Onbewuste oorzaken van pijn

Pijn is echt energievretend en belast je hele leven ermee. Wie heeft er niet zo af en toe zeurende pijn? Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn… Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je eraan doen?

Dr John E. Sarno was een professor in de revalidatiegeneeskunde en onderzocht mensen met pijn, zoals hernia, artritis, rugpijn en fibromyalgie. Hij noemde na al zijn onderzoek deze pijnklachten het Tension Myoneural Syndrome (TMS), een pijnlijke aandoening van spieren, zenuwen en pezen aan rug, nek, schouders en billen. Het is een psycho-fysiologisch proces wat deze chronische pijnklachten geeft en het proces loopt op deze manier:

 

 

Onderdrukte emoties in het onderbewuste (met name woede) zorgen voor 

Abnormale activiteit van het autonome zenuwstelsel

Verminderde doorbloeding in het aangedane gebied in het lichaam zorgt voor

Een mild zuurstoftekort, wat zorgt voor klachten in het aangedane gebied

Spierpijn, zenuwpijn, doof gevoel, tintelen, zwakte, verlies van reflexen en dan pijn in pezen

Meestal worden er diagnoses gegeven van kapselbeschadegingen, hernia’s. slijmbeursontsteking, peesontsteking etc. maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, het kan ook zeker een psychosomatische oorzaak zijn, ipv alleen fysiek. Daarom dien je beide te onderzoeken. Zelfs de onbewuste programmering van de pijn, gelinkt aan een ervaring of iets wat je doet. Die conditionering kan ook zelfs pijn te veroorzaken, omdat je onbewust verwacht dat de pijn dan optreed, zie ook het boek van Bruce Lipton, de Biologie van de Overtuiging. De pijn wordt ook vaak door een trigger geactiveerd, zoals iets tillen, of sporten, maar de emotionele lading is lang daarvoor al onderliggend aanwezig. Indien het chronisch blijft na de normale helingstijd, heeft het een psychosomatische oorzaak. Ook beschadigingen aan het lichaam in spieren, pezen en skelet, kan door TMS in stand worden gehouden.

Ook deze klachten hebben vaak een TMS oorzaak: hoofdpijn, migraine, huidproblemen, acne, eczeem, netelroos, hartritmestoornissen, allergieen, infectie gevoeligheid, maagklachten, darmklachten, vaak plassen, prostaatklachten, duizeligheid, tinnitus.

De afleiding van je onbewuste emoties

Chronische klachten zijn een fysieke afleiding van de onbewuste onverwerkte emoties. En gaat vaak gepaard met een depressie of een obsessie, coping en afleiding mechanismes zoals veel werken, veel internetten of gamen, eetstoornis, of andere verslaving creeëren om de emoties niet te voelen. Allemaal maneuvres om je af te leiden van de emotionele balast die je meedraagt. Dit gaan erkennen is nodig om van je pijnklachten af te komen. Het onderbewuste is erg belangrijk bij TMS klachten, omdat daar de sleutel ligt van de oorzaak van je klachten. Je brein en psyche creeren beschermingsmechanismen om te zorgen dat die stukken ook onbewust blijven. Want je bewuste zelf heeft een gedrag, persoonlijkheid en zelfbeeld, waar je onbewuste pijnlijke schaduwkanten niet tussen passen. Die stukken zijn goed weggestopt, door de emotionele pijn wat je niet wilde voelen daarvan. Of het uiten van je emoties is je niet aangeleerd of zelfs afgeleerd. Of je raakte dan de controle kwijt, stond voor gek, je raakte overspoeld, zijn allemaal redenen waarom je het hebt weggestopt. 

