Door elke dag te mediteren activeer je het zelfhelend vermogen

Wist je dat je jouw lichaam kunt genezen door elke dag te mediteren? Nee? Dan leg ik het graag aan je uit hoe dat kan en hoe je het kunt doen. Maar eerst even kort wat ervoor zorgt dat het lichaam uit balans brengt, waarna je het met mediteren weer in balans kunt brengen.

Wat doet stress?

Door de chronische stress die we ervaren zetten we eigenlijk daarmee onze genen aan of uit. Wij sturen ons genen aan met onze emoties, denk aan woede, frustratie, eenzaamheid, angst, onzekerheid etc. Gedachtes worden gevormd in de hersenen, bewust en onbewust, de bepaalde delen in de hersenen zorgen dan weer voor een reactie in ons lichaam waarop we reageren, positief of negatief, alles heeft een effect op het lichaam. Door chronische negatieve gedachtes of stress te ervaren, worden hormonen en neurotransmitters aangemaakt die verschillende biochemische processen activeren. Zoals het remmen van enzymen, wat weer effect heeft op mitochondriën waardoor de cellen minder energie hebben, de telomeren worden korter, de darmbacteriën gaan uit balans, het verlaagt de neurotransmitter GABA (verantwoordelijk voor regelen van angstgevoelens) en ook de transcriptiefactoren die wel 200 genen tegelijk beïnvloeden, die kunnen uit, aan of op slot gezet worden.

Deze transcriptiefactoren hebben een groot effect op wat er in je lichaam gebeurt. Dit zijn de schakelaars die genen aan of uit zetten. Hierdoor veranderen veel cellen van functie wat niet ten goede komt van je gezondheid. Bijvoorbeeld de transcriptiefactor NfKappaB heeft effect op ontstekingen in het lichaam en chronische ontsteking is de oorzaak van vele ziektes. Daarnaast is NfKappaB ook betrokken bij jouw afweersysteem, ziekteverloop, bloedvatvorming, levensduur en nog veel meer. Best een grote impact heeft dit op jouw lichaam.

Door altijd maar aan te staan en niet je emoties te uiten, zorgt dit voor chronische stress, je sympathische zenuwstelsel is steeds maar actief en dat zorgt ervoor dat je stresshormonen steeds geactiveerd worden. Je wil juist het zelfhelend vermogen activeren en dat kan alleen als je parasympatische zenuwstelsel (rust en heling) actief is. Dan kan je lichaam helen en je vertering zijn gang gaan en je immuunsysteem aan het werk. Hier dien je zelf oefeningen voor te doen en rust voor te nemen om dit in gang te zetten als je chronische stress ervaart. 

Negatieve gedachtes en emoties activeren processen in het lichaam die de stresshormonen aanmaken en de transcriptiefactoren beinvloeden, daarom kunnen gedachten alléén je genen veranderen en vele ziektes/klachten creëren. Denk aan ziektes zoals, kanker, fibromyalgie, ziekte van Crohn, atrose, Colitus Ulcerosa, burn-out, depressie, angsten etc

Wat doet meditatie in het lichaam?

Om al deze schade weer te herstellen is er een oplossing die je zelf kunt doen en die gratis is. Het enige wat je nodig hebt is tijd en discipline.
Meditatie activeert het zelfhelend vermogen omdat het een groot effect heeft op het lichaam, doordat het vele biochemische processen ten goede beïnvloed. Als je elke dag mediteert herstel je de biochemische processen in het lichaam van de schade van de stress. Het is het beste anti-stress middel wat er is, wat je altijd en overal kunt inzetten. Meditatie doet het tegenovergestelde van stress.

Doordat je even een momentje rust neemt en echt in het hier en nu gaat zitten leg je je focus op je ademhaling, of op het gevoel van je lichaam. Door dieper te ademen en niet gefocust te zijn op waar je je druk om maakt of over wat je nog moet gaan doen, verander je de hersengolven van beta naar alfa of tetha golven. Je verandert daarmee de hersenactiviteit en ook vele processen in je lichaam (zie onder). Dit zorgt voor compleet andere neurotransmitters en andere hormonen, die weer een positief effect hebben op de transcriptiefactoren,(vooral NfKappaB) die genen activeren en andere cel en lichaamsfuncties positief beïnvloeden

Brein voor en na 15 min meditatie

brein voor en na meditatie

Emoties bepalen jouw biochemie

Een cel heeft naast autonome processen ook processen die gestuurd kunnen worden. Emoties, stress of meditatie bepalen of deze processen geremd of geactiveerd worden. Bijvoorbeeld het hormoon insuline bepaalt hoeveel suiker een cel mag verbranden, een groeifactor bepaalt of een cel mag delen, transcriptiefactoren bepalen welke genen actief zijn. Dit kunnen emoties dus doen. Zo zie je maar dat het verschil van meditatie en stress heel groot kan zijn. Het sloopt het lichaam of het geneest het lichaam. En de keuze is nu aan jou, nu je dit weet.

