De impact van stressvolle emoties op cognitieve functies

De laatste tijd hoor je steeds meer kinderen en volwassenen die overprikkeld zijn, ADHD of ADD hebben. Hoe zou dat kunnen komen?

Alles in je jeugd heeft een effect op hoe jij je ontwikkelt, je brein, je zenuwstelsel, je neurotransmitters. Alle stressvolle ervaringen die je ervaart als jong kind, zorgen voor een gedrag, waarin je je beschermt tegen de pijn, aanpassingsgedrag aanneemt en hebben invloed in je ontwikkeling.

Helaas wordt er tegenwoordig teveel medicatie gegeven als oplossing bij mensen en kinderen die de stempel krijgen van ADHD, ADD, om het gedrag aan te passen. Alsof er wat mis is met ze. De medische wereld kijkt alleen naar het gedrag van het kind, maar wat speelt er eigenlijk?

 

Kinderen creëren gedrag om iets aan te tonen wat er speelt, als ze de woorden er niet voor hebben om uit te leggen wat er is. 

Als je het gedrag wilt beinvloeden met medicatie, haal je het probleem niet weg wat er écht is. Kinderen zijn gevoelig en vangen veel op in een gezin. Ook worden ze geboren met en hoger bewustzijn, dus ze vangen meer op dan kinderen van 20 jaar geleden. Ze voelen het gedrag en emoties van de ouders, zelfs als ouders gestresst zijn. Kinderen hebben, liefde, aandacht, veiligheid, waardering en genegenheid nodig. Als daar een gemis in is en er is veel stress aanwezig bij de ouders, dan heeft dat effect in de ontwikkeling van het brein. De prefrontale cortex kan beschadigd worden en niet goed ontwikkeld zijn door hoe de omgeving is geweest van een kind. Dit deel van het brein is verantwoordelijk voor het geheugen, aandacht, concentratie en emotieregulatie. 

De prefrontale Cortex

 

 

 

De prefrontale cortex kan worden onderverdeeld in drie belangrijke substructuren, afhankelijk van de functie die ze hebben.

De mediale prefrontale cortex is verantwoordelijk voor concentratie en aandacht. Uit dit deel komt de motivatie om aan iets te beginnen en kan je goed je aandacht ergens ophouden en concentreren.

De laterale prefrontale cortex is verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van dagelijkse taken, zoals eenvoudig en complex. Dit deel helpt je om informatie te verzamelen, probleemoplossing, een plan te maken en ook uit te voeren. 

De Orbital Prefrontal Cortex is verantwoordelijk voor het onder controle houden van je emoties en impulsen. Je kan hierdoor overweldigende emoties onder controle houden en roekeloos gedrag voorkomen. 

De prefrontale cortex vervult verschillende belangrijke functies die je helpt je dagelijkse taken makkelijk uit te voeren. Dit zorgt voor besluitvormingsvaardigheid, het plannen en uitvoeren van taken, het rationeel nemen van beslissingen in plaats van impulsief te zijn bij het nemen van beslissingen, het vermogen om voorspellingen te doen en jezelf dienovereenkomstig aan te passen, het verwerken van complexe informatie. 

Een andere functie van de prefrontale cortex is het begrijpen van de taal en het plannen van de reactie alvorens te spreken. De prefrontale cortex helpt je bij het selecteren van de juiste woorden om in eenheid met de situatie te spreken. Onderzoek suggereert dat de linkerkant van de prefrontale cortex verantwoordelijk is voor het verwerken van spraak en taal door de woorden te analyseren, betekenissen te definiëren en reacties te verzamelen voordat een persoon spreekt.
Een andere belangrijke functie van de prefrontale cortex is het beheersen van aandacht, concentratie en geheugen
Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste delen van de hersenen omdat het verschillende belangrijke functies verwerkt.

Schade aan de prefrontale cortex leidt tot ernstige beperkingen in het functioneren van een persoon. En schade kan onder anderen komen, door de hoge mate van stress tijdens de ontwikkeling van het brein. 
Veel psychische en cognitieve problemen zijn in verband gebracht met schade of stoornissen in de prefrontale cortex. Psychische stoornissen, d.w.z. schizofrenie, bipolaire stoornis, ADHD, PTSS, dementie en de ziekte van Alzheimer, zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met de disfunctie van de prefrontale cortex.

Het spelen van spelletjes, d.w.z. schaken, puzzels, iets nieuws leren, woordspelletjes en geheugenspelletjes, uit je comfortzone gaan, net iets meer doen dan je normaal doet, meditatie, nutrient rijke voeding eten, versterken je prefrontale cortex. Probleemoplossende vragen helpen uitvoerende vaardigheden te verbeteren. De wereld verkennen helpt ook om de prefrontale cortex maximaal te benutten.

Early life Stress

Stresshormonen in de urine van een baby kunnen aangetoond worden, die door de stress de moeder of vader komt. Ook genen kunnen aan en uitgezet worden door stress. De stress van de ouders heeft enorme impact op het kind, waardoor zijn genen, brein, hormonen en zenuwstelsel wordt beinvloed. En daarnaast heeft de opvoeding grote invloed op de ontwikkeling van het kind, indien er dingen gebeuren die een kind niet moet meemaken, of juist mist wat het kind nodig heeft. 

cognitieve functies en stress

Hippocampus

Ook heeft stress een grote invloed op de ontwikkeling van de hippocampus. Dit deel is onderdeel van het limbische systeem en werkt samen met de amydale en hypothalamus. De Hippocampus wordt ook door stress beinvloed, wat weer een impact heeft bij de ontwikkeling in lange termijn geheugen en orientatie ontwikkeling.  De hippocampus helpt je om je emoties onder controle te houden en gewenst sociaal gedrag te vertonen. Wanneer de hippocampus niet goed werkt, vind je het moeilijk om sociale situaties te herkennen en dit goed in te schatten. Remmingen vallen weg en ook hyperactiviteit wordt in verband gebracht met beschadiging van de hippocampus.

Manieren om de hippocampus te stimuleren zijn: sporten, ketogeen dieet, iets nieuws leren, omega 3 nemen, anti oxidanten, neuroplasticiteit, je brein stimuleren en mindfulness. 

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...