Je psyche creert dan een fysieke TMS afleiding, waardoor jouw aandacht volledig gaat naar je fysieke klachten en je aandacht niet naar je verdrongen emoties hoeft te gaan. Dit is de reden van alle TMS klachten, de afleiding van je emotionele ballast. Vooral ingehouden woede is een grote oorzaak van TMS klachten, veelal ontstaan in de jeugd door de ervaringen die je hebt gehad. Maar ook gevoelens van schaamte, minderwaardigheid, frustratie en hulpeloosheid vormen een grote bron van oorzaak van TMS. 

 

 

 

oorzaak van pijn

Woede erkennen

Veel mensen uiten hun woede niet, en zeggen zelfs dat ze niet vaak boos worden, maar ga maar eens een lijst maken uit je jeugd en leven en ook van nu, van alle dingen waar je boos en gefrustreerd om raakt(e). Je hebt zeker weten een woedereservoir wat uit je hele leven ligt opgeslagen. Zie dan maar eens hoe lang die lijst is, wat je allemaal niet uit. Dat bouwt allemaal op in je lichaam en hou je vast. Als je dit aan gaat kijken en opschrijven, kan je het naar je bewuste brengen en kan je het loslaten. Het erkennen van je boosheid is een belangrijke stap in het loslaten. Bewustzijn doet worderen!

Herken jij dit?

 • Zoek je de confrontatie liever niet op?
 • Ben je meestal uit op harmonie?
 • Ben je geneigd je boosheid in te houden?
 • Doe je dingen die je van binnen soms boos maken?
 • Vind je het moeilijk om nee te zeggen?

 • Doe je veel te veel je best?
 • Ben je perfectionistisch?
 • Ben je behulpzaam?
 • Wil je graag aardig gevonden worden?
 • Heb je veel verantwoordelijkheidsgevoel?
 • Neem je vaak te veel hooi op je vork?
 • Bewaar je liever de vrede en zeg je niks?

 • Ga je door ook al ben je moe?
 • Maak je het anderen graag naar de zin?
 • Ben je goed in flink zijn en afzien?
 • Ben je begrijpend?
 • Geef je vaak toe?
 • Kan je je goed aanpassen?
 • Ben je vaak de wijste (of probeer je dat)?

Allemaal heel prachtig natuurlijk, maar het zet je wel onder druk en roept frustratie op, en deze emoties hou je in om je imago, wat je aan de wereld laat zien, in stand te houden.

wat kklactPsychologische varianten van TMS

Naast de fysieke klachten ontstaan er ook psychologische klachten, die gelinkt zijn aan het onderdrukken van emoties. Het verdringen van emoties op lange termijn heeft de nodige gevolgen, die de volgende klachten kunnen geven:

Angsten, depressie, paniekaanvallen, fobieen, dwangstoornis, eetproblemen, chronische vermoeidheid en hyperventilatie.

Dit is allemaal het gevolg van ingehouden emoties, die er niet mochten zijn, je ervoor schaamde, je anderen pijn zou doen ermee, je het niet kon uiten of je bang was om dat te doen. Het is net als een opblaasbal lange tijd onder water houden, die uiteindelijk boven water schiet, omdat je het er niet meer onder kan houden, als er sterke golven zijn.

De behandeling van TMS klachten

Je hoeft niet je hele leven aan te passen of je karakter te veranderen. Zodra je begrijpt en erkent dat je gevangen zit in een afweer en beschermingsmechanisme, is al voldoende om het te stoppen en daarmee de klachten te laten afnemen of zelfs verdwijnen. Regelmatig schrijven in een dagboek, naar aanleiding van opdrachten, vragen en thema’s, brengt een werkelijkheid over jezelf aan het licht, die je misschien op een andere manier niet toelaat. Het gaat erom dat je een nieuw inzicht krijgt over de aard van je aandoening, en nieuw gedrag aanleert en het vermogen om in actie te komen, op een manier die je oude patroon doorbreekt, en het patroon van je brein verandert. 

Schrijven is een belangrijk onderdeel. (in mijn praktijk krijg je deze specifieke opdrachten) Je vergroot dan je bewustzijn op je patronen, die klachten veroorzaken. En je ontdekt welke emoties je te weinig voelt en uitdrukt. 

