De voordelen van vasten

Als je ziek bent eet je weinig of helemaal niet, waarom denk je dat dat is? Omdat eten verteren veel energie kost, en tijdens ziekte heeft je lichaam die energie nodig om te helen. En waarom hoor je je arts niet praten over vasten of intermittend vasten? Omdat er geen geld aan verdient wordt als je vast. De gezondheidsvoordelen zijn enorm groot door een aantal dagen helemaal niet te eten, en daarnaast ook veel minder vaak te eten. Het reset je lichaam op veel verschillende lagen en het zet je lichaam aan tot autofagie. De voedingsindustrie wil heel graag dat jij 6 x per dag eet, waarin heel veel suiker zit. We zijn inmiddels verslaafd geraakt aan eten, door de hele dag door te eten, wat je hele biochemie uit balans brengt en je zelfhelend vermogen verlaagt. Ga weer luisteren naar je lichaam en verbeter je biochemie. Alle claims van 6 x per dag eten, mag je overboord slaan en in dit artikel lees je de vele gezondheidsvoordelen van vasten.

In de laatste 100 jaar is onze voeding drastisch verandert ten opzichte van de 200.000 jaar daarvoor. Bijna 90% van de voeding in supermarkten is bewerkte voeding vol met suikers, e-nummers, pesticiden en plantaardige oliën. Wat denk je dat dit doet met je genen?
En waarom denk je dat alle chronische ziektes enorm zijn gestegen de afgelopen 50 jaar? Het is daarom tijd om het eetpatroon eens drastisch te veranderen, waarbij je geen dieet hoeft te volgen, maar je lichaam rust te geven, te resetten en zichzelf te laten herstellen. Vasten is een zeer effectieve manier daarvoor!

De biochemie van niet eten

Als je stopt met eten, gaat je lichaam de eerste 12 uur de opgeslagen glycogeen gebruiken om je te voorzien van energie. Dit komt uit je lever en spieren. Ook eiwitten heb je genoeg in je lichaam om voorlopig op te teren, ook vitamines heb je genoeg in je lichaam om zeker een maand mee te doen zonder te eten. Ook heb je genoeg vet in je lichaam om energie uit te halen als je 40 dagen niet eet. De volgende 12 uur gaat je lichaam de gluconeoginese aanmaken uit eiwitten in je lichaam als je geen eten binnenkrijgt. Dit gaat zorgen voor ketose, dat je lichaam vet gaat verbranden om energie te maken, heel je lichaam kan hierop werken, ipv alleen op glucose. Dus als je je bloedsuiker niet laat stijgen door niet te eten, gaat je lichaam dit proces in. Het is zelfs goed dat je lichaam overgaat op ketose ipv op het verbranden van glucose. Afhankelijk hoeveel glycogeen je in je lichaam hebt opgeslagen, duurt het langer of korter dat je in ketose komt. Des te minder insuline je aanmaakt, des te sneller je in ketose komt. Het gaat allemaal om je insulinespiegel die bepaalt hoe je in ketose komt. Teveel insuline aanmaak in je lichaam is een grote bron voor veel lichamelijke klachten. Hoge insulinelevels (te vaak eten, en te veel suikers en koolhydraten) zogen voor meer ontstekingen, trager herstel, hormonenonbalans, moodswings, zenuwschade, energie gebrek. Autofagie treed op als het lichaam geen voeding binnenkrijgt. Er treed een recyle proces op in je lichaam, waarbij niet goed werkende cellen geregenereert en gerepareerd worden.  Als je 3 dagen niet hebt gegeten en je gaat daarna weer eten ontstaat er zelfs een proces in je beenmerg dat er nieuwe stamcellen worden aangemaakt.

De gezondheidsvoordelen van vasten

Je gaat over op vetverbranding doordat je overgaat op ketose

Je balanceert je insuline spiegels doordat je niet elke 3 uur wat eet

Je verbetert je metabolisme

Je verbetert je neurotransmitters, omdat je niet meer steeds een dopamine rush krijgt omdat je niet steeds eet.

