16 dingen die je zelf kunt doen bij een depressie

Een holistische aanpak voor een depressie

Er wordt aangenomen dat in 2020 wereldwijd depressie een van de meest voorkomende “ziekte”beelden is.
De oorzaak van een depressie kan diverse oorzaken hebben natuurlijk, dat kan o.a. energetisch zijn, gelinkt aan trauma, zielloos leven en fysiek. Alles in jouw geest en lichaam is aan elkaar gelinkt en heeft effect op je hele systeem. In dit artikel bespreek ik een aantal oorzaken en dingen die jou kunnen helpen om een betere balans te krijgen in lichaam, geest en ziel. 

Maar hoe komt het nou dat je daar een onbalans in kunt hebben? En wat kan je zelf doen, zonder dat je op de medicijnen hoeft over te gaanIn dit artikel leg ik je 16 belangrijke dingen uit die echte impact hebben op jouw biochemie en energie in je lichaam. 

Trauma & stress 

De oorzaak van deze onbalans in je lichaam start eerst in je emotionele lichaam. Stel je hebt trauma ervaren in je leven, dan geeft dat daarna chronische stress. Je bent altijd alert en op je hoede. Chronische stress en trauma hebben als resultaat dat er een onbalans komt in je neurotransmitters, hormonen en darmen en het creëert ontstekingen. Jouw cellen hebben geheugen en daardoor zal je lichaam in de fight en flight modus blijven staan. Het is dan ook essentieel om na een trauma (dat kan klein of groot zijn en ook zelfs van lang geleden) aan de slag te gaan met trauma release. 
De medici willen een depressie helaas maar via 1 weg oplossen en dat is allopathisch met anti-depressiva wat serotonineheropname remmers zijn, ook wel SSRI’s genoemd. Een groot probleem van antidepressiva is dat ze, hoewel ze aanvankelijk tijdelijk kunnen helpen ( en ook heel vaak averechts werken), de emoties helemaal vlakken en de terugkeer van depressieve symptomen vaak niet kunnen tegenhouden. Daarnaast is het heel lastig af te bouwen. 
Met als gevolg dat je daar verslaafd aan raakt en vele bijwerkingen kunt krijgen. Het is geen oplossing, maar een onderdrukking van de heftige emoties die gezien en geheeld willen worden. 

 Zingeving & spiritualiteit

Als je kijkt naar de reden waarom je je ellendig voelt is je af te vragen hoeveel zingeving ervaar je in je leven? Hoeveel dingen doe je elke dag weer tegen je zin in, of automatisch? Blijf je hangen in een relatie op werk of andere situatie, waar je helemaal geen voldoening uit haalt, wat je niet inspireert? Jij bent in wezen een ziel met een menselijke ervaring, en zodra je van je pad afgaat waarbij je geen inspiratie meer krijgt, dan gaat dat op fysiek niveau parten spelen. Jou lichaam vraagt om inspiratie en zingeving, dat is de evolutionaire weg die je in het mensenleven hebt gekozen. Daarnaast kan je een energie meedragen die verder gaat dan je je kan voorstellen, zoals vorige levens, andere energieën van anderen die jou beïnvloeden en jouw eigen energie sterk verzwaren. Daarnaast als je als mens vooral vanuit je ego gaat leven en niet vanuit je hart, gaat dat ten koste van de connectie met je ziel, waarbij jouw lichaam niet de nodige levenskracht krijgt, waardoor je het dan uit materialisme of andere mensen gaat halen. Dit gaat ten koste van jouw algehele energetische gezondheid wat uiteindelijk kan uitmonden in een depressie.

Percentage met een depressie

Helaas is het percentage volwassenen met een depressie best hoog in Nederland, waarbij het aantal mensen met een depressie hoger ligt tussen de leeftijd 18 – 34 jaar dan daarboven. Waar een arts of psychiater het niet over heeft om naar te kijken, zijn de oorzaken waarom je juist die onbalans krijgt in je lichaam. Vaak kan je als je die dingen juist aanpakt de depressie wegkrijgen met de juiste tools en eigen input. We zijn alleen te veel gewend om problemen met een pil op te lossen, terwijl jij zelf een heel groot zelfhelend vermogen bezit.

