De zin van ziek zijn
Wat is de zin van ziek zijn en welke lessen kan je daaruit leren? De ziekte is slechts een symptoom, van iets wat veel dieper ligt.
Of het nu om griep of kanker gaat, het is een signaal van het feit dat er op een dieper psycho-emotioneel vlak iets fout loopt.
Vaak worden die signalen dan snel onderdrukt met pijnstillers en andere chemische middelen, maar wat wil de klacht jou eigenlijk zeggen?
Vele ziektes hebben vaak een psychosomatische reden
Psyche is Grieks voor ziel en soma betekent lichaam. Indien je een ziekte ervaart komt dat ergens vandaan, dat kan verschillende oorzaken hebben en om echt beter te worden is het handig om daarachter te komen. De klacht wil ons altijd wat zeggen, vooral dat er iets aangepast moet worden in ons leven, of dat er iets is wat nog verwerkt moet worden.
Als je de oorzaak weet waar het vandaan komt en datgene aanpast, kan vaak de ziekte daar al door verdwijnen. In het Westen wordt dat ook wel ‘spontane genezing’ genoemd.
Ziekte en genezing overkomt je niet ‘zomaar’. De ziekte is een signaal, gestuurd diep vanuit jouw innerlijke levenskern. Genezing treedt op wanneer er begrepen wordt waarom jij nou juist die ziekte ervaart, en wanneer je luistert in jezelf, naar wat je dient te veranderen in je leven en psyche.
Hoe bewuster je leeft en hoe sterker jij je afstemt op jouw innerlijke waarheidsstem, des te sneller zal jij je ziekte begrijpen en kan het genezingsproces voltrekken.
Tenminste wanneer je de daad bij je verkregen inzicht voegt, en wanneer je daadwerkelijk psycho-emotioneel bijstuurt, wat je dient te veranderen wat jou ziek heeft gemaakt.
Zolang men zich slechts met observatie aan de oppervlakte bezighoudt, wanneer men slechts alleen botten, spieren, bloedvaten enz bestudeert, ontkoppelt men de menselijke inhoudt, de psyche, van het fysieke lichaam en dan kan men nooit snel tot ware genezing komen.
Men kan dan tijdelijk de symptomen bestrijden, maar vroeg of later ontpopt zich dan weer een ander ziektebeeld.
Totdat je eindelijk eens gaat beseffen: kijk eens dieper in jezelf!
Het is wonderlijk hoe onze kern boodschappen ‘naar buiten’ duwt, die zich manifesteren via het lichaam als signalen, opdat we iets veranderen in ons bestaan, zodat we gelukkiger kunnen worden. In deze optiek is ziekte soms een ‘noodzaak’.
Ze dwingt je te kijken naar datgene, waarvoor jij mogelijk reeds lang de ogen voor sloot of wat jij onbewust niet wilde zien in jezelf. Wat jezelf verhinderde om echt gelukkig en zinvol door het leven te gaan.
Zo heeft elke ziekte een eigen psychosomatische oorzaak. Hier een paar voorbeelden:
Longen: staan in verhouding met verdriet. Opgekropt verdriet wordt daar vastgehouden en kan daardoor ook angsten veroorzaken, totdat het verdriet wordt losgelaten.
Borstkanker: je maakt je overdreven zorgen om anderen. Je gaat jezelf voorbij. Je grijpt je vast aan anderen en je angsten. Je vertrouwt onvoldoende op het levensproces. Je leeft voortdurend in angsten.
Hersenschudding: is er om je wakker te schudden, Je leeft niet vanuit je kern. Je leeft als een hol vat, gevuld met emoties die je niet uit en wegstopt. Je klapt je vast aan anderen, je zet jezelf vast. Je gelooft niet in je eigenwaarde.
Wil je meer weten over deze psychosomatische oorzaken?
Dan raad ik je het boek aan van Christiane Beerlandt
Als voorbeeld heb ik zelf ervaren dat ik mijn rug brak in een ‘ongeluk’. Ik zag dat niet als een ongeluk, maar als een geschenk. Ik wist dat dit om een reden is gebeurt. Dat inzicht kwam niet meteen, maar wel na 2 weken ongeveer. Ik leefde te snel en nam geen rust om stil te staan wat ik wilde in mijn leven, ik werd letterlijk plat gelegd. Doordat ik dit besefte en ging voelen waarom dit zo is gebeurt, kwam ik tot het besef dat dit was gebeurt om een andere richting op te kunnen gaan, om echt te voelen waar wil ik heen, zonder dat ik afgeleid werd. Dit was ook de oorzaak dat ik mijn nieuwe pad op ben gegaan, waar ik veel meer in mijn kracht sta dan daarvoor.
Niets overkomt je zomaar… alles heeft een reden..kijk naar binnen, daar liggen de antwoorden
Silvia