen kunnen hebben.

Is een ketogeen dieet gezond?

Er is solide bewijs dat aantoont dat een ketogeen dieet epilepsie aanvallen bij kinderen vermindert, soms even effectief als medicatie. Vanwege deze neuroprotectieve effecten zijn er vragen gerezen over de mogelijke voordelen voor andere hersenaandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, multiple sclerose, slaapstoornissen, autisme en zelfs hersenkanker.

Gewichtsverlies is de belangrijkste reden waarom mijn patiënten het ketogene dieet gebruiken. Eerder onderzoek toont goede aanwijzingen voor een sneller gewichtsverlies wanneer patiënten een ketogeen of zeer koolhydraatarm dieet volgen in vergelijking met deelnemers aan een meer traditioneel vetarm dieet, of zelfs een mediterraan dieet.

Van een ketogeen dieet is ook aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verbetert bij patiënten met diabetes type 2, althans op korte termijn. Er is nog meer controverse als we kijken naar het effect op het cholesterolgehalte. Enkele onderzoeken tonen aan dat sommige patiënten in het begin een verhoogd cholesterolgehalte hebben, maar een paar maanden later zien we dat het cholesterol daalt. Ook bij alzheimer heeft het goede resultaten en kan er grote verbetering komen als je een ketogeen dieet aanhoudt (1)

Om ketose te bereiken en te behouden, moeten koolhydraten worden beperkt.

Hoewel sommige mensen alleen ketose kunnen bereiken door 20 gram koolhydraten per dag te eten, kunnen anderen succesvol zijn met een veel hogere inname van koolhydraten.
Over het algemeen geldt: hoe lager je inname van koolhydraten, hoe gemakkelijker het is om ketose te bereiken en te behouden.
Dit is de reden waarom vasthouden aan ketogeen voedsel en het vermijden van koolhydratenrijke producten de beste manier is om succesvol af te vallen met een ketogeen dieet.

Keto-vriendelijke voedingsmiddelen om te eten

Bij het volgen van een ketogeen dieet, dienen maaltijden en snacks zich te concentreren op de volgende voedingsmiddelen:

Eieren: Weide, biologische hele eieren zijn de beste keuze.
Gevogelte: kip en kalkoen.
Vette vis: in het wild gevangen zalm, haring en makreel.
Vlees: met gras gevoerd rundvlees, wild, varkensvlees, orgaanvlees en bizons.
Volvette zuivelproducten: yoghurt, boter en room.
Volvette kaas: Cheddar, mozzarella, brie, geitenkaas en roomkaas.
Noten en zaden: Macadamia-noten, amandelen, walnoten, pompoenpitten, pinda’s en lijnzaad.
Notenboter: natuurlijke pinda-, amandel- en cashewnotenboter.
Gezonde vetten: kokosolie, olijfolie, avocado-olie, kokosboter en sesamolie.
Avocado’s: Hele avocado’s kunnen aan bijna elke maaltijd of snack worden toegevoegd.
Zetmeelvrije groenten: Groenten, broccoli, tomaten, champignons en paprika’s.
Specerijen: zout, peper, azijn, citroensap, verse kruiden en specerijen.
Eten om te vermijden
Vermijd koolhydraatrijk voedsel als je een keto-dieet volgt.

De volgende voedingsmiddelen moeten worden beperkt:

Brood en gebak: witbrood, volkorenbrood, crackers, koekjes, donuts en broodjes.
Snoepgoed en suikerhoudend voedsel: suiker, ijs, snoep, ahornsiroop, agavesiroop en kokossuiker.
Gezoete dranken: frisdrank, sap, gezoete thee en sportdranken.
Pasta: Spaghetti en noedels.
Granen en graanproducten: tarwe, rijst, haver, ontbijtgranen en tortilla’s.
Zetmeelrijke groenten: aardappelen, zoete aardappelen, pompoen, maïs, erwten en pompoen.
Bonen en peulvruchten: zwarte bonen, kikkererwten, linzen en bruine bonen.
Fruit: Citrus, druiven, bananen en ananas.
Koolhydraatrijke sauzen: barbecuesaus, suikerachtige saladedressings en dipsauzen.
Bepaalde alcoholische dranken: bier en gemengde dranken met suiker.

Keto-vriendelijke drankkeuzes zijn onder meer:

Water: Water is de beste keuze voor hydratatie en moet de hele dag door worden geconsumeerd.
Bruisend water: bruisend water kan een uitstekende frisdrankvervanger zijn.
Ongezoete koffie: probeer slagroom om smaak toe te voegen aan je kopje Joe.
Ongezoete groene thee: Groene thee is heerlijk en biedt veel gezondheidsvoordelen.

darmgezondheid
.

Keto griep

Sommige mensen ervaren in het begin van dit dieet een keto-bijwerking. Dat kan je verwachten binnen de eerste dagen nadat je met het keto-dieet bent begonnen, je kan last krijgen van hoofdpijn, spierkrampen, vermoeidheid, misselijkheid, obstipatie en andere griepachtige symptomen. Deze symptomen verdwijnen gewoonlijk binnen een paar dagen tot een paar weken, en je kan ze helpen bestrijden door veel vocht met elektrolyten te drinken

Wil je meer weten over een ketogeen dieet en de voordelen en nadelen, maar ook een voorbeeld menu, kijk dan op ketogenic.com

Wil je zelf gezonder worden en hulp bij jouw gezondheidsreis, schakel dan de hulp in van een holistisch health coach en ga aan de slag met mij. Ik help je graag om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren!

Bron artikel Healthline 

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...