De depressieve gedachten ontstaan door een onbalans in je neurotransmitters en microbioom. Simpel gezegd, neurotransmitters zijn chemische boodschappers in de hersenen. De zenuwcellen van de hersenen gebruiken neurotransmitters om met elkaar te communiceren. De berichten die ze sturen spelen een rol bij stemmingsregulatie.

De drie neurotransmitters die betrokken zijn bij depressie zijn: Norepinephrine, Serotonine & Dopamine
Er zijn ook nog andere neurotransmitters die berichten in de hersenen kunnen verzenden, waaronder glutamaat, GABA en acetylcholine. Ook deze hebben een impact op hoe jij je voelt.

Maar hoe komt dit nou uit balans zou je denken?

Een van de oorzaken die een grote impact hierop hebben zijn trauma, de mate van zorg, liefde en veiligheid in je jeugd, overgevoeligheid, voedselallergieen en chronische stress.
Dit heeft allemaal een impact op  transcriptiefactoren die jouw genen kunnen veranderen, waardoor jouw biochemie verandert en dus impact hebben op jouw neurotransmitters, je darmflora en je hormonen. Het heeft een effect op wel 200 lichaamsfuncties, dus het doet heel veel in jouw lichaam. Bijvoorbeeld jouw darmflora wordt enorm beïnvloed door bovenstaande oorzaken, waar bijvoorbeeld ook serotonine en GABA wordt aangemaakt. Op het moment dat jouw darmflora niet optimaal werken, heeft dat een groot effect op hoe jij je voelt en als dit aanhoudt, kan dat overgaan in een depressie of burn-out en nog veel meer klachten.

Chronische stress en trauma is een van de oorzaken waarom het lichaam uit balans raakt en een sneeuwbal effect heeft op de psyche. Het leven onder druk, geen controle los kunnen laten, perfectionistisch zijn en leven in een situatie die je ongelukkig maakt, is chronische stress. Door een teveel aan adrenaline en cortisol te hebben, hoge ademhaling, onverwerkte emoties, geen rust te ervaren, raakt veel uit balans. Wat hier verder is te lezen. 

Daarnaast hebben mensen met een depressie ook meer ontstekingen in hun lichaam en missen ze bepaalde darmbacteriën. Of hebben ze een teveel van een bepaald soort bacteriën die teveel D-lactic acid aanmaken, (wat giftig is voor de hersencellen, die ervoor zorgen dat alle (heftige) emoties versterkt worden, alles kan dan teveel zijn. Wil je dit weten is het goed om een ontlasting test te doen.

Voeding heeft ook een enorme impact op hoe jouw darmen, hersenen en op alle processen in je lichaam. Heb je een tekort dan kan je wachten op problemen. Soms kan een depressie heel simpel op te lossen zijn met voeding, dus voordat je meteen anti-depressiva gaat nemen, onderzoek dan eerst met onderstaande tips of je je weer beter gaat voelen. Zoals een tekort in magnesium, omega 3, tryptofaan, vitamine D of B 3. Maar ook een teveel aan exorfinen zorgt voor een kans op depressie. Hier meer over exorfinen.

Zingeving is van groot belang in of jij depressief kan raken, heb jij een relatie waar je maar in blijft hangen waar je niet gelukkig in bent? Of die baan? Leef je vanuit je hart of hoofd? Doe je waar je blij van wordt, of leef je op de automatische piloot? Dus wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren als je zou gaan kiezen waar je blij van wordt? Hoeveel zelfliefde ervaar jij eigenlijk? Als op al deze vragen niet echt een positief antwoord komt, is het tijd om schaduwwerk te gaan doen, om diep ziel te duiken zeg maar. 

Overgevoeligheid ook wel HSP genoemd (high sensory perception) wat steeds meer mensen hebben. Je kunt dit al vanaf je geboorte hebben, maar het kan ook van de laatste jaren verergert zijn. Dat komt ook dat de energie van de aarde aan het veranderen is, wat effect heeft op alles in jouw lichaam en bewustzijn. Hierdoor kan je de negatieve energie van anderen aanvoelen, waardoor je depressief kunt raken van alle prikkels.

