Het activeren van het zelfhelend vermogen

De noodzaak nieuwe wegen te vinden binnen de geneeskunde is groter dan ooit, niet alleen vanwege de grote aantallen missers en ernstige bijwerkingen van medicijnen, maar ook vanwege onmenselijk lijden, veroorzaakt door onze zielloze geneeskunde. De oorzaak is dat de medische wetenschap alleen het lichaam behandelt. Het lichaam lijdt aan ziekten denkt men, maar het is de pijn van de psyche, die het lijden veroorzaakt. Kennis van psychosomatiek is essentieel, willen we ziekten kunnen genezen.

We moeten meer focussen op de oorzaken, zoals chronische stress, trauma, gedrag en opgekropte negatieve emoties, die de biochemie in het lichaam aanpassen en zorgen dat we ziek worden. Gezondheid is namelijk een geestelijk én lichamelijk welbevinden. 

De reguliere geneeskunde begon in Griekenland bij Hippocrates 450 voor Chr. Lichaam en ziel hadden in zijn filosofie en geneeskunde een innige relatie. Later is men de mens als een machine gaan zien door arts en filosoof René Decartes, en is het het lichaam los gaan koppelen van de ziel. Inmiddels ligt de kennis van genezen bij de farmaceutische industrie, die grote economische belangen heeft, en de politiek steekt erg veel geld erin om deze industrie te stimuleren. Als een arts echter afhankelijk is van ziektekostenverzekeringen, politiek en het gigantische netwerk van aanbieders van medicijnen, is het duidelijk dat zelfs een arts niet meer weet wat nu wel of niet genezend werkt. 

De arts is steeds onmachtiger geworden. Hem wordt de kunst van het genezen onvoldoende geleerd. Hij studeert immers medicijnen en is afhankelijk van de farmaceutische industrie, de industrie die alles betaalt en bepaalt. Maar de werkelijke macht bevindt zich bij diegene, die werkelijk kan genezen. En die macht is de grootste kracht en die zit in ieder mens in zijn zelfgenezend vermogen

 

voice analysis

Lichaam & ziel connectie

Het lichaam werkt als een inductor met de ziel. Elk lichaam heeft ook een unieke ziel met uniek gedrag, wat bepaalt wat het verschil is tussen de gezondheid van het ene en andere lichaam. Net als het rijgedrag het verschil bepaalt tussen dezelfde auto’s. De ene auto is glanzend en schoon en wordt goed onderhouden, de ander heeft krassen en deuken, slijtage en moet regelmatig naar de garage. Komt dat door de auto of de berijder?

Het onnatuurlijk gedrag wat we ontwikkelen: continue stress, volgooien met medicatie, slecht eten, onvoldoende rust, drank, drugs en geen levenslust ervaren, zijn de oorzaken van ziekte van onze organen, wat de noodkreet is van onze ziel.

Het lichaam weerspiegelt ons vermogen om het leven goed te managen. Kan je dat niet, omdat je dat niet geleerd hebt of omdat je er geen zin in hebt, dan is het gevolg, dat het echt een keer mis gaat met je lichaam en je gered moet worden door bijvoorbeeld een operatie of orgaan donatie. De oorzaak van ziekten is dus eigenlijk …’het mensenlijk gedrag’. De basishouding van de mens zou moeten zijn, ik ben verantwoordelijk voor mijn gezondheid en ik kan mijzelf genezen.

Dus welke les kan je halen uit jouw ongemak? Ook Dr. Geert Hamer is een bekende Duitse arts die de psychosomatiek van vele ziektes in kaart heeft gebracht. De psyche achter de ziekte en wat wil het jou vertellen? Leef je te veel in angst, wat kan je niet verteren in het leven (darmen)? Welk verdriet kan je niet loslaten (longen)? Waar heb je teveel zorgen over (borsten)?

Als je meer wilt weten over deze manier van kijken naar ziektes, onderzoek dan Geert Hamer en Christiane Beerlandt. Of doe de Stemanalyse, waarin jouw persoonlijkheid en emoties in kaart wordt gebracht en gelinkt aan de klachten in je lichaam. 

 

darmgezondheid
.

