Metabool syndroom, het stofwisselingsprobleem
Herken je dat? Je valt maar niet af, je krijgt een steeds meer buikvet en je hebt weinig energie na het eten? Wellicht heb je dan een stofwisselingsprobleem.
Het metaboolsyndroom is zelfs een van de meest bekende welvaartsziektes, waarbij er een verstoring is in de verdeling tussen je energieverbruik en de opname daarvan in je stofwisseling, oftewel je metabolisme. Wanneer je een te lange tijd een grote disbalans hebt tussen wat je lichaam nodig heeft en wat je erin gooit, kan er een insulineresistentie ontstaan. Indien je deze symptomen hebt: buikvet en overgewicht, verstoorde glucose intolerantie, hoge bloeddruk hebt, ontstaat het metabool syndroom.
Kenmerken van metabool syndroom
Mensen met dit probleem, hebben vaak een duf gevoel in hun hoofd en zijn vaak moe, vooral na het eten. Ze hebben vaak problemen met hun zenuwstelsel, kunnen zich slecht concentreren en hebben ook geheugen problemen. Ook het hebben van meer trek in zoetigheid of koffie tussen de maaltijd door en geen maaltijd over willen slaan hoort hier ook bij. Het kan zelfs zo zijn dat als je een maaltijd mist, je gaat trillen en beven met je handen en duizelig kan worden, meer gaat zweten, meer dorst hebben en veel moet plassen. (lage bloedsuiker)
Doordat het Westerse dieet voor het grootste gedeelte bestaat uit: granen, zuivel, suikers, transvetten, toevoegingen, verzadigd vet en alcohol, lijkt dat totaal niet meer op de oervoeding van vroeger en heeft dit een enorme impact op je stofwisseling. We eten meer snelle koolhydraten uit graan en suikers i.p.v. de koolhydraten uit fruit, groentes bonen en peulvruchten. Het verschil is de snelle stijging van je bloedsuiker en dus ook je insuline. Deze hoge waardes worden in de lever afgebroken en omgezet in vet. Snelle koolhydraten/suikers vullen niet en daardoor eet je veel meer, omdat je sneller honger hebt.
Insulineresistentie
Koolhydraten worden afgebroken tot glucose, wat weer omgezet wordt tot energie (ATP). Het hormoon insuline zorgt voor het transport naar de cellen. In de lever vindt een proces plaats van omzetting naar glycogeen en wordt ook weer omgezet naar vet als er teveel glycogeen aanwezig is. De hormonen, cortisol, adrenaline, glucagon, groeihormoon en insuline werken aan het op peil houden van je bloedsuikespiegel. Insuline heeft als taak om de bloedsuiker te verlagen, de rest verhoogt het. Wanneer je teveel snelle koolhydraten binnen krijgt, ontstaat er hyperglycemie. Dit zijn abnormale hoge waardes van insuline en daardoor gaan de insuline receptoren dalen om het lichaam te beschermen om niet meer insuline aan te maken. Dit heet insulineresistentie. Hierdoor worden de pieken in je bloedsuiker steeds hoger en lager. Te laag is hypoglycemie en je kan dan gaan trillen, transpireren of erge trek hebben in zoet of dorst hebben.
De gevolgen van insulineresistentie
Insuline zorgt ervoor dat je lichaam vet opslaat om vetreserves te hebben als er schaarste zou komen, alleen die komt niet in de huidige tijden. Helaas heeft vet een nadeel dat het ontstekingsbevorderende stoffen afgeeft, waardoor je meer ontstekingen krijgt. Veel van de ziektes zijn gewoon welvaartsziektes die ontstaan door de levensstijl (psyche en voeding). Daarnaast ontstaat er een hormonen onbalans, hoge cholesterol door de ontstekingen, teveel vrije radicaal schade die het weefsel en DNA beschadigen, zoals bruinen vlekken op je huid en huidveroudering. Maar door de stijging van je bloedsuiker, ontstaat er ook een afname van je neurotransmitters, omdat de vitamines en mineralen worden geroofd, die nodig zijn voor de omzetting van glucose. Daarnaast kan insuline ook de bloeddruk verhogen door natrium vast te houden, stijgt de bloeddruk. En door de productie van adrenaline stijgt de bloeddruk nog meer.
Symptomen insuline resistentie
* Bloedsuikerdips en bloedsuikerschommelingen
• Moodswings
• Energiegebrek en lusteloos gevoel tussen maaltijden
• Depressieve gevoelens
• Zoetdrang en snaai-neigingen tijdens bloedsuikerdips.
• Op de lange termijn worden pas symptomen van suikerschade zichtbaar (vooral bij prediabetes en diabetes type 2)
• Meer laaggradige ontstekingen (van bijvoorbeeld de vaatwand)
• Aderverkalking en meer kans op hart- en vaatziekten
• Algehele veroudering
• Zenuwschade of neuropathie
Hormonale onbalans
Naast je insuline die uit balans raakt, is er ook een grote kans dat daarnaast ook de rest van hormonen uit balans zijn, zoals cortisol, oestrogeen, DHEA, testosteron, groei en schildklierhormoon. Stress en slechte voeding, die je hormonen verstoren zoals BPA stoffen, zware metalen en pesticiden bijvoorbeeld, hebben ook een grote oorzaak tot het krijgen van buikvet en het verstoren van je metabolisme.
