Het belang van het zuur-base evenwicht
Een gezond zuur-base evenwicht is van grote invloed op je gezondheid en je gewicht. Een te groot zuurgehalte remt de vetstofwisseling en vetverbranding en zorgt voor lichamelijke klachten. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door het teveel eten van zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. De vrijgekomen zuren moeten door basische mineraalzouten worden geneutraliseerd, maar die ontbreken in de zure voeding, waardoor het lichaam verzuurt. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren, worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. Hoe meer zure afvalstoffen worden opgeslagen, des te groter is de kans op lichamelijke klachten en ziekten, omdat er een tekort aan mineralen is ontstaan die dit kunnen neutraliseren.
Ook tijdens het afvallen als je de vetreserves gaat afbreken, ontstaan er afbraakproducten die ketozuren worden genoemd. Bij een te hoog gehalte aan deze zuren, geven de vetcellen verminderd vetzuren af. De vetafbraak wordt dan geremd door de ketozuren.
Voor een goede zuurbalans op basis van alleen het dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat er, met ons westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen (vlees, kaas worst), waardoor er een mineralen tekort ontstaat. Een gezonde lichaamsfunctie vereist daarom voldoende basische voedingsmiddelen. Mensen met verzuringsklachten dienen in de verhouding van tenminste 80% – 20% (4 eenheden basisch- tegen 1 eenheid zuur-vormend voedsel) te eten.
Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten, omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen. Wanneer je langdurig een te éénzijdig dieet aanhoudt en te zuur, gaat het lichaam op den duur een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen. Een gezonde zuurbalans, zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen, kan je bereiken door een verhouding van 60% basisch voedsel (vooral groente) en 40% zuurvormend voedsel aan te houden, mits je dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring.
De PH-waarde
De zuur of base sterkte wordt met een PH-waarde aangegeven (PH betekent petentia hydrogenii) En de PH-schaal loopt van 1-14, waarbij 1 voor extreem zuur staat, 7 voor neutraal en 14 voor extreem basisch. De PH-waarde is voor alle biologische en biochemische processen van groot belang. Deze waarde die het zuurgehalte aangeeft, is zo belangrijk verschillende plakken in het lichaam, dat daar altijd een specifieke PH-waarde moet gelden. Bijvoorbeeld in de maag is een zeer lage PH-waarde noodzaeklijk om het voedsel goed te verteren, terwijl in delen van de darm een PH-waarde van 8 noodzakelijk is.
Door onze huidige levenswijze (stress, zuurvormende voedingsmiddelen, teweinig beweging, zuurstoftekort) verschuift de PH-waarde en krijg je een verzuring van het lichaam. Het bloed moet een PH-waarde hebben tussen de 7,37 en 7,43. En ondanks de voortdurende schommelende afgifte van zure stofwisselingsproducten blijft het constant. Dit is erg belangrijk voor het goed laten verlopen van de stofwisselingsprocessen. En voor het goed functioneren is voldoende aanvoer van minerale stoffen essentieel. Ook voor het verwerken van de uitscheiding van alle zure mineralen.
Verzuring
Verzuring ontstaat als het lichaam onvoldoende in staat is om de zuren af te breken. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van een blokkade in de stofwisseling. Niet uitgescheiden zuren worden in het het bindweefsel bijvoorbeeld opgeslagen. Hierdoor treden er verstoringen op zoals huidproblemen, cellulitis. Maar als dat langer duurt kan er reuma, bevorderen en zelfs veroorzaken. Ook bij kanker is het erg belangrijk om een zuur-base dieet te volgen, omdat kankercellen gedijen in een zuur lichaam.
Basische voedingsmiddelen
Fruit
Aalbessen, aardbeien, abrikozen, ananas, appels, avocado, bananen, bosbessen, bramen, citroenen, clementines, dadels, druiven, frambozen, grapefruits, honingmeloen, kersen, kiwi’s, kruisbessen, limoenen, mandarijnen, mango, nectarines, papaja, peren, perziken, pruimen, sinaasappel, vijgen, watermeloen
Groente en slasoorten
Aardappels, asperges, aubergine, bataviasla, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, chinese kool, courgette, radijs, eikenbladsla, erwten, frisee, ijsbergsla, kastanjes, komkommer, koolrabi, lenteui, paddenstoelen, paprika, pastinaak, peterseliewortel, pompoen, prei, rodekool, romanesco, roodloof, snijbeit, sperziebonen, spinazie, tomaten, uien, vedsla, venkel, witlof, wittekool, wortels, zeewier, zoete aardappels
Kruiden
Basilicum, bernagie, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, kervel, koriander, lavas, marjolein, pepermunt, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, waterkers
Specerijen
Cayennepeper, chilipeper, gember, kaneel, kardamon, karwij, kerrie, koriander, komijn, kurkuma, nootmuskaat, peper, saffraan
Noten, gedroogde vruchten, zaden en pitten
amandelen, cashewnoten, dadels, hazelnoten, kokosnoten, maanzaad, pompoenpitten, pistachenoten, rozijnen, sesamzaad, vijgen, zoete kastanjes, zonnebloempitten
Dranken
Appelsap (ongezoet) gebotteld water, grapefruitsap, sinaasappelsap, tomatensap, wei, wortelsap
Zure Voedingsmiddelen
Melk en melkproducten
Camambert, karnemelk, goudse kaas, huttenkase, kwark, melk, parmezaanse kaas, kaas, room, vruchtenyoghurt, zachte kaas, zure room
Graan en graanproducten
Beschuit, brood, boekweit, cornflakes, couscous, gerst, gierst, griesmeel, haver, havermout, knachebrod, pasta, pizza, polenta, quinoa, rijst, roggemeel, spelt, tarwemeel
Dranken
Alcohol, cacao, frisdranken, ijsthee, koffie, limonade, vruchtenthee, zwarte thee
Overig
Azijn, chips, chocolade, eieren, gebak, geraffineerde vetten en oliën, ijs, koek, mosterd, peulvruchten, vlees, worst
Levensmiddelen die met basische producten gecombineerd moeten worden
Alcohol, artisjokken, azijn, eieren, geraffineerde vetten en olieen, graanproducten, ijs, kaas, ketschup, koffie, koolzuurdranken, melkproducten, mosterd, peulvruchten, rodekool, suiker, thee, tofoe, vis, vlees, vleesbouillon, worst, zeevruchten, zoetigheid
Neutrale levensmiddelen
Boter, kefir, olijfolie, zonnebloemolie
Indien jij chronisch last hebt van lichamelijke en mentale klachten is het hoog tijd om jouw levensstijl om te gooien en jouw lichaam in balans te krijgen. Alles heeft effect op elkaar en jij bent degene die dat kan aanpassen. Ik ondersteun je graag met Health Coaching door middel van een op maat advies wat jouw lichaam en geest weer meer in balans krijgt.
Let food be your medicin, and medicin be your food
Silvia Hoevenaar