Doorbraak bij depressie met psilocibine

De FDA helpt bij het versnellen van het onderzoek naar de goedkeuring van psilocybine, een hallucinogene stof in paddo’s, voor de behandeling van depressieve stoornis

Voor de tweede keer in een jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) psilocybine-therapie – die momenteel in klinische onderzoeken wordt getest – aangewezen als “doorbraaktherapie”, een actie die is bedoeld om het typisch trage proces van medicijnontwikkeling te versnellen. Het wordt meestal aangevraagd door een farmaceutisch bedrijf en het wordt alleen toegekend als voorlopig bewijs, wat suggereert dat het medicijn een enorme verbetering is ten opzichte van de reeds beschikbare therapie, volgens de FDA.

Vorig jaar verleende de FDA de status “doorbraaktherapie” aan psilocybine-therapie in de nog steeds lopende klinische proeven van het bedrijf Compass Pathways, die onderzoeken of psilocybine mogelijk ernstige behandelingsresistente depressie of depressie kan behandelen bij patiënten die niet zijn verbeterd na het ondergaan van twee verschillende antidepressiva, volgens New Atlas.

Nu heeft de FDA nog een “doorbraaktherapie” -status toegekend aan de psychedelische behandeling, dit keer voor een in de VS gevestigde klinische studie uitgevoerd door het non-profit Usona Institute, volgens een verklaring van het bedrijf. Deze klinische proef, met 80 deelnemers op zeven verschillende locaties in de VS, richt zich op de werkzaamheid van de behandeling van patiënten met MDD met een enkele dosis psilocybine.

 

Diepgaande invloed

Er zijn meer dan 17 miljoen mensen in de VS die volgens de verklaring een ernstige depressieve stoornis hebben of een ernstige depressie die meer dan twee weken duurt. Psilocybine, met een enkele dosis, kan een diepgaande invloed hebben op de hersenen en langdurige effecten hebben na het wegvagen van depressieve symptomen, volgens de verklaring.

De fase 2-studie zal naar verwachting begin 2021 worden afgerond en met behulp van deze status verwachten ze, dat deze snel naar een grotere fase 3-studie zal gaan, aldus New Atlas. Ongeveer een op de drie behandelingen die eerder een status van doorbraaktherapie hebben gekregen, is verder gegaan om marktgoedkeuring te krijgen, schreef New Atlas.

“Wat echt baanbrekend is, is de terechte erkenning van de FDA dat MDD, niet alleen de veel kleinere behandelingsresistente depressiepopulatie, een onvervulde medische behoefte vertegenwoordigt en dat de beschikbare gegevens suggereren dat psilocybine een substantiële klinische verbetering kan bieden ten opzichte van bestaande therapieën,” aldus Dr. Charles Raison, de directeur van klinisch onderzoek bij Usona.

Dit is niet de eerste keer dat een psychedelicum is onderzocht op zijn potentieel bij de behandeling van depressie. In maart keurde de FDA een behandeling met neusspray-depressie goed voor behandelingsresistente patiënten op basis van Esketamine, een stof die verband houdt met ketamine – een verdovingsmiddel dat ook wordt gebruikt als een illegaal feestmedicijn. Maar veel is nog onbekend, zelfs van dit goedgekeurde medicijn. Hoewel snelwerkend, is het onduidelijk hoe Esketamine de hersenen verandert en dus wat de langetermijneffecten zullen zijn, volgens een eerder Live Science-rapport.

Er wordt steeds meer bekend over de onderzoeken van psychedelica op onze hersenen en het bewustzijn. Neem ook zeker even een kijken bij Amsterdam Psychedelic Research Association – APRA
APRA is een non-profit, interdisciplinaire, academische organisatie, officieel opgericht in april 2018 door een groep vrijwilligersstudenten en onderzoekers van Amsterdamse universiteiten en medische instituten. Deze actie werd ingegeven door verschillende factoren, zoals:
De erkenning van het wetenschappelijk en klinisch potentieel van psychedelische stoffen

Voor advies en vragen over psychedelica kan je contact met mij opnemen via het contactformulier

Bronvermelding Livescience

silvia Hoevenaar

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten

De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...