Digitale dementie, het gevaar van een internetverslaving
Pak jij elke ochtend meteen je telefoon en zit die aan je hand vastgeplakt? Of geef jij jouw kinderen het liefste een mobieltje om zelf meer rust te hebben?
Wees je bewust van de gevolgen van een internetverslaving, die maar als te snel groeit om ons heen en zelfs bij kinderen. Bij kinderen heeft het grote gevolgen voor hun sociale en cognitieve ontwikkeling. Een digitale dementie is het gevolg als kinderen al vroeg teveel en te lang op een scherm zitten te turen. Het kan grote gevolgen hebben voor de hersenen van kinderen.
Professor Manfred Spietzer is een onderzoeker op het geheugen van de mens en heeft een boek geschreven hierover, Digitale Dementie.
Hij kwam erachter dat als je jong bent en je hersenen zijn nog in de groei, je hersenen dan allemaal verbindingen aanmaken om alle hersendelen goed te laten ontwikkelen, maar op het moment dat je dan al heel veel op een scherm bezig bent, je hersenen zich dan heel anders ontwikkelen. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe er geleerd wordt (op een scherm of uit een boek) en de mate aan dopamine aanmaak.
Op het moment dat je uit een boek leert, ben je ook meer bezig met je handen, (je grijpt iets met je handen, waar de term begrijpen vandaan komt) dan gebruik je het frontale hersendeel, die bewegingen aanstuurt. Je hebt dan fysiek wat in je handen. Via een laptop, ipad of telefoon wordt dat hersendeel minder gebruikt, omdat je ook niet schrijft. Er is aangetoond dat je dan minder de frontale kwab gebruikt en daardoor ook minder onthoudt.
Het effect van teveel dopamine aanmaak
Waarom geven kinderen en volwassenen steeds vaker de voorkeur aan het kijken op een mobiel of tv in plaats van een boek te lezen?
Dat heeft met jouw neurotransmitters te maken. Dopamine wordt aangemaakt in de hersenen als je iets doet waar je plezier van krijgt, en een verlangen wordt gevoeld. Het maakt dat je gemotiveerd bent om iets te gaan doen.
Op het moment je een bezigheid doet waar je weinig dopamine van aanmaakt ben je niet echt gemotiveerd om dat te gaan doen, als dat veel aangemaakt wordt, zou je dat keer op keer blijven doen, omdat dat goed voelt. Het heeft ook te maken met een beloning die gekoppeld is aan wat je doet.
Bijvoorbeeld voordat je comfortfood eet maak je al dopamine aan, omdat je weet dat dat eten je goed gaat voelen, ook al is het niet echt gezond voor je. Kijk maar naar iemand die aan drugs verslaafd is. diegene weet dat het niet goed voor hem is, maar toch blijft hij het doen en neemt steeds meer en vaker. Zelfde geldt voor suiker, een suiker verslaving is niets meer dan een dopamine verslaving. Omdat het eten of drinken van suiker je dopamine aanmaakt, wil jouw lichaam er steeds meer van hebben.
Met als gevolg, dat als je dingen doet waar je weinig dopamine van aanmaakt,
je daar geen interesse meer voor kan hebben
Voornamelijk bij het gebruik van internet, de trigger die je hoort of ziet, geeft jou een dopamine kick. Jouw lichaam is geprogrammeerd door het geluidje of dat rode pinnetje op je mobiel, dat als je kijkt je een like, app of mailtje binnen hebt gekregen (de beloning) en je dus dopamine aanmaakt. Ons lichaam wil dan steeds meer dopamine om het zelfde tevreden gevoel te hebben, waardoor je ook vaker gaat kijken op je mobiel omdat je wel verwacht dat er weer een nieuwe notificatie zal zijn. Dit heet ook wel operant conditioning.
Het vele scrollen is in feite de behoefte van dopamine waar je lichaam naar verlangt. Jouw lichaam heeft een systeem wat homeostase heet, dat houdt in dat het zich aanpast. Je lichaam wil in in homeostase zijn en als je veel dopamine aanmaakt, omdat je constant die triggers en beloningen krijgt wat je goed laat voelen, maak je veel aan, dan zal je lichaam de dopamine receptoren op den duur verzwakken, waardoor je hersenen een ‘nieuw normaal’ aanhouden van het dopamine level in jouw lichaam. Hierdoor heb je steeds dat level nodig om je goed te voelen. Met als gevolg, dat als je dingen doet waar je weinig dopamine van aanmaakt, je daar geen interesse meer voor kan hebben, zoals het lezen van een boek, huiswerk doen, contact met anderen, je huis opruimen, je kijkt liever een game of je telefoon, omdat je daar meer triggers en beloningen van krijgt en dus dopamine van aanmaakt. Zo ontstaan ook verslavingen, omdat je steeds meer nodig hebt om je goed te voelen. Je vlucht je uit de normale gang van zaken, en raakt verstrikt in de dopamine rush.
Hierdoor ontstaat er een verslaving voor social media, drugs, eten en sex.
Doe een dopamine detox
Het kan zeker dat jij een dopamine detox nodig hebt, als je merkt dat je concentratieproblemen hebt, geheugenproblemen, neerslachtigheid, lusteloos bent en ongemotiveerd bent.
Door minimaal 1 dag in de week geen internet en pleasure lose dag te hebben, krijg je meer balans in je dopamine level en kan je ook meer genieten van de dingen die minder triggers geven en krijg je meer focus, meer rust en een beter geheugen. Het maakt uiteindelijk de minder interessante dingen interessant omdat het je dopamine level weer aanpast. Je herstelt hiermee je hersenen, waardoor je andere dingen weer gaat waarderen.
Je past daarmee ook neurologisch je hersenen aan, als je een dopamine detox neemt. Eerst zal het zwaar zijn en zal je natuurlijk afkickverschijnselen krijgen. Maar je hersenen zullen zich aanpassen en je zal de effecten gaan zien en voelen als je gedisciplineerd bent. Wat is een dopamine detox? Dat is een dag / dagen in de week dat je geen activiteiten doet waarmee je veel dopamine aanmaakt. Zo pas je je dopamine receptoren aan en gaat je level naar beneden wat nodig is om je fijn te voelen.