Deblokkeren van het parasympathische zenuwstelsel

Vele ziekten die wij kennen, ontstaan door een blokkade van het autonome zenuwstelsel, met name het parasympathische zenuwstelsel. Je hebt het parasympathische en sympathische die beide werken als het rem en gaspedaal van je lichaam. Dit Parasympathische systeem zorgt voor rust, heling en vertering. Het is de hoogste autoriteit bij het ontstaan van herstel naar genezing en gezondheid. Het maakt de communicatie tussen lichaam en ziel mogelijk en heeft een sturende werking aan het lichaam. De parasympatische zenuwstelsel maakt gebruik van de neurotransmitter acethylcholine wat een belangrijke boodschapperstof is binnen het zenuwstelsel en de hersenen, bij een blokkade zijn er problemen in emoties, voelen, onthouden, bewegen, spijsvertering, nieren en het hele systeem raakt ontregelt.

Het bewustzijn ‘de ziel’, is de grote regisseur, die verantwoordelijk is voor de werking van de parasympathicus. Als het bewustzijn zich niet durft te manifesteren door angst, onveiligheid of door wat voor oorzaak dan ook, wordt de parasympathicus geblokkeerd, dan leef je in de overlevingstand, alertheid en sta je altijd ‘aan’, waardoor het lichaam niet kan helen en er ziekten en uitputting ontstaat.

Veilig zijn bij jezelf is een basisbehoefte van overleven. Het is dus essentieel om deze emotie te creëren van veiligheid, rust en ontspanning, om het parasympathische zenuwstelsel te deblokkeren en activeren. En om echt te helen is het allerbelangrijkste om dit zenuwstelsel te deblokkeren en activeren zodat het lichaam kan helen en het zelfhelend vermogen zijn gang kan gaan!

Waardoor mensen zich niet veilig voelen komt door ervaringen zoals trauma, die kunnen groot en klein zijn die veelal in de jeugd plaatsvonden en later, doordat ze niet verwerkt zijn, steeds terug komen door de emoties die gelinkt zijn aan de eerste herinnering. De emoties zoals verlatingsangst, boosheid, onmacht, verdriet, niet gewaardeerd worden, onzekerheid hebben keer op keer een invloed op de hersenen en biochemie in het lichaam. Via een stemanalyse kan je meer inzicht krijgen welke bewuste en onbewuste emoties jouw klachten triggeren.

 

De grootste kracht die wij bezitten, is de kracht van ons bewustzijn en het zelfhelend vermogen

Wat kan je doen om je zelfhelend vermogen te versterken?

Trauma heling

Trauma heeft een groot effect op de werking van het zenuwstelsel en de werking op het hele lichaam. Emoties die niet verwerkt zijn of patronen in je gedrag die zijn ontstaan door een onveilige situatie ergens in je leven, beïnvloeden de balans in je zenuwstelsel en dus je fysieke en emotionele gezondheid. Daarom is traumaheling van belang in het proces van algehele heling. Onderdrukken met medicatie heeft geen zin, maar denk aan schaduwwerk om de diepere lagen in jezelf te kunnen helen en transformeren. In trauma zitten lessen waar jij naar mag kijken, hoe hard dat ook klinkt.

Denk aan

 • EFT tapping (emotional freedom techniek)
 • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) 
 • TRE (trauma release exercise)
 • Regressie therapie
 • Plantmedicijnen (ayahuasca, psilocybine, san pedro, bufo, peyote, iboga)
 • Trauma therapie
 • Familie opstellingen

Frequentietherapie

Trillingen en muziekgolven gaan als elektromagnetische impulsen van de zintuigen naar het ruggenmerg, hersenstam, thalamus en hersenschors, wat weer het autonome zenuwstelsel activeert. Bepaalde trillingen kunnen seintjes geven naar de hersenen om weer het zelfherstellen vermogen te verbeteren en het lichaam te laten ontspannen en helen.

Er zijn meerdere mogelijkheden die ik aanbied om dit parasympathische zenuwstelsel weer te deblokkeren, en de balans in je lichaam terug te krijgen, denk aan de Multi Wave Oscillator, de Voice Analysis of de HEALY. Tevens kan je daarmee ook analyseren wat het lichaam echt nodig heeft. Daarnaast kan je ook bioresonantie doen en komen er steeds meer frequentie technieken op de markt die je lichaam en geest kunnen helen. Nog even wachten en dan krijgen we ook de medbeds.