Mindfulness om te oefenen in gewaarzijn van wat er in je lijf, emoties, denken en om je heen gaande is. 

Ontspanning door lichaamsgewaarzijn, om meer in contact te komen met emoties in het hier en nu en je lichamelijke reactie daarop, en om uit je verkrampingsgewoonte te stappen. 

Gewaarzijn van je adem, omdat je adem een goede anker is om in dit moment te komen en te kalmeren, zodat je uit je stressysteem en meer in je rust komt. 

De kracht van visualisatie en de het leren om je vernauwde stressfocus om te zetten in een ontspannen open focus in je leven. 

Emotioneel gewaarzijn, zodat je meer opmerkt welke gebeurtenissen in je leven emoties oproepen, waardoor je ze kunt erkennen en eventueel constructief uiten. 

Bewegen, dans en muziek als middelen tot integratie van denken, voelen en doen. 

Ondersteunende therapie, zoals regressie en psychotherapie, bij delen van je pijnpatroon, die je alleen niet helder krijgt of kunt doorbreken. 

Plasma healing, helpt bij het in balans brengen van fysieke en emotionele blokkades. Dit gaat buiten de materie om, maar heeft invloed op jouw magnetische velden, celcommunicatie en verbinding met lichaam, geest en bewustzijn. Maar ook bij pijnklachten is dit heel effectief. Ik werk met 3 soorten plasma healing, de Violet Ray van Nikola Tesla, de Theraphi plasma light healing, wat je bij mij in de praktijk doet. En de plasma en GaNS healing wat je zelf kan toepassen thuis en dagelijks kan gebruiken. 

 

 

stemanalyse geluidtherapie

Stemanalyse

Jouw stem kan ook veel laten zien, in je gedrag, onderdrukte emoties en patronen, wat je niet uit, maar wel aanwezig is. Het laat zien welke emoties je mee draagt en jouw fysieke lichaam belast. De frequenties van je stem zijn verbonden aan je stembanden, die weer aan je nervus vagus zitten. Dat zit door je hele lichaam heen en kan laten zien welke belastende emoties en patronen je hebt en je lichaam belast. Het is een goede manier om erachter te komen, hoe je met emoties omgaat, welke patronen jou belasten en aan de hand daarvan krijg je meer inzicht in jezelf, wat vaak onbewust aanwezig is. De stemanalyse is heel openbarend en soms ook confronterend voor jezelf, maar heling begint echt bij bewustwording. 

Heling is echt mogelijk, als je bereid bent dieper naar jezelf te kijken. Natuurlijk is het ook mogelijk bij pijnklachten, dat er wervels scheef staan of heupen scheef, maar vaker is het een emotionele ballast die voor de fysieke klachten zorgen, en daar kan ik je bij helpen in mijn praktijk. Dat gaat dan in een meerdere sessies, afhankelijk hoe het loopt. We doen dan de bovenstaande punten om jouw onbewuste, bewust te maken en je lichaam te resetten. Ben jij bereid om dieper naar jezelf te kijken in je emotionele stukken? Dan kan dat zeker voor heling zorgen, want de sleutel ligt in jezelf!

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

De emotionele oorzaak van Hoofdpijn

Emotionele oorzaak van Hoofdpijn    Ga maar eens na bij jezelf hoe veel je van deze emotionele patronen hebt, en als je weer eens hoofdpijn hebt, lees dit dan nog maar eens na. Het heeft te maken dat je teveel je best doet om iets op een bepaalde manier te doen,...

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

De Gene Keys het pad van zelftransformatie

Het pad van de Gene Keys De Gene Keys is een concept en systeem ontwikkeld door Richard Rudd. Het is gebaseerd op de combinatie van genetica, de I Ching (een oude Chinese tekst) en moderne persoonlijke ontwikkeling. Het idee achter de Gene Keys is dat elk individu een...