Wat doet meditatie in het lichaam?

Meditatie heeft effect op de volgende processen

 • Verandert de hersenstructuur en functie
 • Verhoogt immuunsysteem
 • Effect op transcriptiefactoren (zoals NfKappaB etc)
 • Ontstekingsremmend
 • Verlaagt bloeddruk
 • Verlaagt hartslag
 • Verbetert darmflora
 • Verbetert slaappatroon
 • Verbetert focus
 • verhoogt zelfreflectie
 • Andere doorbloeding in hersenen
 • Aanmaak neurotransmitters (GABA, dopamine, serotonine)
 • Afname van besef van tijd en ruimte
 • Activeert parasympatische zenuwstelsel
 • Verlengt telomeren
 • Verbetert metabolisme
 • Verbetert hormoonspiegels (vermindert stresshormoon cortisol)
 • Verbetert aderverkalking
 • Vermindert depressie
 • Verlengt levensduur
 • Stimuleert aanmaak zenuwcellen in de hippocampus
 • Creëert extra verbindingen tussen de Nucleus Caudatus en 115 hersengebieden
 • Heeft positief effect op limbische systeem in hersenen

 

Genoeg positieve effecten om te gaan beginnen met mediteren zoals je ziet. Heb je last van chronische klachten en wil je minder last hebben van iets? Start dan elke dag met minimaal 15 minuten mediteren. Mensen die positiever en veerkrachtiger zijn, zijn gezonder en leven ook langer.

Hoe (lang) mediteer je dan?

Het beste is te gaan zitten op een stoel, in kleermakerszit of op een kussen. Het gaat er niet om dat je in een bepaalde houding moet zitten om het zelfhelend vermogen te activeren, het is belangrijk dat je comfortabel zit. Ga niet liggen want dan val je sneller in slaap. Zoek ook een plekje waar je ongestoord kunt gaan zitten en zet je telefoon op stil. Je kunt luisteren naar een meditatie muziekje, maar dan liever geen begeleide meditatie. Jouw gedachten dienen zo rustig mogelijk te zijn. Let dan op je ademhaling en ga dieper en langzamer vanuit je buik ademhalen. Dwaal je af, let dan weer op je diepe ademhaling en zet bijvoorbeeld een timer op 30 minuten en pak een goed moment van de dag, zodat je dit elke dag 15/20 minuten kunt gaan doen. Door de meditatie heb je minder besef van tijd en ruimte en door de verandering van de hersengolven zet je alle processen aan in je lichaam die voor heling zorgen.

Na 8 weken elke dag gemediteerd te hebben, kan je goede effecten behalen en merk je duidelijk verschil in je lichaam, geest en energie. Ook ga je jouw intuïtie verbeteren en kan je beter slapen, ben je rustiger en ben je minder vatbaar voor stress. Allemaal leuke bijkomstigheden naast het zelfhelende effect wat het belangrijkste is.

Regelmatig spreek ik mensen die door dagelijks te mediteren hun zelfhelend vermogen geactiveerd hebben en hun lichaam genezen hebben van kanker, burn-out, ziekte van crohn en nog veel meer. Ja dit is echt mogelijk. Het mooiste daaraan is, dat deze mensen dit zelf gedaan hebben, zonder medicijnen en zonder hulp. Jij kan dit ook, maar je hebt daar wel de nodige discipline voor nodig en een minimale duur om het lichaam aan te zetten tot zelfhelend vermogen.

Hier een artikel van een neuroloog over meditatie tijdens chemotherapie

Het mooie is, is dat er nu steeds meer wetenschappers komen, die dit ook aantonen dat het ook echt mogelijk is. Instant genezing kan er plaats vinden doordat het lichaam in een staat is waar op alle niveaus in de cellen de juiste frequentie en balans is, dat de disbalans verdwijnt.

Wat nog een goede oplossing is zijn ademhalingsoefeningen bij stress, je bent krachtiger dan je denkt als het gaat om zelfhelend vermogen!

silvia Hoevenaar

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...