Bosbaden versterkt je immuunsysteem & innerlijke rust

Bosbaden is een oude Japanse medicinale behandeling die wordt gebruikt om stress en angst te verminderen, en is onlangs onderzocht vanwege de therapeutische effecten op het immuunsysteem. Ze hebben vastgesteld dat tijd doorbrengen in de natuur de immuunrespons effectief verbetert, doordat het de productie van natuurlijke killercellen te verhoogt. 

Bosbaden is de oude manier van heling door het bezoeken van een bos en het inademen van de lucht. De aandacht is er steeds meer in de afgelopen jaren, voor veel onderzoeken naar de fysiologische en psychologische voordelen van tijd doorbrengen in de natuur. (1)

Stedelijke leefomgevingen worden geassocieerd met toegenomen stress en bezorgdheid over angst en geestelijke gezondheid, en verstedelijking heeft ook tal van negatieve gevolgen voor lichamelijke gezondheid, waaronder een grotere gewichtstoename, slechte voedselkwaliteit en een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen in vergelijking met mensen die op het platteland wonen. (2)

Om deze en andere redenen zijn onderzoekers begonnen met het volgen en vergelijken van de effecten van excursies in de natuur, zoals baden in het bos op de menselijke gezondheid. Naast psychologische voordelen zijn er nu aanwijzingen dat het baden in het bos de immunologische functie kan verbeteren. (3)

bosbaden

Voordelen van baden in het bos

In japan was een studie gedaan met gezonde mannen tussen de 35-55 jaar die 3 dagen in het bos verbleven waarbij de natuurlijke killer (NK) celniveaus werden gemeten voor en na de trip, en bijna alle deelnemers ervoeren een toename van natuurlijke killer celactiviteit na de trip. (4)

Ook ontdekten ze dat de trip de productie van deze antikankereiwitten dramatisch verhoogde, wat betekent dat het baden in het bos inderdaad de immunologische functie kan verhogen. (5)

Ze kwamer erachter dat de aromatische verbinding die vrijkomt uit bomen en planten, verantwoordelijk  is voor de afname van hormoonstressniveaus en de toename van natuurlijke killer cellen  (6) 
Ze vonden dat deze cellen na 30 dagen de niveaus nog steeds was verhoogd, wat betekent dat een keer per maand baden in het bos de immunologische functie drastisch kan verbeteren

Andere voordelen van bosbaden

Naast de voordelen voor het immuunsysteem, heeft baden in het bos ook positieve effecten op verschillende aandoeningen, waaronder:

Spanning: bosbaden verlaagt de cortisollevels, een biomarker van stress, effectief veranderen.  Bovendien is het placebo-effect van bosbaden vrij sterk en verlaagde het de speekselcortisolspiegels van deelnemers voordat ze zelfs de bosbadinterventie hadden ervaren. 

Het verlaagt de hartslag en de systolische bloeddruk effectief, wat wijst op een toename van de parasympathische zenuwactiviteit en een afname van de sympathische zenuwactiviteit, zelfs wanneer de blootstelling van de proefpersoon aan natuurlijke omgevingen slechts 15 minuten bedroeg. 

Depressie en angst: Door de aanpassing van zenuwstelsel en rust en mindfulness, verandert het de hersenen en ook de neurotransmitters, waardoor je je beter gaat voelen en rustiger wordt in gedachten. 

De lucht is veel schoner wat impact heeft op je longen die weer even frisse lucht in ademen, ipv de lucht van het verkeer. Door de schonere lucht diep in te ademen heeft dat ook een goed effect op je gezondheid. 

Mensen ervoeren ook verminderde woede, depressie, vermoeidheid en verwarring, terwijl stedelijke wandelaars daar meer last van hebben.  Deze bevindingen suggereren dat zelfs korte wandelingen in de natuur de angst aanzienlijk kunnen verminderen en de psychologische gezondheid kunnen verbeteren, en een potentieel kan vormen behandeling voor angststoornissen en depressie. 

De helende frequentie van de natuur

De Schumann resonantie van de aarde is steeds meer aan het veranderen, wat impact heeft op je bewustzijn en lichaam en ook soms intens kan zijn. De resonantie van de natuur heeft een zuivere frequentie die helend is op lichaam, geest en ziel. Zodra jij je daarmee verbindt komt jouw energie meer in balans waardoor jou dus meer ontspannen en ontladen wordt. Zodra je bewust en mindful door de natuur loopt en je ook fysiek verbindt d.m.v te mediteren en te zitten, ontlaad je alle stress die in je lichaam zit, wat dus helend werkt.

Jouw hersenfrequentie wordt ook rustiger in de natuur, waardoor je meer focus krijgt en ook rustiger in je hoofd.

Wil jij leren hoe jij mindful, bewust & contact maakt met de natuur, stress ontlaad en ook nog je immuunsysteem versterkt?

 

bosbaden
silvia Hoevenaar

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...