Medicinale paddenstoelen - Reishi

De kracht van medicinale paddenstoelen

 

Medicinale paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt voor hun positieve effecten in plaatsen zoals China, Rusland, Japan en Tibet. Ze worden in de TCM gebruikt om vele ziektes te behandelen

Maar het is pas recent dat medicinale paddenstoelen mainstream zijn in het Westen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van bepaalde stoffen in paddenstoelen zoals betaglucanen, ook penicilline is tot stand gekomen door paddenstoelen sporen. Er is geschat dat er over de hele wereld ca. 140.000 verschillende soorten paddenstoelen bestaan, waarvan er inmiddels 15.000 bekend zijn. Hiervan zijn er zo’n 800 bruikbaar bij een of meerdere medische indicaties.

In Aziatische landen, zoals China, Japan en Korea, behoort de toepassing van medicinale paddenstoelen tot de normale therapeutische behandelingen voor de aanpak van zowel psychische als somatische aandoeningen.

Verschil eetbare en medicinale paddenstoelen

Ik weet dat je elke dag wordt geconfronteerd met nieuws over de nieuwste remedies. Daarom kan het moeilijk zijn om bij te houden en erachter te komen wat echt werkt. Daarom adviseer ik alleen dingen waarvan ik zelf ervaren en gezien heb wat het met je kan doen, naast het lezen van de onderzoeken die erop zijn gedaan.

Voordat we erin duiken, weet ik dat je je misschien afvraagt ​​wat het verschil is tussen medicinale paddenstoelen en paddenstoelen die je gewend bent in de supermarkt. Dagelijkse champignons hebben ook prachtige gezondheidsvoordelen. Ze zitten boordevol antioxidanten en helpen je immuunsysteem te stimuleren. Bovendien zijn ze heerlijk en werken ze goed als vleesvervanger in veel gerechten.

In tegenstelling tot de gewone champignons, bevatten sommige van deze medicinale paddenstoelen onverteerbare vezels en zijn ze absoluut geen smakelijke kookingrediënt. Ze dienen eerst verhit te worden om deze schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Vroeger werden medicinale paddenstoelen toegediend volgens het zgn. ‘heetwater-principe’: middels heet water werden de extracten uit de paddenstoelen getrokken en opgedronken. Sinds ongeveer 30 jaar zijn we in staat de relevante delen, componenten of extracten uit paddenstoelen te isoleren en deze in capsule-, tablet-, poeder of vloeibare vorm toe te dienen. De extracten hebben een dubbele extractie, eerst door heet water en daarna door ethanol.

Hoe werken medicinale paddenstoelen

Bij medicinale paddenstoelen zijn essentiële suikers (die als ketens voorkomen in polysacharide), antioxidanten en essentiële aminozuren. Maar ook vitaminen, mineralen en sporenelementen maken deel uit van van het brede pallet gezonde voedingsstoffen die medicinale paddenstoelen hebben te bieden. Je hebt extracten en poeders van medicinale paddenstoelen, en om chronische klachten te behandelen dienen je te werken met de extracten van de paddenstoelen. De poeders zijn dan te zwak om ziektes goed te bestrijden, dit zou wel een optie kunnen zijn om iets te voorkomen.

 

 

 

Cordyceps:

Cordyceps

OphioCordyceps welke een van de oudste Herbal ingrediënten is in de Traditionele Chinese geneeswijzen. Cordyceps is een schimmel/paddenstoel die groeit op de achterkant van de rups larven, die afkomstig zijn uit China, Tibet en Nepal. Ze komen voor boven de sneeuwgrens variërend vanaf 2300 – 3500 meter hoogte . De bestanddelen van de meeste soorten Cordyceps zijn cordycepine en derivaten, polysachariden, ergosterol, een glycoproteïne en alfa amino isoboterzuur bevattende peptiden. Uit onderzoek blijkt dat deze unieke vorm van Cordyceps effectief is tegen een grote verscheidenheid van gezondheidsproblemen. Uit de medische onderzoeken in China en Amerika zijn er 33 eigenschappen toegekend, die effectief je gezondheid verbeteren. In Azië en in de Traditionele Chinese Geneeskunde noemen ze Cordyceps het Ying Yang medicijn, omdat het je lichaam weer in balans brengt. Het is daar een alomvattend middel die als basis tegen bijna alle klachten in China wordt ingezet. Van alle schimmels wordt Ophiocordyceps Sinensis het langst gebruikt in de kruidengeneeskunde, waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar.