 

EMB test

   Wat kan je zelf doen als je een depressie hebt

Weet dat als je te maken hebt met een depressie of al aan de medicijnen bent en daarvan af wilt gaan, het beste is om dat onder begeleiding te doen, omdat de stappen die je moet nemen afhangt van de mate van de depressie en het is per persoon verschillend. Het is veiliger wanneer je begeleiding krijgt, omdat je inzicht moet hebben in hoe het lichaam werkt met diverse combinaties en de stappen in een bepaalde volgorde gedaan moeten worden.

Indien je HSP-er bent, kan je het beste naar een goede professional gaan die daar ook ervaring mee heeft. Ik kan je naar iemand door verwijzen, die je daarbij echt goed kan helpen. Zodat je hier beter mee om kunt gaan.

Schrijven helpt met het uiten van je emoties. Schrijf over wat je nog dwars zit, of wat je pijn heeft gedaan helpt enorm om het uit je systeem te halen. Schrijf dan ook echt de emoties op die je nog voelt.

Veelzijdig eten is belangrijk voor een goede diversiteit in je microbioom en eet niet teveel bewerkte koolhydraten, suikers en transvetten. De klachten verminderen door een dagelijkse voeding die rijk is aan tryptofaan en essentiële vetzuren waaronder olijfolie en visolie (of vette vis) aangevuld met veel groenten, fruit, noten en zaden. (bron) En stoppen met gluten, melkproducten en soja ivm exorfinen.

Neem een probiotica met minimaal Lactobacillus Helveticus & Bifidobacterium, want jouw microbioom speelt een belangrijke rol voor een goede communicatie naar de hersenen. Na het nemen van een goede probiotica is het aangetoond dat depressiviteit afneemt. (bron)

L-theanine wat in groene thee zit, werkt goed om depressieve en angstige gevoelens te verminderen,  dit helpt als je vier of meer kopjes per dag drinkt. Het werd hierdoor met 44% verminderd. Dit geld zowel voor milde als voor ernstige vormen van depressie. (bron)

Een supplement met B-vitamine verhoogt de doeltreffendheid van een depressiebehandeling. In een Australische studie namen mensen met majeure depressie een supplement met vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6. B-vitaminen verlagen bovendien het risico op terugkeer van symptomen, alleen dient dit wel minimaal 6 maanden tot een jaar genomen te worden. EN dit werkt alleen effectief als de omega 3 waardes in het bloed goed zijn. (bron) (bron)

Juiste balans in vetzuren is belangrijk. Overmaat aan slechte vetzuren van verhit vet, dierlijk vet en transvetzuren geeft aanleiding tot starre celwanden waardoor de energie van onze cellen vermindert maar ook de geleiding van prikkels door de neurotransmitters verlaagt hierdoor. Verstoringen in de dopaminehuishouding kunnen optreden door voeding met een hoge calorische waarde (alcohol, suiker), activatie van het immuunsysteem, langdurige stress en een tekort aan omega-3 vetzuren. Vul aan met omega 3 via vette vis (sardientjes, makreel en wilde zalm) of avocado, noten, lijnzaadolie of visolie met omega 3. Ook omdat je met een goede depressie ontsekingen in de hersenen hebt is omega 3 heel belangrijk om dat tegen te gaan (bron). (bron)

Het is aangetoond dat Saffraanextract net zo goed helpt als prozac met 15 mg 2 keer per dag te nemen, wat al na 4 weken een verbetering oplevert.  (bron)  (bron)

Rhodiola Rosea werkt als een adaptogeen en helpt het lichaam en geest aan te passen aan stressvolle situaties. het is aangetoond dat het een goed effect heeft bij depressies. Het remt de afbraak van serotonine en verbetert het transport daarvan.(bron) (bron)

Er is aangetoond in een onderzoek dat Chlorella suppletie van 1800 mg per dag een depressie vermindert . (bron)

Vitamine D is zeer belangrijk samen met de vetzuren EPA en DHA voor de optimale productie en werking van serotonine in de hersenen en darmen. (bron)

Vitamine C heeft een impact op ontstekingen in het lichaam en op het humeur en daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij de synthese van neurotransmitters (bron)

Suppletie met 250 mg magnesium kan een milde depressie verminderen, met chronische stress is er vaak een tekort aan magnesium en treden er o.a. psychische problemen op. (bron)