Ademwerk

Jouw adem bepaalt ook heel veel hoe je in je vel zit en of je ontspannen bent. Adem je hoog in je borst of vanuit je buik?

Als je chronische stress ervaart, onrust, angsten en depressie, adem je oppervlakkig. Dit heeft een zeer nadelig effect op je lichaam. Door op een andere manier te leren ademen kan je ontstressen, opgekropt verdriet loslaten, je immuunsysteem boosten en je zelfhelend vermogen activeren. Ademwerk leidt ook tot meer zelfbewustzijn en meer lichamelijk verbondenheid.

Maar weinig mensen hebben aandacht voor de manier waarop ze ademen, terwijl daar heel veel te behalen valt m.b.t. stress en mentale en fysieke gezondheid. Ademhalen is in feite de belangrijkste manier om energie tot je te nemen. Het zorgt voor de levensenergie (prana), en door diep in en uit te ademen voedt je je cellen met meer zuurstof en zorg je voor meer energie, maar ook heling op mentaal en fysiek niveau. Via ademwerk kan ik jou leren beter te ademen waardoor je het parasympathische zenuwstelsel weer deblokkert.

Medicinale paddenstoelen

Bepaalde stoffen uit paddenstoelen die gebruikt worden (o.a. bekend als betaglucanen, triterpenen, ergosterolen), kennen een ondersteundende werking op lichaam en geest. De wetenschap heeft inmiddels ook veel onderzoek verricht op de werking van paddenstoelen bij allerlei soorten klachten en ziektebeelden. Er wordt gezegd dat vooral de betaglucanen een bijzonder effect hebben op het immuunsysteem, het werkt als enige middel modulerend, wat inhoudt dat het de biochemie aanpast wat het lichaam/immuunsysteem nodig heeft.

Denk aan extracten van Turkey Tail, Cordyceps, Lentinan Edodes, Reishi, Chaga, Poria Cocos, Agaricus Blazei en Maitake. Elke paddenstoel heeft zijn eigen kwaliteiten om het zelfhelend vermogen te versterken. Je kunt via mycotherapie erachter komen welke paddenstoelen het beste jouw zelfhelend vermogen versterken. 

Gezonde voeding

Je voeding voedt of juist niet. Laat eens een keer naar je voeding kijken of dat goed is of juist niet. Wat voor de een gezond is, is dat niet voor een ander. Veel mensen eten vaak uit gewoonte en niet omdat het goed voor hun is. Zeker als je chronische klachten hebt is je voeding essentieel om aan te passen. Zeker de inname van suikers, melkproducten, alcohol, bewerkte koolhydraten, transvetten en bewerkte voeding. Op het moment je te weinig vitamines, mineralen, eiwitten en goede vetten binnenkrijgt, ontstaat er een tekort en dit heeft effect op alles in je lichaam.

Eet meer;

 • Voeding met echte levenskracht erin (groente en fruit) en wat vers is.
 • Drink gefilterd water
 • Meer noten en zaden
 • Gebruik meer omega 3 (vette vis en noten)
 • Kiemen
 • Kimchi, kombucha
 • Fruit en groente smoothies.

Eigen mindset en emoties

Emoties hebben een hele grote invloed op je hersenen, biochemie en ook je DNA. Je hebt misschien al eens gehoord van nocebo en placebo effect? Dat houdt in dat jij zelf je lichaam ziek en zelfs beter kan maken door je eigen gedachten, emoties en overtuiging. Dus hoe bewuster jij naar jezelf gaat kijken in hoe jij met je eigen emoties en gedachten omgaat gedurende dag, ga jij meer doorhebben of je destructief of constructief bezig bent. Des te meer in flow, vertrouwen en positiviteit je bezig bent, des te gezonder je bent en sterker zelfhelend vermogen je hebt. En welke emoties zitten er nog vast in jouw energetische lichaam die niet zijn verwerkt? Bijvoorbeeld wrok, frustratie en verdriet zijn emoties die behoorlijk wat doen in jouw lichaam.