Agaricus Blazei

        Agaricus Blazei

Andosan Extract is een extract van de Agaricus Blazei paddenstoel het is een eetbare paddenstoel die van natura eigenlijk alleen in Brazilië voorkomt en grotendeels in Japan voor medische toepassingen wordt gekweekt. In Brazilië wordt deze paddenstoel ook wel ‘Cogumelo de Deus’ (Mushroom of God) Hij werkt balancerend op het immuunsysteem. Agaricus Blazei remt de bijwerkingen af die gepaard gaan met radiotherapie en chemotherapie. Dit is dan ook de reden dat ze in Japan en Zuid Korea de Agaricus combineren met deze therapie.

Hericium Eraniceus 

hericium - lions mane

Oftewel pruikzwam of Lion’s Mane. Deze wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en nog steeds wordt daar de zwam gebruikt als medicijn. Hij wordt ook wel de Natuurlijke voeding voor de neuronen genoemd. Lion’s mane (Hericium Erinaceus) is een medicinale paddenstoel.  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze paddenstoel een aantal gezondheid bevorderende stoffen bevatten, waaronder antioxidanten en bèta-glucaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat Lions Mane kan beschermen tegen dementie, milde symptomen van angst en depressie kunnen verminderen en kunnen helpen zenuwschade te herstellen.

Coriolus versiciolor ( PSK )

hericium - turkey tail

Is een van de meest klinisch bestudeerde botanische paddenstoelen ter wereld met meer dan 400 studies.  Op veel wetenschappelijke websites wordt vermeldt, dat de Coriolus versicolor paddenstoel, (PSK Coriolus) wordt gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren. Het is zeer sterk aan te bevelen om deze capsules te gebruiken omdat het eigen immuunsysteem van het lichaam tenslotte een sleutelrol is voor het behoud van gezondheid en welzijn. Traditioneel is de Coriolus versicolor paddenstoel al enkele duizenden jaren in de Chinese Geneeskunde bekend vanwege de immuun bevorderende mogelijkheden.  Het eerste geregistreerde gebruik hiervan in de geschiedenis dateert al uit het midden van 1300’s van tijdens de Mingdynastie.

 

Lentinan Extract 

Lentinan - shiitake

Lentinan is een suikermolecule genaamd 1,3-bèta-glucan die afkomstig is van de shiitakepaddenstoel.  De eetbare paddenstoel staat bekend als shiitake in Japan en Xianggu in China. Hij is ontstaan in Oost-Azië, waar hij groeit op rottende bomen en prominent aanwezig is in de traditionele geneeskunde, maar hij wordt nu wereldwijd over de hele wereld verbouwd. Het is een van de vele paddenstoelen met sterke eigenschappen die ondersteunend zijn bij vele gezondheidsvoordelen.

 

Chaga

Chaga

Chaga paddenstoel is een adaptogeen. Adaptogene paddenstoelen helpen het lichaam weer in heel goed balans te brengen en hebben een gunstig effect op het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire systeem en het endocriene systeem. Door het lichaam op deze manieren te ondersteunen, helpen adaptogens ons om met stress om te gaan, gezond te blijven tijdens het koude en griepseizoen. Adaptogenen ondersteunen de lichaamssystemen in de loop van de tijd en moeten minimaal twee maanden worden ingenomen om het volledige effect van hun genezende krachten te ontwikkelen. Elke dag supplementen, tinctuur of thee nemen van de chaga, zorgt ervoor dat je immuunsysteem ondersteuning krijgt wanneer het het meest nodig is en om gifstoffen continu uit het lichaam te spoelen.

Reishi

Reishi

Reishi-paddenstoel is een krachtige paddenstoel. Sommige mensen beschrijven het als “houtachtig” met een bittere smaak. Het bovengrondse deel en delen van de ondergrondse delen worden als medicijn gebruikt.

Gerelateerde berichten

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ?

Wat is een ketogeen dieet ? Is een ketogeen dieet veilig? Zou je het aanraden? Ondanks de recente hype is een ketogeen dieet niet iets nieuws. In de geneeskunde gebruiken ze het al bijna 100 jaar om medicijnresistente epilepsie te behandelen, vooral bij kinderen. In...

Wat is holistische gezondheid?

Wat is holistische gezondheid?

Wat is holistische gezondheid? Heling via holistische gezondheid gaat duizenden jaren terug en komt in verschillende culturen voor op hun eigen manier, maar waar het om gaat is dat we als mens meer zijn dan alleen een lichaam waar naar gekeken wordt. De holistische...

De helende kracht van broccoli

De helende kracht van broccoli

De helende kracht van broccoli   Wist je dat kruisbloemige groentes bomvol zitten met helende stoffen? Denk aan broccoli, bloemkool, boerenkool, chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs, spruitjes, waterkers en witte kool. Deze groentes zijn erg belangrijk om in je...