Het belang van het microbioom
Wist je dat vele fysieke en mentale klachten ontstaan in jouw darmen? Jouw darmen zijn voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor je immuunsysteem. Waar zich wel 1.5 kilo aan microben bevinden.
Microben zijn kleine beestjes die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. (zo een 100 biljoen beestjes) Samen vormen ze “het microbioom’’. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in het spijsverteringsstelsel, met name in de dikke darm, maar ook in je mond en op je huid. In je darm wonen biljoenen bacteriën van zo mogelijk 150 verschillende soorten. Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten.
In jouw darmen leven “goede” en “schadelijke”bacteriën en in een gezonde darm zijn die in balans.
Ze zijn verantwoordelijk voor het verteringsproces van jou eten en zorgen dat alle voedingsstoffen goed worden opgenomen in je bloed.
Jouw darmen zijn de wortels van jouw lichaam, net als die van een boom, die alle voedingsstoffen opnemen. Wanneer de wortels niet gezond zijn, dan is de boom ook niet gezond.
Indien je microbioom langdurig uit balans is heeft dit grote gevolgen op jouw immuunsysteem.
Dit kan een aaneenschakeling veroorzaken van diverse klachten en ziektes.
Hippocrates zei 2500 jaar geleden al: “alle ziektes ontstaan in de darmen”
Het belang van deze darmbacteriën
Je hebt 100 triljoen microben in je lichaam, meer dan je eigen lichaamscellen. Waarvan 90% in je darmen zitten. Iedereen heeft een eigen unieke samenstelling van microben, waarvan ook veel virussen. Je hebt ongeveer 50 verschillende soorten bacteriën. Voor een goede werking van je immuunsysteem en mentale gezondheid is een goede darmflora ontzettend van belang.
Je darmflora beschermt je tegen pathogenen die je ziek kunnen maken en het is verantwoordelijk voor de vertering samen met enzymen. Er worden korte keten vetzuren geproduceerd die voor een goede barrière zorgen, het verlaagt de ph-waarde zodat magnesium, zink en calcium beter worden opgenomen en daardoor pathogenen niet kunnen overleven. Het microbioom is het belangrijkste onderdeel van het hele immuunsysteem en kan door een aantal oorzaken beïnvloed worden. Stress, voeding en antibiotica hebben daarin het grootste effect.
Darmbacteriën hebben vele functies in de darmen zoals:
Neurotransmitters
Onze darmbacteriën produceren neuro-transmitters die effect hebben op je gemoedstoestand. Het gaat om dopamine, serotonine en gamma-aminoboterzuur, ook wel GABA genoemd. Dit zijn stoffen die op de hersenen kunnen inwerken via de bloedbaan of de zenuwbaan die tussen de hersenen en de darmen loopt. Langs de ‘nervus vagus’ communiceren de darmbacteriën dus met onze hersenen.
Darmbeweging
De bacteriën scheiden stofjes uit die ervoor zorgen dat de zenuwen in de darmen geactiveerd worden wat ervoor zorgt dat de darmspieren samentrekken.
Afweersysteem/immuunsysteem
Het afweersysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke bacteriën, virussen en stoffen. De darmbacteriën zorgen ervoor dat ons afweersysteem goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën aan valt. Hierdoor blijft ons microbioom in balans. Er wordt constant gespard in de darmen, tussen afweercellen en goede en slechte bacteriën. Meestal gaat dat probleemloos, soms niet, zoals bij de ziekte van Crohn, waarbij het immuunsysteem onnodig onschadelijke darmbacteriën aanvalt.
Verzadiging
Onze darmbacteriën vertellen aan onze hersenen dat we “vol’’ zitten. Dit doen ze door stofjes aan te maken wanneer er voedsel in de darm zit. Deze stofjes prikkelen de hersenen en vertellen ons dat we “vol’’ zitten.
Vitamine & hormonen
De darmflora produceert ook belangrijke stoffen. Bijvoorbeeld vitamine K, wat essentieel is voor de bloedstolling. En ze stimuleert de uitscheiding van het hormoon serotonine, dat invloed heeft op geheugen, stemming en emotie.
Download het handboek om je darmen gezond te maken
Wat brengt onbalans in jouw microbioom?
Vele oorzaken zijn er die grote effect hebben op jouw darmen en dus je immuunsysteem.
Zoals chronische stress, medicatie, voeding & levensstijl.
Stress
Als je stress ervaart (fysieke, chemische of emotionele stress) heeft dit effect op jouw microbioom. Met stress, gaat de meeste energie naar het sympatische zenuwstelsel en minder energie naar het parasympatische zenuwstelsel. Dit heeft als effect dat de spijsvertering minder goed werkt. Dit heeft een groot effect indien er chronische stress is. Dan is het sympathische zenuwstelsel te vaak actief en dit resulteert in chronische klachten. Bij een ieder resulteert dit in een ander ziektepatroon.