Je verhoogt de aanmaak van BDNF brain derived neurotropic factors, dat is wat nieuwe brein/zenuwcellen aanmaakt.

Je krijgt meer energie en focus

Je maakt meer groeihormoon aan, wat zorgt voor regeneratie, celvernieuwing, spiergroei, huidherstel

Autofagie treedt op na 18 uur niet eten en is maximaal na 36 uur. Dit proces is dat je lichaam de niet goed werkende / zieke cellen regenereert en opruimt

Een boost in de aanmaak van nieuwe stamcellen

Je regenereert je lichaam en je verstrekt enorm je zelfhelend vermogen

Het herstelt je DNA en je genexpressie

Zo doe je een goede vastingperiode

Als je een vastingperiode begint, bouw je ook eerst af tot het niet eten van voeding. Dit kan al vanaf 1 dag tot bijvoorbeeld 2 weken niet eten. Het beste zou zijn minimaal 3 dagen niks eten alleen maar veel water drinken. Met soms een beetje keltisch zeezout in water voor je mineralen. Het beste is dit te doen als je chronische klachten hebt, auto immuunziekte, ontstekingen hebt, kanker hebt, insuline resistent bent, af wilt vallen, cognitieve problemen, je lichaam wilt helen, voor een chemotherapie, energie gebrek hebt, dan is dit zeker zeer goed om te doen. Je gaat eerst een paar dagen heel gezond eten en weinig koolhydraten en suikers eten. Ook eet je maar 2 keer op een dag.

Intermittend vasten

Dit hou je minimaal 6 dagen vol, voordat je de 3 dagen (of meer) gaat vasten. Intermittend vasten is dat je minder uren per dag eet en minder vaak. Dus bijvoorbeeld tussen 13 uur en 19 uur eet je en daarna niet meer. Je eet dan maar 1 of 2 maaltijden en meer niet. Dus geen koolhydraten en suikers eten, zodat je sneller in ketose komt in de vastperiode. Eet alleen gezonde voeding zoals natuurlijke onbewerkte voeding.

Vasten

Is de fase waarin je niets eet. Dat kan al met 1 dag, maar na 3 dagen treden de meeste gezondheidsvoordelen op. Je kan heel veel water drinken en aanvullen met wat limoen. Drink meer water dan normaal om je lichaam ook goed te ontgiften. Je nieren en darmen kunnen makkelijk zonder eten. Als je wat duizelig wordt of hoofdpijn krijgt, drink dan wat water met een keltisch of himalaya zout erin. Dat je wat duizelig wordt, is dat omdat je bloedsuiker wat lager zit. Heb je wat hoofdpijn? Dat is het ontgiftingsproces, ga in bad en neem daarin epsonzout, en drink meer water. Heb je erge honger? Ook dat gaat weer voorbij. ga wat doen en drink weer water. De 2e dag is het zwaarste van het niet eten. De 3e dag gaat heel goed en krijg je weer energie. De 4e dag voel je je al weer fantastisch. Ook neem je deze fase liever heen supplementen. Echt niks eten is hierin de sleutel. Tenzij je het langer dan 7 dagen doet, overleg dan even met mij wat hierin goed is. Door wekelijks een 36 uur vast te doen, maak je je immuunsysteem heel erg sterk.

Na de vast ga je weer opbouwen ga je weer over op intermittend vasten. Dus liever 1 keer per dag te eten max 2 keer in een raam van 6 uur. En eet je alleen onbewerkte voeding, 1 fruit per per dag met lage glycemische index (peer, appels, abrikozen, perzikken) en veel water of kruidenthee. Geen plantaardige olieen, maar kokosvet om eten in te bakken.

Dus wil je weer je zelfhelend vermogen versterken? Ga dan regelmatig 3 dagen vasten, met daarvoor en daarna intermittend vasten. Het beste zou zijn is dat je altijd intermittend gaat vasten. Dus minder vaak eten en ook een langere duur niet eten.

Wil je hulp bij een menu samenstelling of advies bij vasten? Neem contact op met mij.

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...