Wil je compleet inzicht in jouw constructieve en destructieve emoties? Doe dan de stemanalyse die laat zien hoe jouw emoties invloed hebben op je lichaam.

Wat is het verband tussen gedachten, gedrag en trillingen?

Onderzoekers weten al lang dat gedachten en gedrag de ritmes in je lichaam beïnvloeden. Angstige gedachten veroorzaken bijvoorbeeld het vrijkomen van stresshormonen die je hartslag stimuleren om te versnellen of te vertragen. De geluidstrillingen van muziek beïnvloeden eveneens gedachten, emoties en lichaamssystemen.

Het is zelfs mogelijk om de trillingen die optreden op cellulair en atomair niveau te versnellen of te vertragen door onze gedachten, gedragingen – en zelfs onze omgeving te veranderen. Het veranderen van die nanovibraties, wat naar buiten rimpelt, beinvloed jouw mentale toestand en fysieke gezondheid.

Energie en soundhealing

Je hebt naast je fysieke lichaam ook een energetish lichaam, waar herinneringen in worden opgeslagen. Ook je cellen hebben een geheugen. Je lichaam kan energetische blokkades hebben, die te meten en te zien zijn aan je chakra’s, meridianen en in je aura bijvoorbeeld. Soundhealing en energy healing kunnen dit aspect heel goed helpen. Er zijn vele soorten energy healers die je daarin kunnen helpen.

Denk aan magnetiseurs, reiki masters, acupuncturisten, sound healers, energy healers. Als je naar een fysio gaat, ga dan ook naar een energy healer om je energetische lichaam en flow te balanceren. Jouw hart heeft een eigen energie veld en ritme wat te meten is, en met je brein communiceert. Hart – brein coherentie en hartritme variabiliteit. Op het moment dat je die harmoniseert en balanceert, versterk je ook meteen je zelfhelend vermogen.

Ontspannen van je lichaam

Een ziek lichaam heeft veel te verwerken en is vaak energetisch op en maakt daarnaast veel stress hormonen aan. Je wilt dan het paraysmpathische zenuwstelsel activeren en deblokkeren en dat kan je doen door een aantal dingen. Je zet daarmee het zelfhelend vermogen weer aan.

 

Denk aan:

 • yin yoga
 • yoga nidra
 • qi-gong
 • tai chi
 • gronden
 • meditatie

 

 

Effect van meditatie

Meditatie zou een dagelijkse routine moeten worden als je ziek bent of klachten hebt. De effecten van meditatie zijn lang en inmiddels al vele malen bewezen dat het het zelfhelend vermogen versterkt, rust in je hoofd geeft en je bewustzijn verruimd. Het mooie ervan is dat het je parasympathische zenuwstelsel activeert, je brein frequenties aanpast en je daardoor je herstel systeem aanzet. Alle biochemie in je lichaam verandert daardoor meteen tot het aanzetten van heling.

Denk aan:

 • Zenmeditatie
 • Begeleide meditatie
 • Meditatie met binaural beats
 • Meditatie met muziek met solfeggio frequenties
 • Meditatie in stilte
 • Vipassana meditatie

De weg naar heling is niet onmogelijk, heling begint bij bewustwording en de wil om te veranderen. 

 

Start vandaag je holistische gezondheidsreis

Gerelateerde berichten

De Helende Kracht van DMSO

De Helende Kracht van DMSO

Een wondermiddel van de natuur Kan je je voorstellen dat een extract van een boom een van de meest krachtige healers is van deze tijd? Dimethyl sulfoxide, of DMSO, heeft zich ontwikkeld tot een baanbrekend therapeutisch middel met tal van mogelijke voordelen. Van...

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes

De emotionele oorzaak van Diabetes Het fysieke aspect wordt veroorzaakt door een onvoldoende afscheiding van insuline door de alvleesklier, die geen suiker op voldoende niveau in het bloed kan handhaven. Er is dus een overschot aan suiker in het bloed, maar het bloed...

De Essentie van Plasma Healing

De Essentie van Plasma Healing

De essentie van plasma healing In het schitterende rijk van holistische genezing ontsluiert Nikola Tesla de mysterieuze wereld van plasma healing, een fascinerend domein waarin energie en welzijn samensmelten. Zijn reis begon met een diepgaande fascinatie voor de...