Medicatie
Een antibioticakuur is gericht op het doden van schadelijke bacteriën. Helaas gaan er tijdens een antibioticakuur ook onbedoeld veel goede bacteriën dood. Hierdoor raakt het microbioom verstoord en raakt deze uit balans. De kans op een depressie wordt steeds groter na een antibioticakuur. Het is van essentieel belang dat je probiotica neemt tijdens en na een antibioticakuur en al helemaal als je onderstaande klachten of ziektes hebt. Want als je je microbioom herstelt, herstelt het lichaam ook.
Voeding
Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een vezelrijk eetpatroon draagt bij aan een microbioom met veel bacteriën en veel verschillende bacteriesoorten. Een Westers eetpatroon daarentegen verlaagt deze hoeveelheid bacteriën. Dit komt vooral door de vele suikers, glyfosfaat en genetisch gemanipuleerd eten.
Welke effecten heeft een langdurige
onbalans in je microbioom op je lichaam?
Onderstaande rij klachten en ziektes is allemaal te danken aan jouw darmgezondheid, waarin het microbioom dus uit balans is geraakt. De gevolgen daarvan zijn :
- Auto-immuunziektes
- Diabetes 2
- Depressie
- Angsten
- Indigestie
- Huidproblemen (eczeem, acne, psoriasis)
- Astma
- Migraine
- Dementie
- Lusteloosheid
- Alzheimer
- Neurologische problemen
- (Darm) kanker
- Ziekte van Crohn
- Colitus Ulcerosa
- MS
- Opgeblazen gevoel
- Prikkelbare darm
- Ontstekingen in darmen en gewrichten
- Diarree
- Lekkende darm
- Chronische blaasontsteking
Dus wil je dat je ziekte verdwijnt? Is de basis altijd om jouw patroon aan te passen, waardoor je ziek bent geworden en de klachten hebt gekregen. En dat is de psyche, emoties, voeding en je levensstijl. Door alleen met medicijnen te gaan werken, onderdruk je het probleem en krijg je er gratis allemaal symptomen bij, want je lost het probleem niet op.
Lees hier ook hoe jouw darmen effect hebben op jouw hormonen.
Wat te doen bij bovenstaande klachten?
Door een analyse te maken omtrent je levensstijl (mindset, voeding, medicijn verleden en stressniveau) kunnen we een oplossing vinden voor jouw klachten. Hierin kan ik je een overzicht geven wat je zelf in je leven kunt aanpassen. Het is van belang dat je bepaalde patronen die je al lang hebt, gaat doorbreken zodat je ook resultaten gaat zien. Daarbij dien je ook de juiste supplementen te gaan nemen die het zelf genezend vermogen in jou gaan activeren.
Voeding aanpassen is erg belangrijk in het helen van jouw darmen. De balans in je microbioom terugbrengen, je darmslijmvlies herstellen en ontstekingen verminderen en zorgen dat de vitamines en mineralen weer aangevuld worden.
Probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Dit is essentieel om jouw darmen weer optimaal te krijgen. Probiotica is er in vele soorten te verkrijgen, alleen niet alle soorten hebben effect. Ook is het belangrijk dat je aerobe stammen en anaerobe stammen in je darmen krijgt, en dat kan niet zomaar met elk soort probiotica. Daar is professionele probiotica voor nodig of medicinale paddenstoelen, die werken als pre en probiotica.
Gefermenteerd eten
Voeding wat gefermenteerd is heeft ook een gunstig effect op je darmgezondheid, het zorgt voor toename van het aantal gunstige bacteriën in de darmen. Voeding zoals kimchi, zuurkool, kefir en kombucha. Dit kan je ook zelf maken of kopen in de winkel.
Medicinale paddenstoelen
Medicinale paddenstoelen zoals Agaricus Blazei, Coriolus versiciolor, Reishi, Poria Cocos, Lentinan Edodes hebben een sterk effect om het immuunsysteem weer terug te brengen naar een gezonde staat. Is het immuunsysteem te actief, zorgen de paddenstoelen voor een minder actieve werking. Is het niet actief genoeg, werkt het weer de andere kant op.
Meditatie
Meditatie zorgt ook voor het activeren van het zelfhelend vermogen, wat stress kapot heeft gemaakt, maakt meditatie weer goed. Door je parasympatische zenuwstelsel te activeren, zorg je dat de vertering beter werkt en breng je ook je microbioom weer in balans.
Ademwerk
Met ademwerk maak je het lichaam meer basisch ipv zuur. Ook krijg je meer zuurstof in het lichaam en activeer je weer het parasympatische zenuwstelsel. Allemaal effectief om je immuunsysteem weer te versterken.
Boek een lifestyle coachingsgesprek of doe een EMB bloedtest waarin je inzicht krijgt in de mogelijke oorzaken van jouw mentale of fysieke klachten inclusief de darmen.