Wat te doen aan metabool syndroom
Het allerbelangrijkste is je aanpassing van stress en voeding. Het aanvullen van je nutriënten te korten en eventueel ook met supplementen. Nog een belangrijk onderdeel is beweging wat zorgt voor de vetverbranding. Medicatie is absoluut geen oplossing zoals hoge bloeddruk of statines, wat altijd bijwerkingen geeft en je lost het probleem niet op. Je dient de oorzaak aan te pakken en dat is je eetgewoontes en leefstijl aan te pakken.
Zorg dat je werkt aan je stress, frustraties en zorgen. Stress (cortisol) met insuline zorgt voor buikvet, dus als eerste zorg je dat je geen stress meer hebt.
Eet geen geraffineerde koolhydraten (snelle suikers zoals; koek, pasta, chips, witbrood, witte rijst, bloem, tafelsuiker)
Vermijd transvetten; gefrituurd eten, kant en klare producten, margarine
Eet zo min mogelijk aardappels
Eet zoveel mogelijk groentes en fruit
Eet meer omega 3 vetten
Eet bij elke maaltijd wat eiwitten
Vermijd frisdranken, vruchtensappen en alcohol
Varieer je voeding en maak het vers en zelf
Eet meer base vormende voeding
Start met een goede ontgifting waarbij je zware metalen verwijdert en je metabolisme weer boost. Je kan hier kijken of je veel zware metalen hebt in je lichaam.
Nu is het goed om ook aan te vullen met bepaalde supplementen om bijvoorbeeld beter te ontgiften of vrije radicaal schade te beperken. Door het tekort aan mineralen in de bodem en de voeding, dien je zeker bij een stofwisselingsprobleem dit aan te vullen om de processen te verbeteren. Je kan er via een EMBT test achter komen wat je nodig hebt. Maar belangrijk zijn; Vit D3, zink, vitamine C en S acethyl gluthation.
Meer bewegen is een must!
Mensen met een metabool syndroom bewegen echt te weinig. Dus door meer te bewegen zorg je dat je insuline-gevoeligheid wordt verbeterd. Buiten lopen en wandelen is al goed, maar krachttraining is veel beter, waardoor je spieren meer spieren krijgt en die verbruiken meer glucose. Zorg ook dat je nuchter gaat bewegen ipv dat je daarvoor net hebt gegeten, waardoor je in de vetverbranding gaat en je insulinegevoeligheid toeneemt.
Kom voor een advies op maat qua suppletie, want iedereen is anders. Dat kan via een health coaching consult of nog beter een EMB test.
Start vandaag je gezondheidsreis
Gerelateerde berichten
De helende werking van ongeraffineerd zuiver zeezout
De helende werking van ongeraffineerd zuiver zeezout Zout is een essentiële bouwsteen voor alle levensvormen, vooral voor de mens. Water en zout reguleren de vochtbalans in het lichaam. Terwijl water de vloeistofhuishouding binnen de cellen regelt, zorgt zout ervoor...
De Kunst van Regeneratie
De Kunst van Regeneratie In de loop van de geschiedenis zijn er verschillende wetenschappers, uitvinders en geneeskundigen geweest die ons begrip van genezing en regeneratie hebben verrijkt. Hoewel hun theorieën vaak als controversieel of onconventioneel zijn...
Zou Plasma het Essentiële Weefsel van Bewustzijn Kunnen Zijn?
Zou Plasma het Essentiële Weefsel van Bewustzijn Kunnen Zijn? Heb je ooit nagedacht over de mogelijkheid dat het universum vormen van intelligentie bevat die radicaal verschillen van ons conventionele begrip? Wat als het kosmische tapijt, geweven door plasma, de vaak...
Elektromagnetisme en de Revolutie in Geneeskunde, Het Werk van Robert O. Becker
Elektromagnetisme en de Revolutie in Geneeskunde: Het Werk van Robert O. Becker In de wereld van de biologie en geneeskunde hebben we lange tijd geloofd dat alle levende functies kunnen worden verklaard door chemische reacties. Dit paradigma, dat zijn wortels heeft in...
Het Opmerkelijke Potentieel van Bio-elektriciteit in Cellulaire Regeneratie
Het Mysterie van Regeneratie Vanaf het moment dat een enkele bevruchte cel zich deelt, begint het leven aan een buitengewone reis, waarbij een ingewikkelde kosmische dans van groei en vorm wordt gevolgd. Deze odyssee culmineert in het ontstaan van een voelend...
De Mogelijkheden van Plasma Elektrotherapie
De mogelijkheden van plasma elektrotherapie Een van de unieke kenmerken van de Theraphi, een krachtige multi-modale elektrotherapie machine, is het gebruik van plasma om fotonen uit te zenden en zo de coherente, brede spectrum, bioactieve velden te creëren waar de...