Medicinale paddenstoelen zorgen mede voor de normale werking van het immuunsysteem. Ook bij een depressie kan het impact hebben, omdat het immuunsysteem verbonden is met o.a. neurotransmitters en opname essentiele stoffen. In Mycotherapie  wordt er gekeken welke een goede aanvulling zijn. Dit kan zijn mentale klachten maar ook fysieke klachten. (bron)  (bron)

Ga mediterenMeditatie zorgt voor een lange lijst aan positieve biochemische processen in het lichaam en werkt heel helend, wat stress heeft veroorzaakt. Het verhoogt serotonine en verbetert GABA en je hersenen en je microbioom. Je krijgt meer rust en balans in het algemeen. Met 20 minuten per dag 8 weken lang zie je al grote effecten. Maar je komt ook weer in contact met je hart, je bron, je spirit. Mensen met een depressie zijn die connectie met zichzelf kwijt. Door te mediteren kan je weer een betere verbinding met jezelf voelen als je dit regelmatig gaat doen. (bron)

Sporten heeft ook een effect op je serotonine & dopamine, Door regelmatig te bewegen wordt je actiever, blijer en gezonder. Door jezelf er toe aan te zetten, merk je al heel snel dat je je beter gaat voelen omdat je een betere balans krijgt in je neurotransmitters en hormonen. (bron)

Ga de natuur in om weer verbinding te voelen met de natuur. Veel mensen die in de stad wonen zijn depressiever dan mensen die vlakbij de natuur wonen. Dat komt omdat ze het contact met de natuur kwijt zijn geraakt. Zo is bosbaden heel effectief bij een depressie. De helende frequentie van de natuur, laat je gronden en laat je de zware energie afvoeren. Door weer te letten op de kleine details die je in de natuur ziet (dus zonder je mobiel gaan) maak je weer gelukshormonen aan en kan je weer tot rust komen en verbinding voelen. (bron)

Microdosing truffels met psilocybine, hebben een groot effect bij het herstel na het afbouwen van antidepressiva. Steeds meer onderzoeken zijn er ook, die een doorbraak laten zien in deze manier van behandelen. Lees hier meer 

Ga ademwerk doen. Ademwerk werkt ook op alle lagen van je lichaam, emotioneel, spiritueel en fysiek. Vaak hou je allemaal zware emoties vast die zorgen dat je depressief bent. door lichaamswerk te doen, kan je dat loslaten en je lichaam en geest gaan herstellen, wat op een diep niveau effect heeft

Zingeving: Ga op onderzoek waar je blij van wordt. Hoe sta je in het leven? Hoe bewust ben je met wat je doet, denkt en zegt? Des te minder je een connectie voelt met jezelf, je werk, je partner, je vrienden en het leven, des te ongelukkiger en depressiever je bent en wordt. Leef je op een automatische piloot of wil je weer de producent worden van je leven? Hoeveel zelfliefde ervaar jij op het moment of al je hele leven? Als je op al deze vragen niet een positief antwoord kan geven, dan wordt het hoogtijd om aan de slag te gaan met schaduwwerk. Ontdekken welke stukken in jou geheeld mogen worden, waardoor jij je zelf weer als een waardevol mens gaat zien. 

Heb acceptatie en compassie voor jezelf, weet dat jij hier bent om te leren als mens. Niks is goed of fout wat je doet. Heb compassie voor jezelf ongeacht wat je doet. Ook hier kom je weer sterker uit en zal je ‘rijker’ maken als nooit tevoren. 

Wil jij hulp bij het verminderen van een depressie?
Neem contact op met mij ik help je graag!

silvia Hoevenaar

  Start vandaag je holistische gezondheidsreis

  Gerelateerde berichten

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes

  De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

  De Essentie van Plasma Healing

  De Essentie van Plasma Healing

  De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...

  De emotionele oorzaak van maagklachten

  De emotionele oorzaak van maagklachten

  De emotionele oorzaak van maagklachten   De aandoeningen die jouw maag beïnvloeden, hebben betrekking op alledaagse kwesties, op het materiële en moederlijke aspect van je bestaan. Je begrijpt het werk dat je maag verricht, en je weet dat het jouw manier van...